Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 93

Wątek: test Panasonica 7-14mm f/4

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Moze male podsumowanie:

"The Olympus is a Super High Grade lens for 4/3rds - it's a heavy duty, weathersealed lens with superb sharpness corner to corner, no distortion or CA to worry about... it's the lens I would take in the snow/sand/water without hesitation if necessary.

The Lumix 7-14 is currently the best lens for m4/3rds imho - beautifully made for a standard grade lens and balances beautifully on any of the m4/3rds bodies - it is tiny. Unfortunately, as with all current m4/3rds lenses it needs software distortion/CA correction but is at least quite sharp. The field of view at this size is well worth the slight compromise in image quality imho."

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32919446

Ponizej porownanie wielkosci:

Czy trzeba cos dodawac? Jak komus zalezy na super jakosci obrazu, uszczelnieniach, wrecz pancernosci - wybiera szklo 43 Olka.
    Jak ktos potrzebuje sprzet na wycieczki, wyjazdy, plenery, czesto ma obok latajacych wrzeszczacych dzieciakow, albo i tak dzwiga juz sluzbowego laptopa, a zdjecia wrzuca na web, projektor, czasem zrobi sredniej wielkosci wydruk - wybierze u43 lumixa.

Mozna ostatnio wzglednie tanio kupic szklo Oly'iego. Ja jednak raczej poczekam, poszukam rozsadnej opcji na lumixa - wlasnie z wyzej opisanych powodow.

piotrek204
    Gość
    Niestety na panasloiku beczka ogromna
    Jaka ma byc jego cena? tutaj http://www.ceneo.pl/2537088
    wyglada na kiepski zart.
    ZD 7-14 to zacne szklo, ale cena i gabaryty sa dziwnie duze. W podobnej cenie i niewiele wiekszej wadze jest genialny nikkor 14-24 jasniejszy o dzialke.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    ZUIKO 7-14mm
    http://asia.olympus-imaging.com/prod...s/sample02.jpg

Przydaloby sie zobaczyc ten sam kadr w wersji LUMIX'owej...

* * *

"The full frame at 7 mm reveals very good sharpness (except, maybe, extreme corners) and some barrel distortion, easily excusable at this focal length
    (dla ZUIKO - dystorsja na 7mm wynosi 2.6 %)
    http://www.wrotniak.net/photo/43/zd-007-014.html

Chyba czas zakonczyc wszelkie porownania, do momentu, kiedy bedzie test porownujacy oba szkla w akcji.
    (moje pytanie caly czas to samo, jak bardzo LUMIX jest slabszy)
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 5.11.09 o 18:16

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    ZD 7-14 to zacne szklo, ale cena i gabaryty sa dziwnie duze

Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 12.11.09 o 05:02

EuroLiberty
    Gość
    ZD 7-14 to zacne szklo, ale cena i gabaryty sa dziwnie duze.
    Opracowanie formuły optycznej dla ultra szerokokątnego obiektywu raczej do najłatwiejszych nie należy. Dobrze skorygowany ultra szerokokątrny obiektyw kosztuje sporo, niezależnie od marki. Panasonic 7-14 kosztuje ponad tyś. EUR, a muszą go ratowac programiści.

W podobnej cenie i niewiele wiekszej wadze jest genialny nikkor 14-24 jasniejszy o dzialke.
    Jaśniejszy o działkę, ale średnio radzący sobie z pracą pod światło. Coś, za coś. Śmiem twierdzić, że solidnością budowy ZD również przewyższa Nikkora.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Jaśniejszy o działkę, ale średnio radzący sobie z pracą pod światło. Coś, za coś. Śmiem twierdzić, że solidnością budowy ZD również przewyższa Nikkora.
    ZD pod światło też chyba nie jest mistrzem? 9-18 lepiej sobie radziło z tym w testach.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Maly sampelek LUMIX 7-14mm:
    Wiecej tu: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=34224249

A tu szklo WATE (Leica), @16mm (FF). Zrobione przez DP Review - wrzucam jako kontrast dla ZUIKO 7-14mm - kilka postow wyzej.
    Wyglada duzo ostrzej, a przeciez szklo Zuiko to probka ze strony Olympusa. Tez macie takie wrazenie?

Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 12.01.10 o 03:46

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    A tu szklo WATE (Leica), @16mm (FF). Zrobione przez DP Review - wrzucam jako kontrast dla ZUIKO 7-14mm - kilka postow wyzej.
    Wyglada duzo ostrzej, a przeciez szklo Zuiko to probka ze strony Olympusa. Tez macie takie wrazenie?
    Różnica w szkle to jedno, a różnica w filtrach AA to drugie. M9 nie ma filtra AA, więc zawsze ostrością zniszczy body Olympusa. Tu nawet Panasonic jest wyraźnie lepszy od Olympusa.

rodzyn
    Gość
    w E-P1/2 jest filtr, ale znacznie osłabiony, więc ciekawe jaki byłby efekt na tych korpusach.

robuhoo
    Gość
    Jakby ktoś był zainteresowany jak na E-P1 sprawują się dane szkła, które posiada, mogę -możemy, przetestować w Trójmieście, czy nieopodal co nieco. Mnie szczególnie interesują Sigma 70-200 f2,8..., Tamron 80-200 f2,8, Olympus 50-200... Olympus 12-60 , Panasonic 20 1,7 (20-21 to moja ulubiona ogniskowa - gdybym mógł wybrać tylko jedną) Więcej na privy.