Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: Foto Zjawa-początki:)

kowalikster
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kYs Zobacz posta
    I na tym poprzestanę dopóki się nie nauczę od Was sztuki umiejętnej oceny.
    Pozdrawiam
    Nie odstawiaj FOCHA przypadkiem. Zresztą sam zainteresowany FOCH zmarł w 1929 r. o ile dobrze pamiętam.
    Nie chodzi o to żebyś się powstrzymywał. Ja też nie umiem w każdym zdjęciu dostrzec dobrych/złych aspektów. Ważne żeby do każdego zdjęcia podejść z dystatnsem i bez onanizmu sprzętowego. Oceniamy malowidło a nie pędzle i farby użyte do jego stworzenia.

| OlyJedi Awatar kYs
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Wiesz tu chodzi też o to, że skoro te są słabe, to nie znaczy, że każde z małpki będą słabe. Po prostu generalnie chodzi o to, aby nie dyskryminować nikogo ze względu na sprzęt jaki używa
    W tym konkretnym przypadku jest to dla mnie cholernie ciężkie bo z tego aparatu sami widzicie jakie zdjęcia wychodzą, więc podejrzewam, że nawet gdyby Zjawa77 bardzo mocno się starał to te fotki nie będą zbyt dobre dopóki nie zmieni aparatu lub nie nauczy się go poprawnie obsługiwać i nie przeginać przy obróbce w każdym bądź razie Mysikroliku wcale nie chcę dyskryminować ludzi używających kompakty bo sam do niedawna ich używałem, ale uwierz mi, że mam problem pisząc komentarz, czy oceniam umiejętności fotografa czy możliwości jego aparatu

Cytat Zamieszczone przez kowalikster Zobacz posta
    Nie odstawiaj FOCHA przypadkiem. Nie chodzi o to żebyś się powstrzymywał. Ja też nie umiem w każdym zdjęciu dostrzec dobrych/złych aspektów. Ważne żeby do każdego zdjęcia podejść z dystatnsem i bez onanizmu sprzętowego. Oceniamy malowidło a nie pędzle i farby użyte do jego stworzenia.
    Pięknie to napisałeś
    Co do fochów to nie mam zamiaru takowych odstawiać, ciężko mi oceniać prace Zjawy77 ze względu na to, że po prostu mi się nie podobają a nie chcę ciągle pisać, że są słabe, bo wyjdę na zgreda który tylko ciągle potrafi marudzić

IMHO:
    W kwestii liścia bym napisał, że jest nieostre, krople przepalone, ale nie sądzę aby było to zależne od fotografa, dlatego uważam, że taka ocena może być krzywdząca i zniechęcić Zjawe77 do dalszych publikacji.
    Leśne zbliżenie byłoby fajne gdyby pobawić się GO i szerzej skadrować.
    Ostatnio edytowane przez kYs ; 4.06.09 o 10:37
    ZD 14-45mm F/3.5-5.6 | -> Temat z moimi pracami <- | ZD 40-150mm F/3.5-4.5
    Olympus 50-200mm F/2.8-3.5
    | -> MOJA GALERIA OC <- |
    Olympus E-510

| OlyJedi Awatar przemoa
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    [QUOTE=kYs;322547]W tym konkretnym przypadku jest to dla mnie cholernie ciężkie bo z tego aparatu sami widzicie jakie zdjęcia wychodzą, więc podejrzewam, że nawet gdyby Zjawa77 bardzo mocno się starał to te fotki nie będą zbyt dobre dopóki nie zmieni aparatu.

ksys uważam że takie uwagi powinieneś zachować dla siebie bo zapewne o twoich początkowych pracach mówiono tak samo.I nie rozumiem dlaczego tak próbujesz zniechęcić początkującego to tak samo jak tobie by ktoś powiedział że twój aparat jest do niczego i musisz mieć przynajmniej E-3.Ponoć to forum jest dla wszystkich stajni a nie tylko dla Olka
    Nie oceniaj sprzętu tylko ZDJĘCIA.
    Ostatnio edytowane przez przemoa ; 4.06.09 o 17:55
    Dużo chęci mało czasu
    mój wątek: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15619

| OlyJedi Awatar kYs
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    przemoa odnoszę wrażenie, że chyba nie przeczytałeś całego mojego posta z uwagą i zrozumieniem, zapraszam do ponownej lektury, a znajdziesz odpowiedź na Twoje zarzuty
    Olympus E-510

| OlyJedi Awatar przemoa
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Kys czytałem bardzo uważnie i nadal podtrzymuje to co napisałem. Z twoja wypowiedzią zgodzę się tylko co do krytyki zdjęć.Nie możemy przecież krytykować aparatu jakim są robione obrazy tylko oko fotografującego.A ostra krytyka i ocena uważam że jest jak najbardziej na miejscu bo dzieki temu nowi wrzucający zdjęcia będą bardziej krytycznie patrzeć na swoje prace.
    Zjawa postaraj się bardziej zastanowić nad kadrem nie rób od razu zdjęcia,obejdź obiekt do o koła poszukaj dobrego światła,kucnij z lewej z prawej,spójrz z góry,następnie przystaw aparat do oka i zobacz jak w wizjerze to wygląda.Poczytaj jeszcze instrukcję od swojego sprzętu poznaj temperatury BW sprawdź ustawienia auto fokusa,długa praca przed tobą ale nie zniechęcaj się rób zdjęcia dalej i pokazuj swoje prace a na pewno znajda się tacy co ci udzielą dobrych rad.Powodzenia i wytrwałości
    Dużo chęci mało czasu

| OlyJedi Awatar kYs
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    EOT - obiecuję, że nie wspomnę już nic o sprzęcie
    czekamy na następne zdjęcia
    Olympus E-510

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Wszelka krytyka mile widziana, ale....

Witam Wszystkich.

Panie kYs, dla Pana wyjaśniam, co do mojego kiepskiego sprzętu. Z założenia zakupiłem aparat, na którym uczę się robić zdjęcia. Nie mam zamiaru trafić do grona elity, która zakupiła wspaniałe maszyny za 3000 zł i robią zdjęcia raz na pół roku. Co do uwag o tym, że muszę się nauczyć go obsługiwać, to jak najbardziej się zgadzam. A jeśli się moje prace wcale Panu nie podobają z takich czy innych względów to proszę nie oglądać Natomiast bardzo dziekuję za konkretną krytykę co do zdjęć. Kolejne prace są w przygotowaniu. Pozdrawiam serdecznie. Dziękuję przemoa Ty wiesz, nie ważne jak zaczynasz, ale jak kończysz

| OlyJedi Awatar przemoa
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    zjawa wspaniałe maszyny za 3000 takie rzeczy to tylko w erze hehehehehe
    Pozdrowienia i dobrego światła
    Ostatnio edytowane przez przemoa ; 7.06.09 o 01:05
    Dużo chęci mało czasu

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

;)

Euro

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kYs Zobacz posta
    ...ciężko mi oceniać prace Zjawy77 ze względu na to, że po prostu mi się nie podobają a nie chcę ciągle pisać, że są słabe, bo wyjdę na zgreda który tylko ciągle potrafi marudzić...
    Jest prosty sposób- nie oceniaj! Nie ma obowiązku oceniania. Nie masz zdania, nie pisz nic. Nie podobają się, nie rozumiesz ich- nie zaglądaj do tego wątku
    Pisz tylko wtedy, kiedy masz coś coś konkretnego do powiedzenia. Jeśli już, to oceniaj zdjęcie a nie autora czy aparat.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA