Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: 50-200SWD - problem

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

50-200SWD - problem

Może wypowie się jakiś posiadacz 50-200SWD...

Odkryłem dziś rano ( aż serce zabolało) , że w odpiętym od body obiektywie pierścień regulacji ostrości nadal ustawia ostrość, obiektyw podpięty do body na AF-S nie wyłącza możliwości ustawiania ostrości ręcznie.

Krótko mówiąc we wszystkich trybach AF-S, AF-C pierścień ostrości nadal działa, poza tym AF normalnie ostrzy, wszystko ok.

Zastanawiam się czy ten typ tak ma? Czy może czas na jakąs gwarancyjną naprawę ?

Próbowałem kombinować z przełączaniem we wszystkie opcje AF, nic.

Może ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat ? Byłbym zobowiązany.

Pozdrawiam

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zeman2 Zobacz posta

Krótko mówiąc we wszystkich trybach AF-S, AF-C pierścień ostrości nadal działa, poza tym AF normalnie ostrzy, wszystko ok.

Zastanawiam się czy ten typ tak ma?
    Tak - ten pierścień działa mechanicznie a więc inaczej niż w starszych Zuiko, gdzie kręcenie "nic nie dawało" w takich sytuacjach.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ktotek- dzięki za szybką ulgę w cierpieniu - już miałem czarne myśli ( że o zepsutym nastroju nie wspomnę )

pozdrawiam

qrcze - musze rozdać innym kolegom troszkę punktów rep.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Ktotek- dzięki za szybką ulgę w cierpieniu - już miałem czarne myśli ( że o zepsutym nastroju nie wspomnę )
    Cieszę się. Swoją drogą ciekawi mnie ta funkcjonalność wprowadzona wraz z SWD - mechaniczne (a nie elektroniczne) przeniesienie ruchu pierścienia ręcznego ustawiania ostrości na optykę. To elektroniczne przeniesienie było rozwiązaniem nowoczesnym i wydawało się idealne. Jakie korzyści w praktyce daje owo mechaniczne połączenie? - pytam ludzi używających szkieł SWD...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Cieszę się. Swoją drogą ciekawi mnie ta funkcjonalność wprowadzona wraz z SWD - mechaniczne (a nie elektroniczne) przeniesienie ruchu pierścienia ręcznego ustawiania ostrości na optykę. To elektroniczne przeniesienie było rozwiązaniem nowoczesnym i wydawało się idealne. Jakie korzyści w praktyce daje owo mechaniczne połączenie? - pytam ludzi używających szkieł SWD...
    Olympus informował, że zrezygnowano z elektroniki na rzecz mechaniki z powodu skarg użytkowników na opóźnienia !?!

Miałem 50-200 i nie zauważyłem opóźnień w reakcji więc nie do końca wiem w czym rzecz.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 17.05.09 o 22:00

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Mam 12-60SWD i 50-200SWD i dla mnie to rozwiązanie jest bardzo dobre.
    Jednym ruchem można przekręcić na min. lub max. zakresu. Gdy się dojdzie do końca też można kręcić ale z wyraźnym oporem. Można sobie też krecić przy wyłączonym aparacie.

Na starych kitowych obiektywach można było kręcić ale nie do końca było wiadomo czy dojechało się do końca czy początku zakresu ostrzenia.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Nie mam szkieł z SWD, ale mogę się wypowiedzieć o szkłach Sigmy z HSM .
    Pomimo, że obydwa posiadane przeze mnie obiektywy mają możliwość wyboru (na korpusie obiektywu) możliwości ostrzenia ręcznego lub automatycznego (AF lub M), pomimo ustawienia w korpusie aparatu AF, to mogę ostrzyć - doostrzyć ręcznie. Przyznam że fajnie to działa, choć nie zdarzyło mi się abym musiał doostrzać (tylko wypróbowałem), ponieważ oba szkła są bardzo jasne.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Uzywam 12-60 SWD i fakt mechanicznego połączenia pierścienia z regulacją ostrosci jest tym, co powinno być w każdym szkle.
    Czesto zdarza sie tak ze ostrosć w AF powędruje kilka cm od tego co chcemy pstryknąć, a możliwość recznej korekty juz po wcisnieciu spustu do polowy, niezaleznie od trybu AF, jest po prostu nie do przecenienia.
    Obecnie nie wyobrazam sobie pracy na szkle w którym nie mam możliwosci korekty AF w dowolnym trybie.
    Czujemy ze pracujemy z szkłem które działa jak my chcemy, a nie jak elektronika myśli ze chcemy.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    tak się w takim razie zastanawiam... po jasną cholerę w takim razie wybór możliwości ? ( nudzę ? )

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    tak się w takim razie zastanawiam... po jasną cholerę w takim razie wybór możliwości ? ( nudzę ? )
    Wybór masz do szkieł kitowych/ bez SWD
    Szkła SWD dają komfort pracy niezaleznie od trybu w puszcze.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.