Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 93

Wątek: test Panasonica 7-14mm f/4

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Fajne sample z tego małego 7-14. Mydło i przeostrzone krawędzie wszędzie tam gdzie mamy kontrast. Mowa o podlinkowanych przez C+.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Mamy dwa rozwiazania, jedno wieksze, lepsze optycznie i drozsze oraz drugie mniejsze, slabsze optycznie i tansze.

Jak zwykle mozna mowic o balansie. Male 7-14mm Panasa jako zalete ma na pewno przenosnosc. Pytanie, kiedy wspomniane mydlo staje sie widoczne. Od jakich powiekszen.

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez qbic
    Nikt się nie sili na odkrycia, ważne jest to że 7-14 w wykonaniu Panasonica to optyka która bez korekcji software wypada raczej blado
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Dlatego Leica nie firmuje jej swoją marką.
    Ciekawe:
    - nikt na poczatku watku chyba nie przypuszczalby, ze szklo LEICA 25mm f/1.4 + GH1 jest korygowane softowo? chodzi o aberracje
    - pomyslec, ze LEICA firmuje u43 45mm f/2.8

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    W systemie 4/3 i m4/3 jedynie czego mi brakuje to szerokiego, jasnego szkła za rozsądne pieniądze. Chętnie przygarnąłbym 12/2.0 lub 14/2.0, ale pewnie nie ma co na to liczyć w najbliższym czasie.
    Na razie bedziesz mial nalesnik 14mm f/2.8, jeszcze mniejszy niz 20mm f/1.7
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 26.10.09 o 04:12 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    - nikt na poczatku watku chyba nie przypuszczalby, ze szklo LEICA 25mm f/1.4 + GH1 jest korygowane softowo? chodzi o aberracje
    Gdzie jest korygowane?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Gdzie jest korygowane?
    Szklo SUMMILUX 25mm zawiera metadane, ktore sa rozpoznawane przez G1, GH1 (pewnie GF1) oraz przez ACR, LR.
    Chodzi o aberracje chromatyczne. Na pelnym otworze DCRAW je pokazuje, a juz JPG oraz LR nie, albo minimalne.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Szklo SUMMILUX 25mm zawiera metadane, ktore sa rozpoznawane przez G1, GH1 (pewnie GF1) oraz przez ACR, LR.
    Chodzi o aberracje chromatyczne. Na pelnym otworze DCRAW je pokazuje, a juz JPG oraz LR nie, albo minimalne.
    Sądzę, że większość, jeśli nie każde szkło w4/3 może być korygowane przez puszki pod względem aberracji chromatycznych. W innych systemach jest podobnie. Rzecz w tym, żeby szkło było jak najlepszej jakości, a ewentualna ingerencja sofrwarowa dotyczyła tylko niewielkich, naturalnych niedoskonałości optyki, a nie żeby było z góry projektowane byle jak, bo i tak się wszystko poprawi programowo.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

qbic
    Gość
    Aberracja to pikuś w porównaniu do korekcji geometrycznej. Niedługo będą mocować do u4/3 denko od jabola + ogromny procesor, ew duży czip z informacja jak to denko należy skorygować.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Aberracja to pikuś w porównaniu do korekcji geometrycznej. Niedługo będą mocować do u4/3 denko od jabola + ogromny procesor, ew duży czip z informacja jak to denko należy skorygować.
    wiesz gdyby to dotyczyło tylko tanich szkieł i przekładało się na ta "taniość" to w sumie nie takie głupie rozwiązanie. hmmm
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Boli Cię to?
    Wiesz jak jest -wielu do tej pory tak robi i opowiada "bojki o plastice cyfrowej FuFu" jednym tchem doliczając niezliczone zalety noszenia 2 kg złomu na karku.
    W końcu taki kościół jak DXO ze swoim "Optics Pro" nie są tylko i wyłącznie organizacjami ekumenicznymi prawda?
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 26.10.09 o 12:50

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Niedługo będą mocować do u4/3 denko od jabola + ogromny procesor, ew duży czip z informacja jak to denko należy skorygować.
    Jezeli da to efekt niewiele gorszy od aktualnych luster, duzo lepszy od istniejacych kompaktow, jednoczesnie trzymajac mala wage i rozmiar - nie widze problemu. Moge miec na body napisane JABOL, na pasku DNO - byle efekt koncowy byl satysfakcjonujacy

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Boli Cię to?
    Wiesz jak jest -wielu do tej pory tak robi i opowiada "bojki o plastice cyfrowej FuFu" jednym tchem doliczając niezliczone zalety noszenia 2 kg złomu na karku.
    W końcu taki kościół jak DXO ze swoim "Optics Pro" nie są tylko i wyłącznie organizacjami ekumenicznymi prawda?
    Obrób sobie potem zdjęcia dcrawem z takiego badziewia, mnie to nie boli bo na pewno nie będę katować się sprzętem dla amatorów, wierzących w to ze zestaw:

1) mała matryca
    2) lipne szkło
    3) soft naprawiający powyższe

może dać fajny obraz (moje oczy tego nie tolerują)

w 4/3 mieliśmy małe matryce + dobre szkło, dało się to jeszcze przełknąć. Z ciekawości bo sie nie orientuje do końca: czy Olympusowa puszka u4/3 tez wprowadza te badziewne korekcje?