Nic nie szkodzi, ulżyło mi, bo już myślałem, że źle wszystko zrozumiałem, co dotąd czytałem![]()
Nic nie szkodzi, ulżyło mi, bo już myślałem, że źle wszystko zrozumiałem, co dotąd czytałem![]()
E-520, ZD 14-42, ZD 40-150, Helios 44-M 2/58, Jupiter 37A MC 3,5/135
z DCR250 ostro masz z kilkunastu centymetrów, a GO będzie papierowa na F8, i będzie Ci ciężko to utrzymać zwłaszcza jak będziesz miał ZD 70-300....
:]
/*...................*/
/* ...........................*/
Za wolny jestem o tej godzinie .. Nie zdążyłem wyedytować poprzedniego posta a ty już napisałeś kilka kolejnych.
Idę na siatkówkęsię zrelaksować ...
Dobry pomysł (sam zaraz wybieram się na spacer), dzięki za komentarze!
Kilkanaście centymetrów to pięknie, bo z Heliosem przy maksymalnym odwzorowaniu to chyba centymetrTele 300 mm to na razie dalszy plan, prędzej Raynox się znajdzie, bo lubię robale i tym podobne
![]()
Dzisiaj korciło mnie znowu pobawić się Heliosem z pierścieniami, napociłem się tępak żeby cokolwiek z niego wycisnąć![]()
Co sądzicie o tym zdjęciu? Kombinowałem naprawdę jak koń pod górkę, żeby jakoś ustawić się do tej orchidei...
MSZ 5-tka jest doskonała
The question is: What is a Mahna Mahna?
Ostatnia fotka jest MSZ naprawdę niezła...
Czekam na więcej...
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
Serdecznie dziękuję za miłe słowa, wziąłem sobie do serca krytykę poprzednich i znacznie więcej czasu poświęciłem na to zdjęcie niż poprzednie
Naprawdę zależy mi na nauczeniu się czegoś z Wami i widzę, że to działa
Jutro może coś wykombinuję nowego, pozdrawiam!
5 nieźle wyszła MZ wiem z własnego doświadczenia ze opanowanie heliosa i pierścieni do łatwego nie należy, i to że z takiej odległości robi się cień od obiektywu.Jak lubisz sie tak bawić to spróbuj odkręcić heliosa od korpusu i pierścieni i przyłóż go odwrotnie do korpusu i zrób fote. Sposób trochę karkołomny ale daje fajne rezultaty. Obiektyw przyłóż i przytrzymaj tak mniej więcej jak byś go wkręcał w mocowanie.
YyyyNa to bym nie wpadł! Ale znaczy się po prostu przyłożyć do korpusu obiektyw odwrotnie?
Chyba ciężko utrzymać to stabilnie, prawda?
Zabawa z Heliosem to moje ulubione zajęcie jak dotąd, doskwiera brak AF (choć przy makro to chyba bez znaczenia) i niezwykle mała głębia ostrości przy kilku pierścieniach, ale sprawia to frajdę