Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 32 z 32

Wątek: jak fotografować: restauracja, bar, pub, kawiarnia itd

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Fatman robił już taką imprezę, wyszło mu to bardzo ciekawie ...

Kiedys robilem zdjecia dla restauracji Duet, w sumie w takich zdjeciach chodzi o pokazanie klimatu lokalu, jego wnętrz i wystroju. http://www.restauracjaduet.eu/galeria

Cytat Zamieszczone przez misstiriss Zobacz posta
    Witam. Mam takie małe pytanie. Zostałam poproszona o robienie zdjęć na konferencjach naukowych. Jak uważacie- jak się do tego zabrać?? Pierwsze próby robiłam na programie z kompensacją lampy na mniejszą żeby nie wychodziły 'płaszczuchy'. Starałam się ująć emocje mówiącego o swoich osiągnięciach. Trochę sponsorów (żeby formalności stało się zadość) oraz ogólny wygląd i nastrój sali. Czy ewentualnie mielibyście jakieś rady?
    Ostatnio edytowane przez black_bird ; 1.06.09 o 16:19

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Co do konferencji to polecam lampą dopalać w sufit z ew. kartonikiem odbijającym część światła w stronę mówiącego. Często przydaje się długa ogniskowa i statyw. Chodzi o to, że często ściemnia się światło podczas prezentacji. Ja zazwyczaj staram się uchwycić momenty żywej gestykulacji. Jak się nie podchodzi na pół metra, to można w miarę spontaniczne zdjęcie zrobić.

UWAGA! Ważne, aby nie ostrzyć z AF Assist na wbudowanej lampie. Spawarka jak tnie po oczach prelegenta to naprawdę mało komfortowe uczucie. Ja nawet jak nie dopalam lampą, to korzystam z zewnętrznej FL36R, aby mieć ładne wspomaganie AF bez uciążliwego spawania.

Co do motywów: Dobrze wychodzą rzędy ludzi z małą GO, potęgujące wrażenie, że uczestników jest wielu. Proponuję od boku pokazać: Często wszyscy siedzą i patrzą w ekran, warto wówczas podejść od boku i focić taki rząd ludzi (ale uwaga, czy się ktoś nie zdenerwuje na fotografowanie).
    Jeśli rząd jest długi to siły lampy może nie starczyć. Trzeba rozważać statyw, wyższe ISO, mniejszy otwór. Na szczęście ci na krzesłach nie ruszają się zazwyczaj intensywnie, to jest szansa, że się nie rozmażą.

W konferencjach ważne jest także, aby w miarę możliwości pstrykać na koniec prezentacji, a nie na początku. Prelegent często na początku jest bardziej zestresowany, a jak już dociera do końca trochę się rozluźnia i lepiej wychodzi. Na konferencjach naukowych dotyczy to zwłaszcza mniej doświadczonych doktorantów. I lepiej nie focić ich w czasie sesji pytań, bo wówczas mogą być naprawdę zestresowani.
    E620+ZD12-60+ZD14-42+ZD40-150+ZD35+HLD-5+Helios44M-MF2+Pentacon135F2.8+FL36R+Lowepro Nova200AW+FastPack 250