Witam
Pozwoliłem sobie obejrzeć Twoją galerie i...pierwsza myśl ,,czy Twoje zdjęcia mają przekaz? wnoszą to co chciałeś pokazać?"
Myślisz że jeśli parę osób zostawiło pod Twoimi zdjęciami komentarz w stylu "dobrze,świetnie,przemyślane" masz prawo pisać że zdjęcia które wstawiłem są do d*py? Tak wygląda Twoja krytyka?
Nie twierdze że są dobre, ale jak byś nie zauważył jesteśmy w dziale Zdjęcia początkującychi każdy może wstawiać marne bądź dobre prace
Krytyka w stylu ''do d*py" nie wiele powiedziała o zdjęciach za to wiele o Tobie
Pozdrawiam i życzę wielu udanych zdjęć. Takich nie do d*py![]()
Poniżej kolejne
Nie porównuj swoich zdjęć z moimi. Porównuj je z ze zdjęciami kogoś, kto potrafi robić zdjęcia. Ja nie potrafię, od czasu do czasu wyjdzie mi jakiś przypadkowy pstryk. Drugim Bressonem nie zostanę.
Jeśli czujesz się urażony moim poprzednim postem, to wybacz jego dosadność. Mogłem Ci oczywiście napisać, iż zdjęcia, które zaprezentowałeś w swoim pierwszym poście są mocno niedoskonałe. Mogłem wskazać błędy w kadrowaniu, ekspozycji, obróbce, etc... To w końcu, jak słusznie zauważyłeś, wątek dla początkujących. Napisałem jednak to, co napisałem, bo wydaje mi się, że nie do końca przemyślałeś zasadność umieszczenia tych 3 zdjęć w swoim wątku. Dlaczego? Otóż dlatego, iż najtrudniej jest ocenić własne prace. Twierdzisz, że każdy ma prawo wstawiać tutaj własne zdjęcia - oczywiście. Tylko zanim je wstawisz, tutaj, czy gdziekolwiek indziej - zadaj sobie jedno, fundamentalne pytanie. Wbrew pozorom - nie jest to pytanie "po co?" czy "dlaczego?". Jak ktoś tu kiedyś napisał, forum fotograficzne to miejsce, gdzie ludzie lubią oglądać zdjęcia. Mniej czy bardziej udane - nieważne - po prostu zdjęcia. To wystarczy za odpowiedź na pytanie "dlaczego" i "po co?".
Ad rem jednak - charakter pytania, które powinieneś sobie zadać przed wrzuceniem zdjęć na forum, jest determinowany przez specyfikę tego miejsca. Pytanie to brzmi: "Co w tym zdjęciu mogę poprawić sam, wykorzystując zdobytą wcześniej wiedzę?".
Odpowiadając na to pytanie i wyciągając wnioski z tej odpowiedzi osiągniesz co najmniej dwie rzeczy. Jedną będzie zminimalizowanie liczby komentarzy takich impertynenckich plebejuszy jak ja, a drugą... Poprawa jakości tego, co prezentujesz światu.
Zatem - wybacz pierwszy post. Ja już Ci wybaczyłem te 3 pierwsze zdjęcia.
Ponieważ jesteś nowy to może nie wiesz, że obowiązuje zasada, że w wątku autorskim, czy w galerii pod pracami autorów oceniamy tylko zdjęcia danego autora a nie komentatorów. Po krytyku możesz jeździć ile chcesz w kontekście jego wypowiedzi ale nie oceniaj jego zdjęć bo to nie to miejsce.
Ja twoich zdjęć nie ocenię bo nie lubię streetu
5 ostra mina tło dla mnie fajne ale ja się nie znam ,na 4 i 6 niestety brak ostrości i temat moim zdaniem nie za ciekawy.sorki 6 ok tylko ostrości zabrakło
Dużo chęci mało czasu
mój wątek: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15619
4 - łysemu obciąłeś czubek głowy
5- leci w lewo
6- troszkę bym podostrzył i wyciął tą rękę po prawej bo babcia się z nią zlewa
ZD 14-45mm F/3.5-5.6 | -> Temat z moimi pracami <- | ZD 40-150mm F/3.5-4.5
Olympus 50-200mm F/2.8-3.5
| -> MOJA GALERIA OC <- |
Olympus E-510
MSZ 6 byłoby naprawdę niezłe, gdyby twarz była ostra, włosy (mimo że i tak białe) nie tak spalone no i to, co starsza pani prawdopodobnie sama niesie, a byle jak pakuje się w kadr.
E-520, ZD 14-42, ZD 40-150, Helios 44-M 2/58, Jupiter 37A MC 3,5/135
MSZ transparent niesiony przez kobietę jest fajnie/przekornie wykadrowanymoże dlatego Pani ma taką minę..... bo już wcale nie jest taka młoda
![]()
ZD 14-45mm F/3.5-5.6 | -> Temat z moimi pracami <- | ZD 40-150mm F/3.5-4.5
Olympus 50-200mm F/2.8-3.5
| -> MOJA GALERIA OC <- |
Olympus E-510
A ja tam wielkim znawcą nie jestem ale mi się podoba. A co do przekazu tych pierwszych zdjęć to można je interpretować na wiele sposobów...
Pozdrawiam![]()