Nie rozpędzałbym się z gloryfikowaniem K7 bo aparaty, które są już na rynku tak jakby nagle przestawały robić zdjęcia albo zaczynały robić gorsze. Teraz ludzie myślą o tym aparacie w kategoriach tego co jest napisane w specyfikacji i tego jaki on powinien być - tzw. myślenie życzeniowe. Jak produkt pojawi się na rynku specyfikacja konfrontuje się z rzeczywistością, wychodzą jakieś niedoskonałości itd. Pamiętam np. ilość informacji o nowym lepszym AF w następcy canonowskiej piątki nim aparat wszedł na rynek. Zabawa była przednia dopóki aparat nie zagościł w rękach fotografujących
Nie zrozumcie mnie źle - bardzo bym chciał żeby "Kasia" okazała się świetnym aparatem i bardzo tego Pentaxowi życzę...
Ja mówiłem w kontekście poprawy parametrów ( dla mnie dość istotnych ) , które kulały w K20 , a które teraz zostały poprawione.
Do tego dochodzą uszczelnione obiektywy kitowe.
A co do realiów . Mam starą Minoltę 600si - gdy zobaczyłem E-410 + 14-54 od Heyahero w akcji , byłem w szoku - jak szybki może być AF.
Toteż widać, że mam niskie wymagania.
Tu nie chodzi o gloryfikowanie K-7, za matrycę, czy AF (choć podejrzewam, że jednak Pentax da tym razem radę). To się okaże po pierwszych testach, choć zakładam, że w testach gorzej od K10 czy K20D, nowa puszka się nie zaprezentuje. Mnie się właśnie ta pucha podoba za gabaryty. Kompaktowa, jak na lustrzankę, nie jest wydmuszką, a do tego siedzi w nim dusza zaawansowanego lustra. Nie zapomnieli jednak o pełnym gripie, czy dużym wizjerze. Pomijam kwestię filmów, ale nie powiem - może się przydać (np. w podróży). Uszczelnione body, uszczelnione obiektywy (w tym kity), słowem: wrzucić do plecaka i w podróż!
Myślę, że dobrym pomysłem Olympusa byłoby powrócenie do tradycji robienia zaawansowanych lustrzanek w kompaktowych wymiarach, choć na ilość funkcji/gabaryty w E-4x0/5x0/620 raczej nie powinniśmy narzekać. Ja tam bym chętnie przywitał nowego flagowca nieco odchudzonego w stosunku do E-3. Nie piszę "kupiłbym". Dobrze jest mieć jednak świadomość tego, że taka puszka w końcu trafiła by na jakąś promocję Olka, a cena w końcu spadłaby do "dolnych granic zdrowego rozsądku".
PS. Mówiąc o kompaktowości - podpinanie starych Zuikaczy do OM-1 to sama przyjemność!![]()
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez heyahero ; 23.05.09 o 08:00
"There's no such thing as free titties"
Gdyby tak pancerny Oly, wielkości OM1, z chociaż 3/4 tego wizjera, z w miarę matrycą i jasnymi stałkami...
pozdrawiam
Zauważyłem, że gdy pisze się o Pentaksie, lub pisze użytkownik Pentaksa
jest najmniej trolowania, systemowych kłótni itd.
Ten system żyje swoim życiem, nie przejmuje się słabą popularnością i znienacka pokazuje co jakiś czas, że jest dobrym graczem.
Przeczytałem specyfikację, super aparat. Szkoda, że ma te filmy, bo to pewnie sporo jego cenę zawyża.
Za to może dzięki temu dla potencjalnych kupujących wcale nie taki kiepski k20d zjedzie trochę jeszcze z ceny.
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Pentax robi dobrą robotę, już K20 zrobiła na mnie duże wrażenie, poczekajmy na cenę i trochę ochłoniemy. Jak narazie to zapowiada się ok 1500euro "The price tag is claimed to be around $1.500/€1.500". znalazłęm również i takie info http://www.obsessable.com/digital-camera/pentax-k7d/
Ostatnio edytowane przez PiterS ; 28.05.09 o 08:13
------------------------------------------------
E-510