Dam punkty za ścisły wynik matematyczny--Ja się dzisiaj zmęczyłem myśleniem szachowym
------------Nie wystarczy podzielić powierzchnię r-20cm przez r-0,8cm niestety![]()
Dam punkty za ścisły wynik matematyczny--Ja się dzisiaj zmęczyłem myśleniem szachowym
------------Nie wystarczy podzielić powierzchnię r-20cm przez r-0,8cm niestety![]()
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 21.05.09 o 17:17
do ścisłego wyniku trzeba podać grubość ścianek słomek.![]()
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
Pomiń grubość ścianek![]()
Zrobiłem błąd w zapisie więc poprawiam : promień 20cm i promień 0,4cm ...(Ile da się umieścić słomek o srednicy 0,8cm w kole o średnicy 40cm?)
Powinni dać to zadanko maturzystom![]()
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 21.05.09 o 17:34
Dzieląc powierzchnie lampy czyli 1256 cm2 przez powierzchnie słomki czyli ok 0,5
uzyskujemy 2512 tyle że to bez uwzględnienia powierzchni nie wykorzystanej i to że kołem nie da się bez przerw wypełnić całej powierzchni
Wiec 2512 to jest maksymalna liczbą słomek.
problem jest taki że nie wiem jak policzyć powierzchnie obszaru pomiędzy 3 słomkami.
Ostatnio edytowane przez taztaz ; 21.05.09 o 17:46
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
Irek, nie musisz słomki wciskać, mozna zrobic kratownicę z tektury, grunt by byly nieduze oczka i czarne ..idealnie moznaby "plaster miodu" wcisnąć
black_bird: Oczywiście próbowałem nacinać i składać paski z czarnej tektury... 10x10cm jeszcze da się zrobić ręcznie, ale przy większej powierzchni można się załamać. Dlatego klejenie rurek to jest to ... można powiększać w nieskończonośćTektura przy długości kanałów 5cm wygina się i deformuje !
-----------
Na szczęście ok 2000 słomek nie trzeba kupować --każdą podzieli się na chyba 4 odcinki ...
Do sklejania wynajmę małoletniego z rodziny![]()
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 21.05.09 o 18:59
Przy założeniu, że rurki nie ulegają deformacji to potrzeba jest 8943 rurek.
Pozdrawiam