Marcin510, masz jakąś galerię zdjęć? Albo chociaż jakieś przykłady zdjęć o zajebistych kolorach i ogromnej rozpiętości tonalnej, których olkiem nie da się zrobić?
Marcin510, masz jakąś galerię zdjęć? Albo chociaż jakieś przykłady zdjęć o zajebistych kolorach i ogromnej rozpiętości tonalnej, których olkiem nie da się zrobić?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Widzę, że na tym forum wystarczy mieć mniej pozytywne zdanie o E-puszkach i już się zasługuje na etykietę onanisty sprzętowego, co w sumie zabawnie brzmi wobec faktu, że większość użytkowników wypowiada się często o sprzęcie w działach sprzętowych.
Olek ma mniejszą dynamikę (ja w zasadziem mam zawsze usatwione -o.3/-o.7 EV)? Fakt. Bardziej szumi? Fakt. Ma mniejszy wizjer? Fakt. Itd. Itd. Akurat Marcinowi to przeszkadza, nie rozumiem co wam żyłka się napina skoro wyraźnie widać, że dla JEGO potrzeb sprzęt oferuje za mało. Po co ma pokazywać swoje zdjęcia? Po to, żeby jakieś arbitralne grono zadecydowało, że jednak jest ok? Bez sensu. Jego kasa, jego decyzja. Akurat co do PP to się z nim zgadzam - jpegi z Olympusów są znacznie bardziej wrażliwe na jakiekolwiek zabway suwakami.
A w końcu to i tak wszystko zweryfikuje rynek. Olympus kusił do niedawna innowacyjnymi ficzerami i gonił konkurencję w wyścigu o Mpix (czytaj: uwagę klienta, dyletanta), tyle, że teraz wyścig się zakończył, zaś ficzery się rozlazły do innych systemów.
Ostatnio edytowane przez Kaleb_82 ; 24.05.09 o 13:01
sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera
Porównaj katy widzenia, a nie ogniskową (ta się nie zmienia, niezaleznie, czy szkło podpiete do puszki, czy stoi na półce):
http://fotozakupy.pl/obiektyw/sigma-...-dg-macro,649s (mocowanie EOS APS-C)
http://fotozakupy.pl/obiektyw/olympu...-f-4-5-6,7174s (mocowanie 4/3)
PS. Nie troluj. Za wiedzą daleko się rozglądać nie musisz:
http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...tle=System_4/3
Wystarczy teraz zamiast 25- i 50mm podstawić do wzoru odpowiednie ogniskowe.Długość standardowej ogniskowej w standardzie Cztery Trzecie wynosi około 25mm. Dla porównania w systemach małoobrazkowych długość standardowej ogniskowej wynosi około 50mm, tak więc długości naszego standardu, aby uzyskać porównywalny kąt widzenia optyki.
Pozdrawiam
"There's no such thing as free titties"
Chcąc niechcącstałem się posiadaczem E-30 i mogę opisać ten aparat w samych superlatywach (jak na razie). Określam go jako E-3 "light". Do złudzenia przypomina mi Canona 50D, jest też skrojony w opozycji do Nikona D90. Zastanawiając się np. nad E-620 bez większych oporów wybrałbym właśnie "e-trzydziestkę". Canon 50D jest tańszy bo wydany został jakieś pół roku wcześniej i stąd jego cena trochę 'wyparowała' w porównaniu do E-30. No ale każdemu według tego co chce
![]()
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.
Dokładnie - to właśnie kąt widzenia decyduje o użyteczności obiektywu do takiej czy innej fotografii. Inaczej musielibyśmy porównywać np. Zuiko 12-60 do jakiegoś ultra-szerokokątnego zooma na FF a takie porównanie nie bardzo ma sens bo 12-60 to w 4/3 tzw. standardowy zoom i ew. z takimi należy go porównywać u konkurencji...
ja , oczywiscie moge sie mylic....wiec jak co prosze mnie wyprowadzic z bledu.
Szerszy kat widzenia , tak na chlopski rozum....
Np. w nikonie rozumiem ze przy ogniskowej 300mm porownujac z ogniskowa 300mm na olku bede mial takie samo przyblizenie , jednak na nikonie o wiele wiecej obrazu - tak? Wiec optycznie obiekt bedzie sprawial wrazenie zagubionego w natloku otoczenia. Dobrze rozumiem?
Pozdrawiam serdecznie!
A choćby po to, że jak się o czymś ględzi do znudzenia przy każdej możliwej okazji, z uporem maniaka, to warto to poprzeć jakimiś praktycznymi przykładami. Chyba, że komuś bardzo zależy na opinii zawadiackiego gawędziarza-teoretyka, inaczej mówić trolla.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jak można mieć takie same "przybliżenie" i jednocześnie więcej obrazu? Więcej obrazu, to znaczy większy kąt widzenia obiektywu, a zatem mniejsze "przybliżenie".
Ostatnio edytowane przez epicure ; 24.05.09 o 15:06 Powód: Automatyczne scalenie postów
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
idąc takim tokiem to trudno znależc odpowiedniki dlaNo tu bym akurat nie porównywał w ten sposób. Canon w całym pasmie jest tak ciemny jak Zuiko na samym końcu.
Generalnie: nie ma odpowiednika o takich paramertach jak ma Zuiko 12-60 w innych systemach. No i w tej cenie jeszcze.
starałem sie dobrać podobne - światło, ogniskowa ,cena
esli ktos zastanawia sie nad zmiana olka na inny system, to moim zdaniem odpowiedz jest jedna, nikon lub canon, nowe body olka maja obecnie chyba najgorszy stosunek cena do jakosci
W jakim nie będziesz systemie , kupno szkiełek pro zaboli ,problem jest tylko 1 dobrać szkiełka do puszki tak, zeby był najlepszy stosunek cena -jakość
Z tego co czytam na frum gdyby olek wypuścił 85mm f1.8 w cenie 1200-1500zł, 50mm 1.8 w cenie 900zł zamieszał by bardziej niż nową puszką w![]()
OT się jakiś tu zrobił - do jakiej kasy szukasz sprzętu Maestro?
E-1 z kitowymi szkłami +Tair S3 +Zuiko OM 50mm 1,8, GoldPhoto Y314C+YH410, Velbon RUP-43Metza 48
No cóż. Zakładając, że padł by mi dziś e-510, to sam miałbym problem co kupić...
Kupiłbym pewnie po prostu drugi e-510, ew. e-520 (mam w końcu FL-36R).
Ew. kupiłbym używany E-1 na same wakacje, bo możliwe że uszczelnienia będą mogły się przydać...
Mimo, że mój "związek" z 4/3 jest "wolny",
to jednak skumplowałem się z nim trochę (vide: nakupowałem już trochę pod niego)
i rzeczywiście mi wygodnie z całym mym mini zapleczem obiektywów i lampą.
Niestety to fakt - ceny e-620 i e-3 są obecnie w ogóle nieatrakcyjne. E-30 raczej też.
Za jakiś czas jak E-620 znormalnieje z ceną, to może przyjdzie czas na zmianę, bo:
- ponoć odrobinę lepiej radzi sobie z przepaleniami
- ponoć jest szybszy
- ma górny punkt AF - vide fl-36r
- ma ruchomy LCD - super sprawa (miałem kiedyś taki w kompakcie i się go do makro nie raz używało).
- mając po prostu wszystko na czym może mi zależeć nie jest duży.
- większy wizjer - niewiele - ale jednak. Sprawdzałem - czuć różnicę.
Dla tych rzeczy warto dorzucić parę stów, ale nie równowartość drugiego e-510. Już lepiej "za drugi e-510" kupić 14-54mm, lub dobry rower, by mieć gdzie focić
Canon i Nikon obecnie nie mają dla mnie ciekawych propozycji (gdybym miał zaczynać od nowa). Plastikowatość Sony a300 mnie odrzuca. Z Pentaksa ew. k10d. Z Fuji S5 byłoby super... gdyby było mniejsze. System m4/3 jest zbyt drogi.
e-30, e-3 są dla mnie też po prostu za duże. Także wybór obecnie byłby prosty.
Póki co staram się po prostu brać jak najwięcej przyjemności z fotografowania i tego życzę wszystkim na wakacje. Nie martwmy się na zapas.
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 24.05.09 o 23:30
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm