Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Grand Press Photo 2009

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    A wg mnie nagrodzone zdjęcia (z wyj. Przyrody i reportażu z tramwaju) są fantastyczne. Piękne obrazy i tylko jednen cykl przesiąknięty wojną i krwią (w przypadku WPP jest tego dużo więcej). Życie codzienne - bajka. Reportaż o karczebach - czego chcieć więcej? O Gudzowanym nie wspominam. Ale chyba największym szokiem i niespodzianką było dla mnie zdjęcie Dudka (sport - I miejsce w zdjęciu pojedynczym) - chwile zajęło mi dojście "co do chodzi???"... i o to chodzi chyba

| OlyJedi Awatar Bo.
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    jestem tego samego zdania co "Mariush". Reportaż "przyroda" w ogóle dla mne jest nieporozumieniem. Nie rozumiem go.
    Natomiast co do reportażu "sport - mali jeźdźcy", imho jest b. dobry, juz chociazby z tego względu, że pokazuje "sport i sportowców" jakiego w kraju i Europie nie znamy. Fotki z wyścigu niewiele by chyba wniosły. Zresztą w jakiejś prasie była fota pokazująca wyścig jako element krajobrazu mongolskiego stepu. Dla mnie bomba.
    Bo.

"
    Ci, co chcą dobrze, postępują w taki sam sposób jak ci, co chcą źle".
    Aldous Huxley

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    ...a ja nie oglądam w necie :P Poczekam, az będą wystawiali w rozsądnym formacie
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    My na Dniach Fotografii mielismy spotkanie z Adamem Pańczukiem. Chłopak zrezygnował z gali GrandPress na rzecz spotkania z ludźmi (spoko koleś swoją drogą, nie zblazowany jak Trzciński). 10 minut przed spotkaniem dostał smsa z informacją, że zdobył główną nagrodę w kategorii Ludzie. Byliśmy pierwszymi którzy gratulowali i napilismy się dobrego szampana Oczywiście obejrzeliśmy cały reportaż z komentarzem autora na żywo

http://www.grandpressphoto.pl/galler...o/L1AROONN.jpg

Fotoreportaż: zwycięzca w kategorii Ludzie

Autor: Adam Pańczuk, Agencja Fotograficzna Visavis.pl
    Lubenka, woj. lubelskie. Karczeby – tak zwani są ludzie we wschodniej Polsce, którzy są silnie związani z ziemią. Nazwa wzięła się stąd, że własnymi rękami karczowali lasy, by pozyskać ziemię do uprawy. W gwarze chachłackiej (mieszanina języka polskiego i białoruskiego) „karczeb” to pień z korzeniem tkwiącym głęboko w ziemi po ścięciu drzewa. W czasach stalinowskich Karczeby za swoje przywiązanie do roli płacili nawet życiem. Styczeń 2009

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    My na Dniach Fotografii mielismy spotkanie z Adamem Pańczukiem. Chłopak zrezygnował z gali GrandPress na rzecz spotkania z ludźmi (spoko koleś swoją drogą, nie zblazowany jak Trzciński). 10 minut przed spotkaniem dostał smsa z informacją, że zdobył główną nagrodę w kategorii Ludzie. Byliśmy pierwszymi którzy gratulowali i napilismy się dobrego szampana Oczywiście obejrzeliśmy cały reportaż z komentarzem autora na żywo

http://www.grandpressphoto.pl/galler...o/L1AROONN.jpg

Fotoreportaż: zwycięzca w kategorii Ludzie

Autor: Adam Pańczuk, Agencja Fotograficzna Visavis.pl
    Lubenka, woj. lubelskie. Karczeby – tak zwani są ludzie we wschodniej Polsce, którzy są silnie związani z ziemią. Nazwa wzięła się stąd, że własnymi rękami karczowali lasy, by pozyskać ziemię do uprawy. W gwarze chachłackiej (mieszanina języka polskiego i białoruskiego) „karczeb” to pień z korzeniem tkwiącym głęboko w ziemi po ścięciu drzewa. W czasach stalinowskich Karczeby za swoje przywiązanie do roli płacili nawet życiem. Styczeń 2009
    Dla mnie to nie jest reportaż, choć zdjęcia same w sobie są dobre.
    Idea i pomysł na cykl ok , ale środki realizacji , czyli inscenizaja i kreowanie rzeczywistości/sytuacji - wykracza poza reportaż.

Ale czasy się zmieniają, trendy również - co widać po nagradzanych cyklach.
    Reportaż też podlega tym zmianom, a czy to dobrze ..?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    to jest reportaż, może trochę inscenizowany, ale miał pokazac przywiązanie tych ludzi do ich ziemi i wg mnie pokazuje. Z resztą większość najsławniejszych zdjęć reportażowych była inscenizowana. Reportaż to nie to samo co dokument