Strona 9 z 59 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 590

Wątek: A co myslicie o tym?

| OlyJedi Awatar Lifter
    Mieszka w
    Bydgoszcz/Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nataszach Zobacz posta
    Przedostatnie- może i od d**y strony, ale mnie się podoba. Gdzie jest napisane, że poprawne zdjęcie to tylko takie na którym kwiatek jest en face?
    Raczej nigdzie gdyż w "mądrych" książkach jest napisane żeby robić je z profilu (z boku) a nie en face (z góry) lub od d**y strony (z tyłu). Wtedy są "poprawne" (prezentują się okazale i są ciekawe w odbiorze).

Zgodzę się z twierdzeniem, że reguły są po to żeby je łamać z jednym zastrzeżeniem - musi mieć to swoje uzasadnienie. W tym przypadku IMHO tego uzasadnienia zabrakło.
    Life is one choice after another, then you live them, choose wisely...
    Amatorskie fotki Liftera

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lifter Zobacz posta
    Raczej nigdzie gdyż w "mądrych" książkach jest napisane żeby robić je z profilu (z boku) a nie en face (z góry) lub od d**y strony (z tyłu). Wtedy są "poprawne" (prezentują się okazale i są ciekawe w odbiorze).

Zgodzę się z twierdzeniem, że reguły są po to żeby je łamać z jednym zastrzeżeniem - musi mieć to swoje uzasadnienie. W tym przypadku IMHO tego uzasadnienia zabrakło.
    hmmmmm.zanim wziąlem aparat do reki to pare madrych ksiazek przeczytalem i co nieco o kadrowaniu wiem,zresztą przez caly watek nikt mi zlego kadrowania nie zarzucil ,a o to sie akurat pytalem. Ale wracajac do tematu,do meritum sprawy ,a warto to ciagnac bo temat jest ciekawy ,gdzie twoim zdaniem jest spod tego kwiatka??? I niby czemu zle ,bo ja w tych madrych ksiazkach wyczytalem ze kwiatki raczej lepiej wygladaja od spodu niz z gory. I zasad raczej nie lamie bo nie chce tego robic dopóki nie uznam ze powinienem. Dzieki.

Poprawiam orty/literówki/etc, bo nie da się tego czytać - dog_master
    Ostatnio edytowane przez dog_master ; 19.06.09 o 14:55
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

| OlyJedi Awatar Lifter
    Mieszka w
    Bydgoszcz/Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez judasz Zobacz posta
    (...) gdzie twoim zdaniem jest spod tego kwiatka??? i niby czemu zle ,bo ja w tych madrych ksiazkach wyczytalem ze kwiatki raczej lepiej wygladaja od spodu niz z gory.i zasad raczej nie lamie bo nie chce tego robic dopuki nie uznam ze powinienem. dzieki.
    MSZ spód tego kwiatka jest na Twoim zdjęciu. Dlaczego niby źle? A dlatego, że pokazujesz kawałek łodygi obrośniętej czerwonymi płatkami. Nie widać słupka, pręcików, nawet kielich ciężko rozpoznać. Zdjęcie jest płaskie i bez wyrazu. Fakt w kadrze rozmieściłeś to zgodnie z zasadami, zastanów się jednak czym jest owo "to"... Pomyśl o tym...

P.S. W których to książkach polecają fotografować kwiaty "od spodu" ?
    P.S.(2) Łamiesz zasady... zasady poprawnej ortografii!
    Life is one choice after another, then you live them, choose wisely...
    Amatorskie fotki Liftera

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar jolly
    Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Ostatnia seria jakoś nie przekonuje. Na 1, 3 i 5 poleciała ostrość. Mak od spodu - zgodzę się z Lifterem. Nie widzę tu uzasadnienia dla takiego kadrowania. Nic mnie nie przekonuje, że tak wygląda lepiej niż wyglądałby z boku.

Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    1.Andrzej A.Mroczek -Ksiazka o fotografowaniu.
    2. Scott Kelby-Sekrety mistrza fotografii cyfrowej.
    3.Bryan Peterson-Kreatywna fotografia bez tajemnic.
    4.Michael Foreman- Photography techiques and materials.
    1a. i pare innych ktore tylko sciagnelem z netu i juz ich nie mam ,wszedzie jest to ze kwiaty najlepiej wygladajaz od spodu lub z boku ale w zadnej nie widzialem nic na temat zdjec kwiatow z gory.Oczywiscie nie mowie nie ,ale to jak komu lezy.

1b. wiec czym dla ciebie jest kwiat skoro nie platkami na lodydze ,i czy z kazdego kwiata ktorego widziales ,wylazily preciki???

A co do zasad fotografii to najpierw trzeba sie do nich stosowac zeby kogos ich uczyc,a z tego co widze to nasze umiejetnosci sa na razie na podobnym poziomie. Wiec moze darujmy sobie te glupie wyklady na temat fotografii ,bo chetnie posluchal bym wykladu goscia ktory robi zdjecia kwiatow od 30 lat ale nie .....
    Mam nadzieje ze sie nie nabzdyczysz za to co napisalem ,ale zawsze mowie co mysle.Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez dog_master ; 19.06.09 o 15:00
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !

Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    No właśnie - Scott Kelby pisze, że gdy uda się znaleźć jakiś interesujący kwiat, to można spróbować nietypowych ujęć, np. od spodu. Efekt może być zaskakujący. Ale czy ten mak od spodu zaskakuje? Moim zdaniem nie.

Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jolly Zobacz posta
    No właśnie - Scott Kelby pisze, że gdy uda się znaleźć jakiś interesujący kwiat, to można spróbować nietypowych ujęć, np. od spodu. Efekt może być zaskakujący. Ale czy ten mak od spodu zaskakuje? Moim zdaniem nie.

To można spróbować nietypowych ujęć, np. od spodu. Efekt może być zaskakujący
    ,wiec chyba warto probowac mimo ze czasem nie ma efektu,ja sie ucze na bledach. I nigdy nie twierdzilem ze te zdjecie jest super ,albo chociaz fajne ,poprostu mi sie podoba,ale jak ktos mi odrazu z zasadami fotografi wyjezdza to ja juz nic nie kumam. Zresztą ktos madry juz zaczal watek o ocenie zdjec i naprawde warto go przeczytac. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez dog_master ; 19.06.09 o 14:58
    pozdrawiam reszte !

Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Sugerujesz, że ja mam przeczytać ten wątek?
    Po co wstawiasz zdjęcia i prosisz o oceny, skoro wiesz lepiej?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    judasz-strasznie zawziety jestes.Przelecialem pobiezne caly temat.Tak,ze nie zarzucaj mi w odpowiedzi,ze mam czytac od poczatku.Masz braki w podstawowej obrobce fotek,nie wspomne o kadrowaniu,bo to poczatek focenia.W tym tez znajomoscia nie grzeszysz.To,ze przeczytales kilka ksiazek to jeszcze nic nie znaczy.Ja przeczytalem jedna.Tylko jest taka roznica chyba,ze ja zapamietalem to co przeczytalem i przypominam to sobie przed kazdym nacisnieciem palca.Po Twoich fotkach(post 77)widac,ze nie zapamietales nic z tego co czytales.Balans bieli gdzies poszedl i nie wrocil.Gamma przezywa totalny kryzys.Czern zmienila sie w zolto szary i udaje filtra digitalnego.Jesli chcesz porad i je otrzymujesz to w nastepnych fotkach je zastosuj,bo i naczej nie ma sensu taka zabawa.Jesli widzisz,ze nie umiesz przygotowac fotki do neta-spytaj.Jest tu paru naprawde kumatych i zyczliwych osob co chetnie pomoga-sam skorzystalem i wiele mi to dalo.
    Pokorne ciele dwie matki ssie-pamietaj.
    Co do fotek w poscie 77 to chyba nie trzymasz ich juz na dysku-tak tylko zapytam,bo nie bardzo kumam Twoje kadry kwiatow.

Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ciesze sie ze ktos kto wie o fotografii wiele pisze tu swoje uwagi i przed takimi spuszczam glowe ,i nie chodzi tu o ***..... Gdybys ty mi napisal to co napisal mi kolega wczesniej to bym sie wstydzil cokolwiek w swojej obronie odpisac bo sadze ze duzo na ten temat wiesz i dziekuje za opinie,ale nie lubie jak ktos mi wrzuca argumenty z ksiazek bo to raczej bez sensu,zapamietalem z nich wiele i moze to jest problem,ale to temat na inny watek.

A co do jakosci zdjec ...hmmm poprostu u mnie kolory i ostrosc wygladaja ok ale jak sie wczoraj dowiedzialem ,to wiele zalezy od monitora,a ja mam laptopa i nie wiem jak sobie z tym poradzic zeby u was jak i u mnie bylo to samo widac,pytalem i odpowiedzi nie uzyskalem. Nie chce tu nikogo urazic ,ze ktos wie wiecej lub mniej ale ja sie wole uczyc od doswiadczonych niz oczytanych.

jeszcze raz dzieki za uwagi .
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez jolly Zobacz posta
    Sugerujesz, że ja mam przeczytać ten wątek?
    Po co wstawiasz zdjęcia i prosisz o oceny, skoro wiesz lepiej?

nie ten ,inny https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18187

jesli cie interesuje bo mnie on zainteresowal ,dzieki za ocene fotek.

Ostatnio edytowane przez dog_master ; 19.06.09 o 14:51
    pozdrawiam reszte !