Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Te czasy długie za bardzo przyśrubowane.
Stabilizacja stabilizacją, ale nie oczekujmy cudów.
Przy portrecie powiedz po co ta pusta przestrzeń nad dzieckiem ?
Jestem całkowitym amatorem, ale mogę Ci napisać jakie są moje odczucia co do Twoich zdjęć.
Przede wszystkim wydaje mi się, że masz problemy z kadrowaniem. Już kilka osób pisało tutaj o tym, że to dzieci są najważniejsze i one powinny być bohaterami zdjęć. Próbuj kadrowania trochę ciaśniejszego, tym bardziej, że kościół do dużych nie należał i zbyt wiele rzeczy "wlezło" w kadr. Pozwoliłem sobie przyciąć dwa ostatnio wstawione zdjęcia. MSZ jest trochę lepiej. Masz naprawdę dobry sprzęt, tylko musisz nauczyć się go odpowiednio wykorzystaćWykorzystuj lampę, bo w Twoich rękach jest bardzo dobry model i gdybyś umiejętnie się nią obsługiwał to efekty mogłyby być zupełnie inne: krótsze czasy - poprawa ostrości, jaśniejsze zdjęcia - polecam lekturę tej strony: http://foto.jasiu.pl/
Pozdrawiam, Splesh.
Psemo, szum to jest banał w większości dobrych kadrów, z którym poradzić sobie można lub wykorzystać go na plus. Co chciałeś tylko pokazać autorowi? Bo ja widzę kawałek świecy na tle komunijnej kartki. Do mnie to w ogóle nie przemawia.
Wyjątkowo często czepia się tutaj osób, które dopiero zaczynają. IMHO nie słusznie. Ale one robią to zupełnie za darmo, "przy okazji" imprezy. Tutaj rozumiem jest inaczej i pewnie to wywołało taką wielką konsternację. Co powiedzieć autorowi? Żeby poczytał o kadrowaniu. Trudno ciągle pisać podstawy podstaw.![]()
Tak jak napisał Splash. A te dwie foty całkiem całkiem, a na odbitce będą wyglądać jeszcze lepiej.
ps. diabolique - Tylko po co Ty to ciśnienie podnosiłeś?
E- system i N-system
Ostrzegam. Nie mam czasu na sprzątanie, wiec następnym razem polecą mandaty.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Bez urazy, ale nie rozumiem obruszenia ze strony autora.
Powiem tak: jestem totalnym amatorem, ale tak się złożyło, że miałem okazję (a właściwie to zostałem przymuszony) do obstrzelenia komunii w rodzinie.
Użyłem e-1, 14-42, fl36 (bez dyfuzora). I bez chwalenia się powiem, że moje zdjęcia są dużo lepsze, choć nie na tyle dobre aby pokazywać je w wątku (i to nie dla początkujących). A jestem totalnym laikiem.
W Twoich zdjęciach brak ostrości, ciemność okropna i duży szum.
Jakbyś napisał, że to jakąś małpką robione to bym się nie zdziwił ...
Po zdjęciach widać duże braki w warsztacie, żeby nie powiedzieć brak znajomości sprzętu (np. kiedy jakie ISO, jaki czas itp.).
Ćwiczyć i samokrytyki mieć (nie wszystko trzeba innym pokazywać), mi moja komunia dała dużo frajdy i choć oceniam zdjęcia z tej uroczystości jako średnie to rodzina dla której było one robione jest zadowolona.
Pozdrawiam i powodzenia.
Ostatnio edytowane przez sn00p ; 14.05.09 o 14:30
Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...
Banał - ale traktuj to tak samo ,jakbyś zapomniała zrobić młodym obrączek na ślubnych ...Psemo,Co chciałeś tylko pokazać autorowi? Bo ja widzę kawałek świecy na tle komunijnej kartki. Do mnie to w ogóle nie przemawia.
ciotki , babcie itp też będą oglądać te fotki i wtedy dodasz do prrezentacji dvd te banały kiczowate pstryki , czasami ktoś będzie pokazywał wystrój( sali , kościoła ) znajomym , może nawet polecał firme która to wykonała wtedy ma takie bezsensowne , banalne dodatki ...
Chciałem zeby następnym razem zwrócił na to uwage , w pierwszej komuni pokaż też ksiedza z uniesioną chostia , pokaż kielich z opłatkami a w tle tabernakulum .
mysikrólik tylko nie odbieraj postu jako odwet i wycieczke nie taki był cel ...
dla mnie OT ...