Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: jak uzyskać kolorystykę i kontrast jak na zdjęciu?

zonkinho
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez King Zobacz posta
    wracając do portretów, czy da się w jakiś w miarę prosty sposób uzyskać OLKIEM podobne zdjęcie (kontrast, nasycenie kolorów, kolorystyka skóry, kolorystyka tła).
    http://onephoto.net/files/photos/584706.jpg
    Bo u mnie bywa tak, że przy obróbce ORFa ustawianie balansu skóry traci na tym tło (albo zgniła zieleń, albo akwamaryna, co stanowczo psuje zdjęcie.
    Da się Olkiem jak i każdym innym lustrem a nawet kompaktami.

Ale po pierwsze trzeba dobrze naświetlić zdjęcie. Czyli cykanie w ostrym świetle odpada na samym początku. Dla przykładu podam moje foto z soboty:

http://stryku.na1.pl/agad204.jpg

W dodatku był to zwykły jpg, gdyż w połowie sesji zorientowałem się, że nie mam włączonych raw-ów. Ale jak widać też się da. Wystarczy czasem podciągnąć nasycenie i kontrast.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    King co to za szkiełko? coś jasnego manualnego? wydaje mi się że przez to kontrast poszedł w diabły.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_4190035.jpg
Wyświetleń:	202
Rozmiar:	340,8 KB
ID:	17035  

| OlyJedi Awatar Tojfi
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Myśle, że tej fotce wystarczą drobne poprawki:
    w Olympus Master -1 EV + ostrość +2
    Zapisać do JPG i w edytorze graficznym zwiększyć sporo ostrość.

Ale fakt faktem, że fotka robiona przy kiepskim świetle.

/Edit: Co do przerabiania na raz większej ilości zdjęć to większość programów graficznych (np. darmowy IrfanView) ma takie cos, jak "wsadowe przetwarzanie plików". Możesz dzięki temu ustawić parametry, którymi każda wybrana fotka zostanie potraktowana.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_4190035.jpg
Wyświetleń:	197
Rozmiar:	137,4 KB
ID:	17037  
    Ostatnio edytowane przez Tojfi ; 18.05.09 o 18:41
    Pozdrawiam Rafał M.

E-520 + ZD 14-42 + ZD 14-54 + ZD 70-300 + Tumax DPT386AFZ-OP + Raynox DCR-250, DJI Mavic Air

Awatar vtec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    ja takze nie bylem zadowolony niestety z kolorystyki Olka (E520) poki co wlasnie dlatego bawie sie Nikonem. Chyba Cie rozumiem , ja np. z daleka widze ktore zdjecie zostalo zrobione canonem - one fajnie , miekko rysuja kolorki.

P.s. Moja wersja wilka:
    Pozdrawiam serdecznie!

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Moja wersja wilka.

Co do pytania... Wszystko rozbija się o dobrą optykę, o jak najlepsze naświetlenie sceny, o ciekawe światło, scenerię, dobry kadr, właściwy moment A później w domu siadasz do PSa/GIMPa i zwykle wystarczy trochę się pobawić levelami, krzywymi na kanałach, wyostrzyć i już, no

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Kup e 400 jako podstawowe lub zapasowe body - kolorki wymiatają, mnie to przypomina czasy starej dobrej kliszy.
    MK

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez magnum Zobacz posta
    King co to za szkiełko? coś jasnego manualnego? wydaje mi się że przez to kontrast poszedł w diabły.
    szkiełko to jupiter-9 czyli 85 f2
    robione za drobno-ocznej siatki (dlatego jeszcze słabszy kontrast, ale uwydatnia problem oly z zapisywaniem kolorów).

Fakt, przy zachmurzonym niebie łatwiej wyciągnąć lepsze zdjęcia. Jednak mieszkam w Wielkopolsce, a tu przez okrągły rok susza.. więc kiepsko z chmurami. Pytanie, czy nasza pasja ma się ograniczać wyłącznie do tych 2-3h rano i wieczorem oraz w pochmurne dni?

z pytaniami dotyczącymi konkretnych fot, przejdę pod stosowne miejsce na forum.

powracając do głównego wątku, to mam oczy i widzę, że w tych samych warunkach na sprzęcie N lub C zdjęcia wyglądają zgoła inaczej (już na samych LCD aparatów). Ja nie wiem, czy inne systemy mają lepszą reprodukcje barw, czy ja nie potrafię ustawić porządnie sprzętu.

po drugie, mimo wszystko widać, że prawie każdy co ustawia wilka, nie niweluje zafarbów na sierści. To samo tyczy się portretów, sesja w parku, mimo lampy kończy się domieszkami zieleni w niektórych partiach skóry.

Jeżeli nie ma sensownego rozwiązania to spadam do psa...
    podobną przypadłość

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Co do ostrości - nie dość, że nie trafiłeś, nie dość, że to zza siatki, a więc na pierwszym planie masz rozmytą siatkę, to jeszcze to słabe szkło niesystemowe, więc nie oczekuj cudów.

Z tym zachmurzonym niebem to nie tak - do każdej foty pasuje inne światło Np niejeden widoczek będzie piękniejszy z niebieściutkim niebem z paroma kłębuszkami. Ale wiadomo, w samo południe nie robi się fot, bo to nie to zazwyczaj.

Co do reprodukcji barw, to chyba Oly nie ma na co narzekać.

Co do naturalności i efektów z Olka to przejrzyj choćby galerię willowa - widzisz tam jakieś zafarby? A jeśli willow zbyt profesjonalny, to spojrzyj choćby w moją - jestem takim samym amatorem jak Ty i nie stwierdziłem takich problemów - jestem zachwycony barwami z mojego e1.

Poza tym w rawie masz duże panowanie nad barwą.

Poza tym nie wierz w te bajeczki o C i N. Popatrz w galerię - mało pięknych fot z Olków?

Kup jakieś fajne szkiełko, kup kilka albumów mistrzów dziedzin, które Cię interesują i sporo podręczników. Do tego fotografuj ile wlezie i oglądaj jak najwięcej - to może przynieść efekty, nie przesiadka na C/N/S czy coś innego.

I pamiętaj, że to Ty robisz zdjęcie, nie aparat. Serio.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kup sobie porządny aparat i nie zawracaj gitary > olympusy mają niestety słabą ostrość, wiele zafarbów (to od większego upakowania pikseli na mniejszej matrycy) i blade kolory (przez mocne odszumianie) > przykro mi ale taka jest prawda.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 18.05.09 o 20:11

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    mynameisnobody, to prawda - owszem. Ale nie cała. Zapomniałeś o proporcjach boków jak w kompakcie i DR jak w kompakcie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb