Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Olympus sp-590 - przykładowe zdjęcia,pierwsze wrażenia i linki do testów.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    Dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią. Do tej pory posługiwałam sie cyfrówką Olympus u830, a teraz zastanawiam sie nad kupnem czegoś bardziej profesjonalnego...myślę o Olympusie SP-590 uz. Ale zastanawiałam się też nad Canonem Powershot SX10 IS, Jak sądzicie, który z nich będzie lepszy?
    Dodam jeszcze że najbardziej zależy mi na tym, aby robić amatorskie, ale dobre (wyraźne) zdjęcia na koncertach (czyli jak wiadomo ciemno, sztuczne światło, dynamika). Czy myślicie, że powinnam być zadowolona z zamiany mojego Olympusa na tego SP-590?
    Będę wdzięczna za konstruktywne opinie
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar vitoos
    Mieszka w
    podkarpackie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    I jeden i drugi nie ma zapisu w RAW, co jest ich duuużą wadą....

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Trochę żałuję...

Lukca!
    Chyba masz niestety rację mam aparat dwa dni i jakość zdjęć nie jest fenomenalna. Zwłaszcza w plenerze kolory są nierzeczywiste i blade a ziarno przy zoomie nawet przy iso 200 b.duże. Ogólnie zaczynam żałować. Zwłaszcza że nie pooszczędzałem trochę i nie kupiłem Sony HX1.

Awatar boleslawp
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slowiki Zobacz posta
    Lukca!
    Chyba masz niestety rację mam aparat dwa dni i jakość zdjęć nie jest fenomenalna. Zwłaszcza w plenerze kolory są nierzeczywiste i blade a ziarno przy zoomie nawet przy iso 200 b.duże. Ogólnie zaczynam żałować. Zwłaszcza że nie pooszczędzałem trochę i nie kupiłem Sony HX1.
    Możesz zwiększyć nasycenie. Ja ustawiłem na +5. Jeżeli chodzi o szumy, przy ISO 200 są problemy, szczególnie w pomieszczeniach. Pozostało komputerowe usuwanie szumów. Niestety, też jestem zawiedziony tym aparatem.

| OlyJedi Awatar zojer
    Mieszka w
    Kołbaskowo
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7294476.jpg
Wyświetleń:	503
Rozmiar:	591,1 KB
ID:	21443Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

ID:	21443Witam wszystkich.Olympusa SP-590 posiadam od maja i stosuję takie ustawienia:
    Tryb obrazu-VIVID
    Ostrość +3
    Kontrast +4
    Nasycenie -1
    Redukcja szumów-wyłączona
    WB-ustawienia ręczne
    Jakość zdjęć-3M lub 5M
    Stabilizacja obrazu-włączona
    Kompresja-FINE
    Zdjęcia w plenerze są ładne a kolory rzeczywiste.ZOOM optyczny jest bardzo dobry.Na akumulatorkach TRUST 1800mAh robię około 450 zdjęć,ale bardzo mało używam monitora.Szumy przy ISO 200 i 400 nie występują.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7082139.jpg
Wyświetleń:	343
Rozmiar:	257,1 KB
ID:	21444  
    Ostatnio edytowane przez zojer ; 1.08.09 o 16:17

Awatar boleslawp
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zojer Zobacz posta
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

ID:	21443Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

ID:	21443Witam wszystkich.Olympusa SP-590 posiadam od maja i stosuję takie ustawienia:
    Tryb obrazu-VIVID
    Ostrość +3
    Kontrast +4
    Nasycenie -1
    Redukcja szumów-wyłączona
    WB-ustawienia ręczne
    Jakość zdjęć-3M lub 5M
    Stabilizacja obrazu-włączona
    Kompresja-FINE
    Zdjęcia w plenerze są ładne a kolory rzeczywiste.ZOOM optyczny jest bardzo dobry.Na akumulatorkach TRUST 1800mAh robię około 450 zdjęć,ale bardzo mało używam monitora.Szumy przy ISO 200 i 400 nie występują.
    Niektórych spraw nie rozumiem: dlaczego wyłączona redukcja szumów, WB - ręczne, kompresja - FINE i nasycenie -1

| OlyJedi Awatar zojer
    Mieszka w
    Kołbaskowo
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    1 -Redukcja szumów w plenerze w dzień nie zdaje egzaminu
    2-WB-ustawiam ręcznie w zależności od pogody i oświetlenia ,nie używam ustawienia AUTOMAT
    3-Zdjęcia w ustawieniu FINE są lepsze niż w NORM
    4-Przy nasyceniu "plusowym" kolory są za jaskrawe
    Po zrobieniu około 6000 zdjęć myślę że takie ustawienie jest dodre,ale to jest tylko moje odczucie więc proszę też o wypowiedź bardziej doświadczonynych miłśników SP-590uz.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kolejny test w j. angielskim z ogólną oceną punktową 69% i poszczególnymi kategoriami ocenionymi w większości 3,5/5:

http://www.infosyncworld.com/reviews...0uz/10232.html

Mieszka w
    białogard
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

hej

Jestem tutaj nowa więc bardzo serdecznie was witam.
    Olka mam od poczatku lipca, zrobiłam z 3000 zdjęć, krajobrazy w dzień są super, ale w pomieszczeniach i w nocy...jestem zawiedziona. Prawde mówiąc, zaczynam myśleć ,ze nie potrafię go obsługiwać...
    czytając poradnik nic nie potrafię z niego wydobyc...chociaz jakies porady co to jest S, P..itp...tragedia.
    Jednak postaram sie wam przedstawic zdjecia z kazdej pory dnia i w pomieszczeniach.Straszne szumy w domu troche mnie przerazaja , bo nawet moj zwykły kodak easyshare c643 robi w domu lepsze zdjecia, mam nadzieje ,ze to tylko moja niefachowa obsługa!

Awatar boleslawp
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez beci37 Zobacz posta
    Jestem tutaj nowa więc bardzo serdecznie was witam.
    Olka mam od poczatku lipca, zrobiłam z 3000 zdjęć, krajobrazy w dzień są super, ale w pomieszczeniach i w nocy...jestem zawiedziona. Prawde mówiąc, zaczynam myśleć ,ze nie potrafię go obsługiwać...
    czytając poradnik nic nie potrafię z niego wydobyc...chociaz jakies porady co to jest S, P..itp...tragedia.
    Jednak postaram sie wam przedstawic zdjecia z kazdej pory dnia i w pomieszczeniach.Straszne szumy w domu troche mnie przerazaja , bo nawet moj zwykły kodak easyshare c643 robi w domu lepsze zdjecia, mam nadzieje ,ze to tylko moja niefachowa obsługa!
    Podpisuję się pod tym co napisałaś.
    Może ktoś zaproponuje jakieś ustawienia w menu, żeby powróciła chęć do dalszego fotografowania