Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: oto kilka moich zdjęć..proszę o ocenę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Najbardziej obiecujące fotki to nocne miasto i maki.W pierwszym nietety straszny szum wylazł i leci w lewo, troszkę ciasniej możnaby kadrować tak by łudki na dole nie odwracały uwagi od malowniczych odbić w wodzie,koniecznie statyw i min. ISO !!!!!!!
    Jeżeli chodzi o maki to jest lepiej!!! Fajnie wyszły tylko górę bym obciął bo nic nie wnosi ten granatowy pasek ale ogólnie podoba się !!

Powodzenia !!

Peter

P.S. Oto moja wersja ! Mam nadzieję ,że się nie gniewasz ?? Jak by co skasuję
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5105250.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	295,3 KB
ID:	16763  
    Ostatnio edytowane przez Peter1976 ; 12.05.09 o 13:58

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    co do uwag "daghda" napisze jakie były ustawienia przy wykonywaniu pierwszego zdjęcia. ISO 400- było bardzo ciemno, F 6/3 czas 10s, surowy forma orf w celu dalszej poprawy zdjęcia.
    Nie łatwo jest zrobić zdjęcie póżnym wieczorem...oczywiście był statyw, ale bez samowyzwalacza.
    Dzięki za Twoje uwagi.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Dzięki Peter, jasne, że się nie gniewam, to raczej moje lenistwo, sama powinnam ładnie wykadrować to zdjęcie, ale do końca nie byłam tego pewna i przede wszystkim nie chciałam za bardzo obrabiać tych zdjęć, przed pokazaniem ich na forum.
    Ostatnio edytowane przez pol33 ; 12.05.09 o 15:03 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jeśli pozwolisz to jeszcze drugie wrzucę bez szumu i wykadrowane.Jak widzisz udało się coś z tego zrobić Niestety mocno przepalone światła nie nadaja sie za bardzo do poprawy :/

pozdrawiam !!

Peter

P.S. Jeśli masz RAW-a tego widoczku to można uratować te przepalenia wprowadzając korekcję ekspozycji a potem odszumić wykadrować i co tam jeszcze chcesz zmniejszyć,wyostrzyć i na Olympusclub z nią
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	geoje%20noc%C4%85 prosty_filtered.jpg
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	364,1 KB
ID:	16764  
    Ostatnio edytowane przez Peter1976 ; 12.05.09 o 15:36

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    wstawię dzisiaj jeszcze jedno zdjęcie, żeby Was nie zniechęcić Zdjęcie jest dosyć ciemne na dole.. niebo, moim zdaniem ładnie się prezentuje Moze ktoś ma doświadczenie z tego typu zdjęciami. Jakie ustawienia spowodowałyby poprawę obrazu. Oczywiście można by było zrobić dwa zdjęcia i pożniej na siebie nałożyć w Photoshopie, zastosować malowanie światłem, ale czy to zdjęcie jest wtedy prawdziwe...?
    Ostatnio edytowane przez pol33 ; 11.06.09 o 15:25

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    1 za daghda, na 2 ostrość jakby poszła do tyłu, na 3 jakby za mała GO, na 4 jakby za duży bałagan- za dużo tego wszystkiego, maki jak najbardziej ok po poprawce peter1976 a miasto jakby nic ciekawego nie przedstawia, pomimo mojego amatorstwa uważam że to dobry start i będą z Ciebie ludzie
    Numeruj zdjęcia to łatwiej będzie się do nich odnieść.
    Pozdrawiam serdecznie.
    E-520 i inne foto szpeje

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Pierwsza uwaga dawaj mniejsze foty dłuższy bok 800px wystarczy, numeruj w ludzki sposób foty będzie łatwiej oceniać i komentować.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki Peter, faktycznie wygłąda lepiej, możesz mi napisać jak zmiejszasz (usuwasz) szumy na zdjęciu

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    sprawdź ustawienie ISO bo straszny szum na tych fotkach...
    E-520 i inne foto szpeje

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pol33 Zobacz posta
    Dzięki Peter, faktycznie wygłąda lepiej, możesz mi napisać jak zmiejszasz (usuwasz) szumy na zdjęciu
    Opcję zmniejszenia oferuje każdy program do edycji zdjęć, tu akurat korzystałem z Olympus Master który jest gratis do każdej lustrzanki Olympusa-polecam na początek !!

odszymiłem zaś przy pomocy programu Neat Image. Bardzo dobrze radzi sobie z szumem, również polecam !!

Powodzenia !!

Peter

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pol33 Zobacz posta
    wstawię dzisiaj jeszcze jedno zdjęcie, żeby Was nie zniechęcić Zdjęcie jest dosyć ciemne na dole.. niebo, moim zdaniem ładnie się prezentuje Moze ktoś ma doświadczenie z tego typu zdjęciami. Jakie ustawienia spowodowałyby poprawę obrazu. Oczywiście można by było zrobić dwa zdjęcia i pożniej na siebie nałożyć w Photoshopie, zastosować malowanie światłem, ale czy to zdjęcie jest wtedy prawdziwe...?
    Tutaj zdecydowałbym się na same kontury - czyli wycelował na punktowym pomiarze w jasne pole, iso obniżył jeszcze bardziej (do 100), przesłonę przymknałbym do f/8 (a nie tak jak widzę, f/20) i wyprostował horyzont

Jak "dorośniesz", możesz pomyśleć o dodatkowych filtrach efektowych
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.