Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Nowa lustrzanka Olympusa E-300

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Nowa lustrzanka Olympusa E-300

Tu mamy pierwsze spojrzenie na nową lustrzankę Olympusa
    http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=4&lewa=1&e=2332
    Wygląda to mniej więcej tak jak Canon 300D do Canona 10D, czyli E300 do E-1, jakby zubożona wersja właśnie droższego modelu. Ciekawe właśnie jest podejście firmy Olympus do przelicznika i wielkości matrycy, dwa razy mniejsza niż klatka filmu, przez co mnożnik jest równy 2x dla obiektywów. Pora poczekać teraz na testy nowej lustrzanki. Moim zdaniem poszli zbytnio w kompaktowość i miniaturyzajcę, ale z uwagi na to że aparat kierowany jest bardziej dla amatorów, to jest to zabieg dość logiczny...
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=10515079

a tu rozmowa o cenie

tak naprawde to ma sie to nijak jak 300d do 10d
    bo w e-300 dali 8MP a w E-1 jest 5MP
    aparat moze bardziej dla szerszego grona amatorow czy innych pstrykaczy, ale nie zrobili tanszej wersji E-1 a calkiem nowy aparat, moze ciut gorszy w wykonaniu ale nowe body, dalej w dobrym sytemie mlodym rozwijajacym sie, juz sigma produkuje obiektywy do systemu 4/3

ogolnie E-300 to swietny sprzet, dla kogos kto chce wiecej niz miec kompaktowego cyfraka, za dobre i rozsadne pieniazki bedzie mial pozadna cyfrowa lustrzanke, no i oczywiscie to w 80% obiektywy robia zdjecia ;] wiec obiektywy mog zmienic

nic tylko czekac i jak sie juz pojawi to kupowac,

MichelCat, mysle tak sobie, jak by sie pojawil wczesniej niz Ty zakupiles 300d, mialbys ciezki ozeszek do zgryzienia

Pozdrawiam

Mieszka w
    BIAŁYSTOK
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    tutaj pomiędzy E-1 a E-300 nie ma przelicznika ogniskowej

co do 2x to nie doczytałeś - system 4/3 to standard który wymaga 2 razy mniejszych odległości i ogniskowych aby uzyskać odpowiednik 35mm

do korpusu E-300 możesz podłączyć wszystko co jest w serii E

ja czekam na info o E-3 (zarejestrowany w UP)
    OLY E-10, Metz 40MZ2, LumiQuest Ultrabounce, SCA 3202, manfrotto - zostałem Canonierem ale będę czasami was odwiedzał

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A ceny szkiel do serii E nie są czasem wielkie? Nie sprawdzalem dokładnie jak to jest, ale kiedyś były bardzo wysokie.
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Mieszka w
    BIAŁYSTOK
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    system jest otwarty i już niezależne firmy produkuja szkła do serii E więc będzie pełna gama jakości i cen
    OLY E-10, Metz 40MZ2, LumiQuest Ultrabounce, SCA 3202, manfrotto - zostałem Canonierem ale będę czasami was odwiedzał