Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Zdjęcie to nie tylko pstryknięcie i uwiecznienie tego, co widzisz. To zaplanowanie kadru, poczekanie na sprzyjające światło, wybranie tła. Przede wszystkim proponowałabym poczytać, dużo ciekawych informacji znajdziesz w internecie. I naprawdę oglądać dużo zdjęć. Czasem można podejrzeć exify. I efekty przyjdą na pewno.
Weźmy przykład ostatniego zdjęcia... Zakładam, że tematem są gołębie a nie pokrzywiona i odrutowana antena
Przy założeniu, że otoczenie na to pozwalało, dlaczego nie skupiłeś się właśnie na gołębiach. IMHO można było (jeszcze raz zaznaczam jeśli warunki na to pozwalały) obejść dom i zrobić zdjęcie gołębiom na tle nieba z połacią dachu w kadrze. Pozbywasz się w ten sposób anteny, nieciekawej blachy (która BTW zasłania dwa gołębie z lewej, choć to mniej ważne bo antena zasłania dwa z prawej). Ale Ty uparłeś się że ściana domu obita blachą z przyczepioną anteną jest lepsza.
Pamiętaj o tym, że poza wszystkimi radami, które zostały Ci udzielone powyżej, fotograf oprócz tego że pracuje głową to również powinien dużo przebierać nogami...
Ostatnio edytowane przez Lifter ; 25.05.09 o 09:58 Powód: literówka
O antenę![]()
![]()
W życiu bym na to nie wpadł... Poddaje się![]()
na ostatnim ładna antenaszkoda tylko że cięta z lewej...
E-520 i inne foto szpeje
Antene znalazłem! Po 30 sek szukania.
Rzeczywiście ciekawa ale zbytnio zagubiona w zbyt "aktywnym" tle.
Najpierw myślałem że chodzi o ptasiory, ale one nieostre.
Ale pomysł dobry...
kolego kubaiada niektórzy z nas mają w podpisie linki do własnych galerii, gdzie czasami też padają bardzo wartościowe uwagi, zacznij przeglądać forum i czytać co ludzie piszą jeśli nie chce Ci się czytać książek o fotografii. Wszystko wskazuje na to, że albo nie bierzesz do siebie naszych uwag i tego co piszą w literaturze fotograficznej albo masz swój specyficzny gust który ciężko dostosować do ogólnie panujących zasad poprawnej fotografii
trzymam kciuki za metamorfozę i czekam na dalsze prace
ZD 14-45mm F/3.5-5.6 | -> Temat z moimi pracami <- | ZD 40-150mm F/3.5-4.5
Olympus 50-200mm F/2.8-3.5
| -> MOJA GALERIA OC <- |
Olympus E-510