Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 82

Wątek: Na co zmienić E-510 ?

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Ja bym zmienił na EOS 1 D mark III
    ma większą matówkę szybciej robi zdjęcia seryjne no i AF zdaje się być szybszy...

myślisz że jesteś dowcipny ?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    odpowiadam jak najbardziej na poważnie

Szukasz aparatu z większa matówką, szybszym AF i szybszymi zdjęciami seryjnymi.

to proponuję Ci taki aparat

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    Jest za wolny - AF i ilośc klatek/sek i wizjer malusieńki. Trzymałem dzisiaj E-30 w łapach i E-3 oraz Canona 40D i Nikona D90. E-30 najgorzej wypadła jeśli chodzi o wizjer a była sporo droższa od konkurencji.

Dopiero E-3 - oj jak bardzo solidna konstrukcja,choć nieco ciężka, ale czuje się jakby była niemal pancerna - ma wizjer taki jaki by mi odpowiadał.
    Szkoda że do E-30 takiego wizjera nie włożyli.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Myślę również o tym, ale czuję że nadeszła odpowiednia chwila na zmianę body

Tylko czy to odpowiednia chwila na rynku na zakup nowego body ?

Wiecie może czy nie szykują się jakieś nowości od Olympusa ? Następca E-3, albo może jakieś promocje Olympusa dotyczące E-30 bądź E-3 z jakimś szkiełkiem w dobrej cenie.

Czytałem że ma się pojawić szkiełko 14 mm f 2.0 - więc w takim razie czy nie poczekać z zakupem zd 14-54 ?
    a ty myslisz, ze z takiego gledzenia mozna wywnioskowac co ty chcesz?

ja bym ci polecil poczekac na e-7 ze slicznym 4-400mm f1.2
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie dziw sie ze dostajesz takie odpowiedzi, które tak naprawdę wcale nei muszą byc dowcipem.

Piszesz o szybszym AF a można wnioskowac że tej 510-tki używasz z kitem. Zamień obiektyw na 14-54 i wtedy zobaczysz różnicę w AF. Piszesz o małym wizjerze - hym... zamiast kupować do tego celu E-3 to proponuje musze oczną - uwierz wyjdzie Cię znacznie taniej. Co do zdjęć seryjnych to o jakiej ilości myślisz która Cię zadowoli?

Jeżeli chcesz konkretnej odpowiedzi to musisz zadawać konkretne pytania a wtedy myślę że na pewno część osób odpowie tak że Cię to zadowoli.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Na bilet do Lisbony.
    O to, to
    Nie ma to jak przenikliwe, damskie spojrzenie na temat.
    Popieram.

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jest za wolny - AF i ilośc klatek/sek i wizjer malusieńki.

Z jakim szkłem 510 lepiej sobie radzi w tgrudnych warunkach oświetleniowych 12-60 czy 14-54II ? Celnosć ,szybość AF , czy warto dopłacić do 12-60 i mieć SWD bo różnica w cenie spora ?

robiąc np portret który ma lepszy bokeh , na 50mm

lepiej zakup szkło niż nowe body

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    zanim zmienisz 510 na inne pudałko weź do ręki np ZD 50/2. Porób nim trochę (wiem, focus czasem głupije) ale jak pooglądasz odbitki to odejdzie ochota na nowe pudło.
    Można by sprarafrazować wypowiedź Clintona z przed chyba 16 laat:

"Po pierwsze optyka moimi mili!"
    tak to leciało?
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ernesth
    Mieszka w
    Krynica-Zdrój
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    miałem podobny dylemat ... posiadałem e-330 i kity. Wahałem się nad E-3 czy nowe szkiełko. Szacowne forum dopomogło i podjąłem jakże słuszną decyzje, co okazało się po kilku pstryknięciach i wybrałem ... obiektyw ... 14-54. Obiektywu nie trzeba opisywać bo na forum tony info o nim. Polecać chyba też już nie.
    Na puchę zawsze przyjdzie kolej. Pewnie olek wypuści jaką fajna promocję i wtedy bym kupił.

Komfort pracy z nowym szkiełkiem o niebo lepszy z kitowym 14-42 (bo taki posiadałem). Praktycznie go nie ściągam .. chyba że sąsiadkę z naprzeciwka trzeba podglądać wtedy 40-150 zakładam.
    Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl

pozdrawiam Wojtek

pat.p
    Gość

zmiany, zmiany...

Witaj

Stoisz przed dylematem, tak jak każdy wciągnięty w nurt polepszania zaplecza sprzętowego.
    Koledzy wskazali - nieco szyderczo, to fakt (ale tak już czasem tu bywa) - konieczność ustalenia konkretniejszych priorytetów. Zarówno szybkość AF, wielkość wizjera (jest maleńki i ciemny, bardzo nieciekawy), jak i inne rzeczy można poprawić (lub pominąć bez większej szkody dla całości) nie wymieniając puszki.
    Czego w żadnym wypadku nie sugeruję, bo sam bym się ośmieszył... Parę miesięcy temu wyprzedałem wszystko, co Olkowego miałem i kupiłem D300. Ale wpierw łaziłem, oglądałem, przymierzałem się, przekładałem karty, w kompie porównywałem zdjęcia itd itp. Do znudzenia. W D300 zachwycił mnie wizjer i ergonomia, choć wielu funkcji tej znakomitej puszki nie wykorzystuję. Jeszcze. Ale uczę się.
    Ale cieszę się znacznie lepszymi zdjęciami ze słabiej oświetlonych miejsc (mniejsze szumy), brakiem konieczności używania lampy (której jakoś nie polubiłem), fajniejszymi kolorami i wizjerem jak telewizor.
    Z naprawdę tanich i dobrych aparatów polecałbym Ci zapoznanie się z Canonem 40d. Ma to, o czym piszesz. Ale musisz sam spróbować i nastawić się na fakt, że takich szkieł jak u Olka niestety u konkurencji nie uświadczysz... Koledzy pisali o ZD 50 czy 12-60 SWD - miałem jedno i drugie i powiem Ci, że były wspaniałe i niedrogie w porównaniu z konkurencją. Kolega Qbic może powiedzieć Ci sporo o ZD 7-14, moim zdaniem najciekawszym szkle E-Systemu (albo lepiej wejdź na galerię Qbica, zobaczysz, co to szkło we właściwych rękach może nawyczyniać).
    W ogóle - galerie Kolegów, którzy Ci odpisali (zobacz np. dobasa czy k@czego) mówią więcej, niż ich posty w Twoim wątku i po części usprawiedliwiają zgryźliwy ton. Myślę, że powinieneś najpierw podpiąć dobre szkło do 510, zrobić parę zdjęć i wtedy zastanowić się, czy warto zmieniać system...

Pozdrawiam
    Pat

kowalikster
    Gość
    Ja bym polecał wymianę, bo w sumie z innym sprzętem wygląda się bardziej "pro" - z Canonem z dużą rurą niż z Olkiem z małym szkiełkiem
    Zresztą jak pływak zły to mówi że woda za rzadka.
    Dla mnie, amatora, wejście w system to związek na kilka lat.
    Ostatnio edytowane przez kowalikster ; 18.05.09 o 11:20