Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Wachanie co do rozmiaru odbitek!

| OlyJedi Awatar jacQu
    Mieszka w
    -=DolnyŚląsk=-
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Wachanie co do rozmiaru odbitek!

Witajcie!
    Chce wywolac pare odbitek z wakacyjnych wojarzy.
    Jak wiadomo - przed oddaniem zdjęć do labu, należy je odpowiednio przyciąć.
    Chcę otrzymać format 10x15, więc wszedłem do Jpegcrops i dziarsko zabrałem się do pracy.
    Przy odbitce, którą mam już wywołaną (jeszcze z tą irytującą, białą ramką!) zacząłem się zastanawiać nad prawidłowością, wykonwyanej przez Jpegcrops, operacji.
    Mianowicie: na wywołanej już odbitce, ramka znajduje się po lewej oraz prawej stronie zdjęcia
    (patrzac na zdjecie w poziomie).
    Natomiast Jpegcrops przycina zdjęcie o kilka milimetrów u góry i dołu.
    Boje sie po prostu, ze po wywolaniu zdjecie nie dosc, ze bedzie wezsze o kilka milimetrow u gory i dolu, to nadal beda te dwa cholerne, biale paski po obu stronach!
    Jest to moj pierwszy raz.. .. kiedy ide do fotolabu, wiec naprawde nie wiem co o tym myslec..
    Gdzie tkwi sedno tej sprawy - czy faktycznie Jpegcrops sie myli, czy raczej.. ja sie czepiam i wszystko po wywolaniu bedzie ok?
    "Pomozecie?"

Dla ulatwienia zrozumienia & ukazania sprawy - link do zjdecia -
    http://members.lycos.co.uk/stepjac/PROBLEM.JPG

Dzieki z gory!

Ps. Teraz zauważyłem, że Jpegcrops tnie, tak jak ja bym sobie tego życzył na ustawieniach 4" x 5", jednak nie wiem czy jest to prawidłowe jeśli chodzi o odbitki 15x10.
    Początkujący

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    witaj
    Fajna fotka a wracając do tematu...
    Zeby uniknąc problemu porzycinania fotek 10x15 proponuję ustawic w Olku format 3:2 (zakładam ze masz Olka). Ma to dodatkową tą zaletę ze na kartę wchodzi kilka fotek wiecej
    Poza tym piszesz o wymiarach 4" = ca 10 cm oraz 5" = ca 12,7 cm podczas kiedy powinienes ustawic 4" x 6" bo 6" = ca 15,2 cm. Oddając do labu 4" x 5" i żadając 10x15 cm zawsze bedziesz miał paski chyba ze poprosisz o format 10x 13 cm, tyle ze chyba nie kazdy lab go stosuje...

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    witam, dopisuję się do wczesniejszesz wypowiedzi. Najlepszym rozwiązaniem jest włączenie 3:2 czyli formatu analogowego. Aparat robi w trybie 4:3 cyforwym i nie odpowiada to formatowi 10x15 tylko 10x13. Jak chcesz uzyskać odpowiedni format nie musisz wcale nic ciąć. Wystarczy że będziesz robił fotki w proporcjach 3:2 -> 10x15 albo 4:3 -> 10x13. Swoja droga dziwie się że w labie nie pytali jaki chcesz format dokładnie i jak mają ewntualnie fotke przyciąć.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar jacQu
    Mieszka w
    -=DolnyŚląsk=-
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @qwerty
    dzięki za komplement uwierzysz, że takie piękne roślinki mogą rosnąć na Wyspach Brytyjskich?
    bo ja bym nie uwierzył
    Co do ustawienia 3:2 w Olku - odkryłem to, ale dopiero po zrobieniu jakiś.. 300 fotek więc troszke kiszka..
    4"x5" - zaproponowałem ten format, gdyż zauważyłem, że Jpegcrops przycina wtedy te miejsca, w których aktualnie są białe paski. Ale z powodu tego, że nigdy nie wywoływałem zdjęć, stąd moje wachanie również co do prawidłowości tego cięcia.
    Tak, masz racje co do małej popularności 10x13 - akurat tam gdzie chce to wywołać, nie ma tego formatu.

@marekfe
    Musze niestety powtórzyć to co napisałem wyżej - nie włączyłem formatu 3:2 i to był mój błąd..
    A o format pytali - jeśli to takie ważne. Pytali (a raczej maszyna samobsługowa pytała również jak przyciąć zdjęcia - powiększyć i bez ramki czy nie powiększać, ale z ramką.
    Jako fotoamator wywnioskowałem, że gdy powiększe, to strace na jakości zdjęcia (logiczne!) więc wziąłem z ramką - jeśli to złe myślenie, to proszę o wyprowadzenie z błędu.

Słuchajcie, to co ja mam teraz zrobić? Ciąć to dalej, czy sobie tą całą żmudną robotę darować?
    Dajcie jakiś pomysł, bo ja już miałem zdjęcia (większą ilość) nieść do labu, a tu takie cyrki ..

Czekam na jakiś dobre rady

Pozdrawiam

Ps. Może ta opcja z powiększeniem jest dobra? Ona może to zlikwidować, prawda? Jaka jest wtedy jakość zdjęcia?
    Początkujący

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    W JPEGCrops gdy ustawisz opcje 10cmx15cm (ewentualnie 4"x6") to program prawidlowo bedzie chcial usunac troche dolu i troche gory zeby otrzymac prawidlowe proporcje. Nie lewa i prawa strone bedzie ucinal bo wtedy foto robiloby sie jeszzce bardziej kwadratowe a nie panoramiczne. TAK ma byc.

Druga mozliwosc to jak masz PS 8.0 CS to w opcji CROP wpisujesz 10cm x 15 cm i rozciagasz sobie kwadrat ciecia i ustawiasz go tak jak chcesz zachowujac proporcje. W pozycji Resolution pozostaw puste pole.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    nie stresuj sie takim znikomym powiekszeniem... nie poznasz roznicy jesli fotka sama w sobie jest ok
    A w jakiej rozdzielczosci (piksele) robisz fotki?
    Wylicz sam:
    x - rozmiar fotki w pikselach
    (x/300)*2,54
    otrzymasz w cm maksymalny rozmiar boku fotki mozliwej do wydrukowania w labie bez straty (laby drukują przewaznie w 300 dpi)

| OlyJedi Awatar jacQu
    Mieszka w
    -=DolnyŚląsk=-
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @vodnik
    Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło kOnkretną
    [Z całym moim wielkim szacunkiem dla reszty Forumowiczów ]
    "Tak ma być" --> i dajesz sobie głowę uciąć, że tych pasków po lewej i prawej już nie będzie, tak?
    Początkujący

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    jak bedziesz uzywal JPEG Crops to sam bedziesz decydowal co zostanie przyciete ze zdjecia a nie bedziesz musial sie godzic na to co Ci przytnie automat albo operator LABU. Po prostu wybierz w tym programie papier 10cmx15cm albo 4"x6" i program wskaze Ci co bedzie uciete. Oczywiscie masz na to wplyw, bo sam mozesz decydowac czy wiecej gory ma przyciac czy np wiecej dolu. Ogolnie zeby ze zdjec w proporcjach 4:3 (cyfra) przyciac do proporcji 2:3 (papier klasycznych foto) musisz obciac paski na dluzszym boku aby zniknely Twoje paski biale na krotszych bokach.

Mam nadzieje ze mnie zrozumiales.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

| OlyJedi Awatar jacQu
    Mieszka w
    -=DolnyŚląsk=-
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @vodnik
    No dobra - przyjąłem do wiadomości i zabieram się za cięcie
    Co mi z tego wyjdzie - dowiecie się za parę dni
    Pozdrawiam & dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi
    Początkujący

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mam taki luksus, że jak ja oddaje do labu, to odbieram taki format, jak daję na płycie. Czy to 3:2, czy 4:3, albo i nawet 5cmx4cm, kiedys tez zrobilem i taki mi zrobili. Bez pytań, wątpliwosci i problemów. Co do Twojej sprawy to Wodnik ma tyle racji, że nic dodać nic ująć.
    Pozdrawiam