9-18 to taki obowiązkowy obiektyw każdego posiadacza E-systemu, podobnie jak ZD 50/2
ja początkowo chorowałem na ZD 7-14, miałem go przez czas jakiś i miło wspominam, owszem bliki łapie bo ma tak mocno wystającą przednią soczewkę, częściowo można się ratować zasłaniając źródło światła dłonią (pamiętając aby dłoń nie weszła nam w kadr)
AF faktycznie jest rewelacyjny (zdjęcia wychodzą ostre niezależnie czy AF jest włączony czy nie)
pozostaje kwestia ceny i perspektywy czy będzie jakaś nowa sensowna puszka pod którą da się go podpiąć (mam na myśli duże 4/3 z matrycą od OM-D)
pewnym minusem jest (przy 7mm) to jak w pewnych określonych obszarach kadru ww. obiektyw potrafi zniekształcić to i owo, czasami robi UFO z ludzi jeżeli zostaną złapani na 7mm w nieodpowiedniej części kadru
PS.
wszystkie te "wady" można pominąć przy 9-18 który to używany można nabyć w okolicach 1k pln
Ostatnio edytowane przez RobertW3D ; 20.11.12 o 14:15
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Tutaj u Wrotniaka masz kadry na 7,8,9,10,12,14mm. Porównaj i sam sobie odpowiedz czy dla Ciebie warto.
The question is: What is a Mahna Mahna?
Ktoś mnie kiedyś prosił aby zrobić porównanie 9 i 14 mm. Więc robiłem zdjęcia swojego pokoju. Gdzieś na forum te zdjęcia powinny się plątać. Było z 9 mm, 14 mm i składanka dwóch na 14 mm.
Na 9 pokój wyszedł najlepiej. Na składance najprościej.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Czy ktoś używał ZD 7-14 z Penem? Jak działa AF? Czy Panasonic LUMIX G VARIO 7-14mm f/4.0 ASPH da takie same efekty?
AF działa wolno.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
No i dobrze sobie myślisz, jak ktoś nie ma potrzeby dźwigania go na plecach, to warto. Trzeba tylko uważać na bliki. Choć to trudny obiektyw, bawiłem się kilka razy i nie potrafiłem zrobić ładnej fotki, która nie byłaby karykaturą.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Ja kupiłem to szkło głównie dla jego rectilinearności no i cena w OJ była wtedy wyjątkowo niska. Oprócz fotografii podwodnej używam go też w moim małym pseudo-studiu. Jego przerysowania mają dobry wpływ na długość nóg u modelek. W plenerze bliki gasi się wysuniętą ręką co jest dość wkurzające, pod wodą też się muszę pilnować by lampy były cofnięte. Jest to jedyny szerokokątny obiektyw z 4/3, który uwielbiam
.