Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: [Fotopolis] Olympus E-620 - test

| OlyJedi Awatar RSSBot
    Siła reputacji
    57
    Moja galeria

[Fotopolis] Olympus E-620 - test

Żaden z producentów lustrzanek cyfrowych w ostatnim czasie nie zaprezentował tylu nowych modeli co Olympus. Należą do nich, w kolejności chronologicznej: E-30, E-620 oraz jedna z najmniejszych lustrzanek na świecie E-450. W tym teście zajmiemy się Olympusem E-620, który niewątpliwie jest produktem ciekawym, wyróżniającym się na tle konkurencji przede wszystkim bogatym wyposażeniem.

Więcej...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Z podsumowania:

Bolączką wszystkich aparatów systemu 4/3 są słabe osiągi matryc światłoczułych, niestety jest to konsekwencją ich małych rozmiarów fizycznych (mnożnik ogniskowej 2x). Poza tym, iż poziom szumu jest zauważalnie większy niż w aparatach konkurencji, to trudniejszym zadaniem staje się uzyskanie małej głębi ostrości i pożądanej plastyki zdjęcia. Wydaje się, że lepszym rozwiązaniem było by zastosowanie mniejszej rozdzielczości matrycy, niestety 12 MP pociąga za sobą zmniejszenie rozmiarów pojedynczych diod światłoczułych co jest odwrotnie proporcjonalne do ich podatności na zakłócenia.

Narzekać możemy także na mały oraz charakteryzujący się efektem tunelu wizjer, ale już sama ilość informacji w nim pokazywanych jest jakby zaczerpnięta z modelu profesjonalnego.

Poniekąd wadą można uznać, iż w E-620 zabrakło tegorocznego hitu, jakim jest możliwość nagrywania sekwencji wideo (Nikon D5000, Canon 500D).
    Tyle w temacie - szumy, mała GO, brak pożądanej plastyki i filmów.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    W zasadzie potwierdza się to co napisałem w pierwszym poście tu na forum fragment:
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Szkoda jednak iż nie został wyposażony w funkcję nagrywania video (chociażby w rozdzielczości 1280x720), byłby podejrzewam niezłym hitem na rynku. Dla amatora, który miałby wybrać ten sprzęt zamiast zaawansowanej hybrydy, byłaby to myślę przydatna funkcja, a może i decydująca w wyborze. Wiem, że aparat to nie kamera, ale jak dla mnie filmiki by się przydały. Bardzo dobrze, że został wyposażony w matrycę High-Speed Live MOS, z tym że moim zdaniem wystarczyłoby 10 MPix, w za mian iso 1600 prawdopodobnie byłoby w pełni użyteczne.
    Tak w ogóle to kibicuję marce Olympus i poczekam jeszcze rok na dobry aparat dla "wymagającego" amatora...tej firmy....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Tak w ogóle to kibicuję marce Olympus i poczekam jeszcze rok na dobry aparat dla "wymagającego" amatora...tej firmy....
    No to życzę powodzenia... Za rok będzie E-630 z dodatkowym filtrem artystycznym "zwierzęcy portret" i detekcją uśmiechu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    No to życzę powodzenia... Za rok będzie E-630 z dodatkowym filtrem artystycznym "zwierzęcy portret" i detekcją uśmiechu.
    no to jest bardzo śmieszne.... co piszesz... nawet nie wiem jak ma się do tego odnieść między wierszami odczytuję, że podzielasz mój pogląd, a może bardzo się mylę ...

| OlyJedi Awatar clorox
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Czy tylko mnie się wydaje, że część sampli z 9 strony tego testu jest niedoświetlona?
    Wdepnąłem w niezłe 4/3...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Powiem tak, przetestowałem zdrowo E-30, teraz objeżdżam E-450, patrząc na efekty tego co obydwa podają i znając specyfikę sprzętu Olympusa nie spodziewam się, żeby E-620 mogło być gorsze. Tak więc Fotopolis ze swoim podsumowaniem może... wiadomo.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    no to jest bardzo śmieszne.... co piszesz... nawet nie wiem jak ma się do tego odnieść między wierszami odczytuję, że podzielasz mój pogląd, a może bardzo się mylę ...
    Czy ja wiem, czy to jest śmieszne... Na pewno prawdziwe. Nie ma sensu czekać na aparat dla wymagającego amatora, bo takie już są - i to nawet kilka. A te, które pojawią w następnej kolejności, pewnie będą się różnić od poprzedników tym, o czym wcześniej wspomniałem - szczegółami.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Dosyć często piszą takie teksty cytat z Fotopolis: "trudniejszym zadaniem staje się uzyskanie małej głębi ostrości" jakobolączka systemu . Z kolei nigdy nie piszą, że przy większych wymiarowo matrycach są ograniczenia w uzyskaniu dużej GO ! ...
    Ja na przykład traktuję większą GO jako zaletę -- ale Fotopolis wie lepiej

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Myślę, że GO w aparatach APS-C i 4/3 to optymalny kompromis dla amatora. Z reguły nie ma problemu z uzyskaniem zarówno małej GO, jak i stosunkowo dużej. Problem jest rozdmuchany, podobnie jak cały ten DR, szumy, megapiksele itp. Rynek DSLR jest po prostu przesycony produktami wysokiej jakości i ludziom się po prostu w d... poprzewracało, szczególnie wszelkiej maści testerom i recenzentom. Ale może taka jest ich rola - wprowadzić do fotograficznego światka trochę przesady, absurdu i braku umiarkowania.