Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Finweera marne początki

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    jak nie miałem pierścienia to tak sobie radziłem można to spokojnie utrzymać i tak używasz 2 rąk do trzymania aparatu a to tylko lekka zmiana pozycji. Pierścienie to pikuś przy miechu ale i tak jest frajda jak się trafi z ostrością światłem jeszcze się fotkę zrobi
    Ostatnio edytowane przez taztaz ; 15.05.09 o 21:44

| OlyJedi Awatar andre77
    Mieszka w
    Samoklęski Kolonia Druga
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    5 najlepsza naprawdę dobra fotka, czytałem Twój wątek i jeśli chcesz robić makro to nie licz na AF
    a jak masz zd 40-150 to najlepszym z najtańszych rozwiązań jest raynox dcr250
    tu masz kilka artykułów o makro
    http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-317-0.php
    http://www.fotografia.kopernet.org/fotografiamakro.html
    http://szerokikadr.pl/poradnik/artykul/makrofotografia/
    pozdrawiam
    Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?

Awatar finweer
    Mieszka w
    Lubliniec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Raynox jest na celowniku, uzbiera się trochę kapuchy to będzie Na razie ale próbuję coś zdziałać z Heliosem, coś jednak jest w ręcznym ustawianiu przesłony i ostrości, naprawdę sprawia przyjemność
    Dzięki za linki!

Twoje ostatnie zdjęcia robiłeś Sigmą z podpisu?
    E-520, ZD 14-42, ZD 40-150, Helios 44-M 2/58, Jupiter 37A MC 3,5/135

| OlyJedi Awatar andre77
    Mieszka w
    Samoklęski Kolonia Druga
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez finweer Zobacz posta
    Raynox jest na celowniku, uzbiera się trochę kapuchy to będzie Na razie ale próbuję coś zdziałać z Heliosem, coś jednak jest w ręcznym ustawianiu przesłony i ostrości, naprawdę sprawia przyjemność
    Dzięki za linki!

Twoje ostatnie zdjęcia robiłeś Sigmą z podpisu?
    z Heliosami to jest tak że trzeba trafić dobry egzemplarz ponieważ mają rozrzut jakościowy, jeśli chodzi o moje fotki to tak były sigmą robione ale raynoxem z zd40-150 podobne efekty można uzyskać trzeba tylko cierpliwości i wprawy ( wiem bo miałem )
    Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?

Awatar finweer
    Mieszka w
    Lubliniec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andre77 Zobacz posta
    z Heliosami to jest tak że trzeba trafić dobry egzemplarz ponieważ mają rozrzut jakościowy, jeśli chodzi o moje fotki to tak były sigmą robione ale raynoxem z zd40-150 podobne efekty można uzyskać trzeba tylko cierpliwości i wprawy ( wiem bo miałem )
    To świetnie - Raynox będzie dużo prędzej w mojej torbie niż ta Sigma, choć naczytałem się jej testów i recenzji i mi się marzy, no ale cena jeszcze nie na moją kieszeń...

Kurcze nie znam się jeszcze za bardzo na sprzęcie, więc nawet nie wiem, czy ten Helios, którego dorwałem, jest lepszy czy gorszy

Awatar finweer
    Mieszka w
    Lubliniec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Witam ponownie, dzisiaj ustrzeliłem kolejną fotkę z mojego ulubionego gatunku kwiatowo-robalego (choć tutaj robala nie ma) Co o tym sądzicie, jest to w miarę poprawne zdjęcie czy całkowicie do bani?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	441,1 KB
ID:	16972  

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar jolly
    Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Za mocne światło, co spowodowało, że zamiast płatków są tylko żółte plamy.

Awatar finweer
    Mieszka w
    Lubliniec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jolly Zobacz posta
    Za mocne światło, co spowodowało, że zamiast płatków są tylko żółte plamy.
    OK, przyznaję bez bicia, ale reszta jest poprawna, tzn. kompozycja?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Nie lubię gdy ktoś z założenia swoją twórczość określa mianem "marne", "kiepskie", "amatorskie" itp. Po co? Fruźki wolą optymistów! Widać że to Twoje początki, w zdjęciach często brakuje głębszego zastanowienia (ale zdaję sobie sprawę, że zabawa aparatem to Zabawa przez duże Z). Zacznij planować kadr i smerfuj, smerfuj aż do skutku z głową uniesioną do góry
    MK

Awatar finweer
    Mieszka w
    Lubliniec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wujek.samo.h Zobacz posta
    Nie lubię gdy ktoś z założenia swoją twórczość określa mianem "marne", "kiepskie", "amatorskie" itp. Po co? Fruźki wolą optymistów! Widać że to Twoje początki, w zdjęciach często brakuje głębszego zastanowienia (ale zdaję sobie sprawę, że zabawa aparatem to Zabawa przez duże Z). Zacznij planować kadr i smerfuj, smerfuj aż do skutku z głową uniesioną do góry
    Dobre pytanie - chyba jest w tym jakaś asekuracja, zabezpieczenie "na wszelki wypadek" - skoro sam powiem, że to co robię "marne", to może mniej zaboli jak powie tak kto inny?

To jeden z moich największych w tej chwili problemów - głębsze zastanowienie się nad kompozycją czy treścią zdjęcia. Zbyt mało jeszcze ogarniam wszystkie reguły, żeby umieć zrobić zdjęcie zgodnie z nimi: kiedy przechodzi się do tego ze spontanicznego cykania fotek kompaktem, bez zwracania uwagi na cokolwiek, sprawia to wielką trudność na początku. Ale jest to bardzo zajmujące, jak najbardziej, choć trudne

Dzięki za optymistyczne słowa, takie na początku się przydają!