Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: Skalowanie : Gimp vs PSE

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pol189 Zobacz posta
    Jeśli ktoś narzeka że coś działa bleee, a nie chce mu się spróbować innych opcji (nie mówię już o czytaniu książek na ten temat, czy choćby helpa)
    Jak to świetnie brzmi! Tylko trochę nie na temat. Nie narzekam, że Gimp działa źle ale, zauważam że efekty tej samej funkcji, są inne niz w PSE i pytam dlaczego. Porównałem ddziałanie dwóch programów a ty piszesz "nie chce mu sie"? Przesadziłeś
    Cytat Zamieszczone przez pol189 Zobacz posta
    Obróbka zdjęć wymaga minimum chęci, z czasem okazuje się również że i wiedzy - a ona sama nie przyjdzie.
    Czy mam przez to rozumieć, że powinienem sam napisać program do obróbki, który będzie mnie satysfakcjonował? Wolę znależć gotowy program (automat), który będzie spełniał moje oczekiwania. Fotografia to moje hobby a nie główne zajęcie i nie mam czasu ani ochoty na poznawanie skomplikowanych teorii. Wolę z aparatem pójść w plener
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Helmuth, koledzy może nieprecyzyjnie się wyrażają. Chodzi o to, że nie ma przyjętej jednoznacznej nomenklatury terminologicznej w programach. Wyostrzanie w PSE oznacza wyostrzanie takim a takim algorytmem z takimi a takimi dodatkami przynależnymi temu programowi, zapis w JPG z takim podpróbkowanie, taką optymalizacją i czymś tam jeszcze innym. W Gimpie - ustawienia dla tych samych opcji są inne po prostu.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Wyostrzanie w PSE oznacza wyostrzanie takim a takim algorytmem z takimi a takimi dodatkami przynależnymi temu programowi, zapis w JPG z takim podpróbkowanie, taką optymalizacją i czymś tam jeszcze innym. W Gimpie - ustawienia dla tych samych opcji są inne po prostu.
    Teraz już to wiem, dzięki temu wątkowi Dowiedziałem się też jaki to ze mnie ignorant i leń Zamknijmy ten wątek bo się czegoś gorszego dowiem o sobie
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Jak to świetnie brzmi! Tylko trochę nie na temat. Nie narzekam, że Gimp działa źle ale, zauważam że efekty tej samej funkcji, są inne niz w PSE i pytam dlaczego. Porównałem ddziałanie dwóch programów a ty piszesz "nie chce mu sie"? Przesadziłeś
    Czy mam przez to rozumieć, że powinienem sam napisać program do obróbki, który będzie mnie satysfakcjonował? Wolę znależć gotowy program (automat), który będzie spełniał moje oczekiwania. Fotografia to moje hobby a nie główne zajęcie i nie mam czasu ani ochoty na poznawanie skomplikowanych teorii. Wolę z aparatem pójść w plener
    PROSZĘ CIĘ czytaj ze zrozumieniem. Zobacz co wcześniej napisali koledzy (a to co zacytowałeś to ogólnik niekoniecznie tyczący się Ciebie). "Podobnie" brzmiące nazwy nie oznaczają TEGO SAMEGO działania.

uffff czasem żałuje że się odzywam....
    Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
    Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
    Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....

darkelf
    Gość
    Helmuth kup sobie tego Photoshopa skoro tak go potrzebujesz, nam się udaje skalować w Gimpie. Wszyscy Ci już to wytłumaczyli, a Ty na siłę próbujesz nas (i siebie?) przekonać, że to musi być PS.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Helmuth kup sobie tego Photoshopa skoro tak go potrzebujesz, nam się udaje skalować w Gimpie. Wszyscy Ci już to wytłumaczyli, a Ty na siłę próbujesz nas (i siebie?) przekonać, że to musi być PS.
    Ręce opadają!
    Jeszcze jeden Twój post nic nie wnoszący do dyskusji!
    Najpierw, zacytowałeś dwa posty a anglojęzycznego forum. Tytuł wątku: "PS scaling looks noticeably better then Gimp's", czyli tam też ktoś zauważył to co ja. Pewnie chciałeś mi pokazać, że problem jest znany.
    W drugim poście miałeś pretensję, że nie podałem wersji Gimpa (wystarczyło zerknąć na EXIF zdjęcia ), myślałeś, że skorzystasz z rady zawartej wa w/w forum: "Btw, 2.6.2 has some problems scaling down an image, use 2.6.3 ." . Niestety ja mam 2.6.4 i tu Twoja wiedza się skończyła.
    Pojawiło się wyjaśnienie (zbyma72age jeszcze raz dzięki ) i teraz już jesteś mądry- w trzecim swoim poście piszesz " ...nam się udaje skalować w Gimpie..."

Chciałbym dodać, że wcale nie potrzebuję Photoshopa. Dodam Ci do rep. jeżeli pokażesz mi, w którym miejscu przekonuję "że to musi być PS."
    Jak widać, napisałeś w tym wątku, trzy nic nie wnoszące posty.
    Na przyszłość powstrzymaj się od dawania rad, jeśli nie masz nic do powiedzenia.
    Główny Prostownik TWA