Ostatnio edytowane przez Qben ; 12.09.09 o 23:56
Dzięki za subiektywny test obiektywu. Myślę o zakupie teleobiektywu od momentu zakupu mojej pierwszej lustrzanki e 620. Oczywiście przejrzałam wszystkie dostępne testy, ale najbardziej cenię sobie opinie użytkowników - a Twoja jest rzeczowa i konkretna.
Dzięki wszystkim którzy umieścili zdjęcia prezentujące możliwości obiektywu.
Przekonaliście mnie do zakupu szkła. Pozdrawiam klubowiczów![]()
Ja również parę chwil temu zakupiłem ten obiektyw i jestem pod wrażeniem. Co do Raynoxa...robiłem do tej pory kitowym 40-150 i uważam, że końcowa ogniskowa jest górną granicą przy której można jeszcze jako taką głębie uzyskać. Przed zakupem 300tki miałem możliwość jej popróbowania i dlatego takie wnioski. Oczywiście przesłona na maksa i doświetlanie lampą zewnętrzną z dyfuzorem. Wbudowana może rzucać cień szczególnie z 70-300, który ma swoje gabaryty a z Raynoxem trzeba się dość zbliżyć do zwierzyny i wyłącznie wchodzi w rachubę ostrzenie manualne.
BTW, kto chce kupić ten obiektyw to jest chyba dobry czas. Do 31.01.2010 cashback 120 zł. Przy obecnej cenie w FJ i odjęciu zwrotu od Olympusa wychodzi 1173 zł, znacznie taniej niż jeszcze niedawno.
Racja!Miesiąc temu w FJ kosztował 1375 pln.Szkiełko fajne jest!
Obiektyw jest wymagający szczególnie przy braku IS.Można nim zrobić nawet zdjęcia makro a jako tele sprawuje się dobrze i bardzo dobrze w doświadczonych rękach
A tu moje przykłady !!
pliszka żółta
Pozdrawiam !!
Peter
Peter - bardzo dobry kadr z motylem!
Peter - przymykałeś szkło czy pełna dziura?![]()
Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy
Odpowiem za Petera - nie przymykał, fota ma przecież exif:
# Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/250 second ===> 0.004 second
# Lens F-Number / F-Stop = 56/10 ===> ƒ/5.6
# Exposure Program = aperture priority (3)
# ISO Speed Ratings = 125
# Exif Version = 0221
# Original Date/Time = 2008:06:03 18:53:59
# Digitization Date/Time = 2008:06:03 18:53:59
# Exposure Bias (EV) = -3/10 ===> -0.3
# Max Aperture Value (APEX) = 1024/256 ===> 4
Max Aperture = ƒ/4
# Metering Mode = pattern / multi-segment (5)
# Light Source / White Balance = fine weather (9)
# Flash = Flash did not fire, auto mode
# Focal Length = 300/1 mm ===> 300 mm
to jako uzupełnienie dorzucę jeszcze link do testu na slrgear.com: http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1102/cat/15