Zawsze wyostrzam po zmniejszeniu. Te fotki jakościowo mocno odbiegają od tych, które mam na dysku...
EDIT: Fotki są w porządku, gdy otwieram je w nowym oknie/karcie.
Ostatnio edytowane przez Yodzisz ; 10.06.09 o 22:43
Bardzo fajne portrety. Szczególnie podobają mi się 7, 18 i 20. Początkowo myślałam, że może trochę za ciasne te kadry, ale nie. Podobają się.
Też moją uwagę zwróciło zdjęcie 18 i zaraz po nim 20, sprawiają wrażenie bardzo naturalnych portretów. Spojrzałam na 18 i zaczęłam się zastanawiać, czy ta grzywka na twarzy mi nie przeszkadza, tak jak i trawa na 20 i doszłam do wniosku (nie wiem, czy słusznego, bo laik ze mnie kompletny i nie znam się na portretach), że właśnie te elementy dodają zdjęciom lekkości. Fajne światło sprawia, że patrząc na te fotki czuję lato, relaks i pełen luz. Nie wiem, czy te zdjęcia są poprawne technicznie i zgodne z kanonami fotografii portretowej, ale w moim odczuciu to bardzo fajne fotki.
P.S. Dziewczyna z 19 i 20 ma niesamowite oczy!
Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.
Podobają mi się 18 i 20, tylko trzeba lekko podostrzyć.
Wszystkie dziewczęce podobają się. Ziejący dymem nie bardzo. Rzeczywiście otwarte w nowym oknie, są lepsze!
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
Dziękuje wszystkim za komentarze!
Kilka osób zwróciło mi uwagę na ostrość/wyostrzanie - jestem pewien, że problemem jest przeglądarka na stronie, która nieco rozmydla... Wystarczy otworzyć obraz w osobnym oknie, wtedy zdjęcie wyświetlane jest w oryginalnych rozmiarach (i wygląda o niebo lepiej).
Co do samego wyostrzania - używam efektu High Pass na zduplikowanej warstwie zdjęcia w trybie Hard Light (chyba nie zamotałem za bardzo?). Potem tylko zabawa z maskami i przezroczystością... Staram się to robić na samym końcu, ale parę razy wyostrzałem wcześniej i nie było źle.
Na razie nie wrzucę nic nowego, bo nie mam.
Skąd te piękniaste gwiazdy i gwiazdeczki ? Śliczne modelki pokazujesz, zdjęcie 18-ste po prostu mniam..
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Gwiazdeczki to w większości koleżanki, a Panna z 18-tki jest moja na wyłączność.
Generalnie nie proponowałem jeszcze sesji obcej osobie, ale parę zaproszeń już wysłałem. Doszedłem do wniosku, że zdjęcia trzeba trzaskać najczęściej jak się da, wtedy widać jakiś progres... Niestety, w tygodniu ma się inne problemy na głowie, ale staram się ze dwa razy wyskoczyć w plener z aparatem. I taka mała rada - arkusz A3 oklejony zwykłą folią aluminiową potrafi zdziałać cuda (choć lepszy jest pognieciony, srebrno-złoty koc ratunkowy dostępny w większości aptek za kilkanaście złotych. Jest o wiele bardziej wytrzymały i odbija ok. 90% światła).
Pozdrawiam!
Za poprzednikami, 18 naprawdę światna.
25/1,4; 45/1,8; 9/8