Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Olympus sp-590 - przykładowe zdjęcia,pierwsze wrażenia i linki do testów.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ostatnimi czasy wahałem się między E-520 a 590UZ właśnie ze względu na cenę, po zobaczeniu Twoich testowych zdjęć nie mam pojęcia czego chce
    Jeszcze pół roku temu odpowiedz na tak zadane pytanie byłaby bardzo prosta...LUSTRO!
    Ale dzisiaj kiedy ceny za lustrzankę z kitem poszły tak w górę odpowiedz nie jest już tak oczywista...

Ja moge powiedzieć tylko jedno...na wakacyjny wyjazd - zdecydowanie Olek sp-590...w każdym innym wypadku lustro,lustro i jeszcze raz lustro! Warto porozglądać się co jakiś czas na allegro za używanymi olkami e-510...

Mieszka w
    Ostrów Wlkp.
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zakupilem Sp-590 jakis miesiac temu i musze przyznac, ze jestem zawiedziony tym sprzetem. Jestem amatorem ale dla mnie wszystkie zdjecia z tego aparatu wychodza przeswietlone, blade, kolory nie rzeczywiste. Moze nadaje sie do serwisu?
    Jak narazie jedyny plus to faktycznie zdjecie mozna zrobic z przyblizenia 2cm a to bylo priorytetem. Myslalem, ze przyda sie rowniez np na wakacje ale z mojego Canona Ixusa juz lepsze zdjecia wychodza.

Natomiast zdjecia w ruchu - jakby za mgla, takze funkcja calkowicie bez uzyteczna.

A od nowosci wypalony pixel na LCD...

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zapis zdjęć RAW w 590

Na niektórych stronach napisane jest, że ten aparat ma możliwość zapisu zdjęc w formacie RAW (wystarczy wpisac w google "raw olympus 590"). Niestety nie znalazłem takiej możliwości. Czyżby sprzedawcy wprowadzali błąd? Podobno zdjęcie ma rozszerzenie orf.

Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez plesniak Zobacz posta
    Na niektórych stronach napisane jest, że ten aparat ma możliwość zapisu zdjęc w formacie RAW. Niestety nie znalazłem takiej możliwości. Czyżby sprzedawcy wprowadzali błąd?
    Specyfikacja 590ki:
    Rejestrowanie zdjęć:
    DCF -
    Tak
    RAW - Nie
    EXIF - 2,21
    PIM - III
    DPS - PictBridge
    DPOF - Tak

http://www2.olympus.pl/consumer/29_d...ions_20572.htm

Niestety brak RAWów
    Nie wstawiamy spacji przed znakami interpunkcyjnymi: kropką, przecinkiem, wykrzyknikiem, znakiem zapytania, wielokropkiem, tak jak i po nawiasie otwierającym, oraz przed nawiasem zamykającym!

| OlyJedi Awatar vitoos
    Mieszka w
    podkarpackie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Oczywista oczywistość , że istnieje możliwość zapisu w RAW. W trybie fotografowania naciśnij Menu i u góry ekranu masz opcję jakość zdjęć. U samej góry jest zapis RAW.

EDIT
    http://optyczne.pl/index.html?aparat...=dowolny&sort=

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Oczywista oczywistość wygląda u mnie inaczej. A może RAW można zapisać tylko na kartach Olympusa? - mam zwykłe micro SD

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kurcze nie ma RAW'ów? To Sp-565 ma a nowszy 590 nie ma? Na stronie Olympusa rzeczywiście w opisie nie ma RAWów ale z drugiej strony widziały gały co brały.
    mente et malleo

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Obejrzałem te sample z początku tematu i w porównaniu do mojego starego Olka C765 te robione z maksymalnym zoomem są nie do przyjęcia (bardzo słaba ostrość). Przy szerszym kącie już jest lepiej. Czy wszystkie ultrazoomy teraz tak mają? Chciałbym aparat, którym zrobię zdjęcie np. człowiekowi na mieście, z odległości 200m, wytnę z tego 100% crop z jego twarzą i to będzie ostre, ładne zdjęcie (tak jest własnie w Olku C765). Niestety cropy z sp590 są zupełnie rozmyte, trzeba je wyostrzać i pomniejszać, więc wielkość obrazka wychodzi mniej więcej ta sama co z 5 letniego C765.
    C765

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez vitoos Zobacz posta
    Oczywista oczywistość , że istnieje możliwość zapisu w RAW. W trybie fotografowania naciśnij Menu i u góry ekranu masz opcję jakość zdjęć. U samej góry jest zapis RAW.

EDIT
    http://optyczne.pl/index.html?aparat...=dowolny&sort=
    Vitoos, u mnie jest tylko "Wielkość obrazu" i "Kompresja".

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Chciałbym aparat, którym zrobię zdjęcie np. człowiekowi na mieście, z odległości 200m, wytnę z tego 100% crop z jego twarzą i to będzie ostre, ładne zdjęcie
    ...w olku sp-590 zoom jest tak potężny, że już nie trzeba nic wycinać...tylko wykadrować, pomniejszyć i podostrzyć

a rawy?...na co komu rawy w tego typu cyfaku...nie dojść że zajmowałyby potwornie dużo miejsca na karcie to jeszcze umiejętne wywołanie każdego po kolei zajełoby wieki przeciętnemu fotoamatorowi...na co to komu?Po to się kupuje taki aparat aby fotografowanie było łatwe, lekkie i przyjemne...i tak jest w praktyce - soft w sp-590 produkuje bardzo dobre jpegi...wystarczy zrobić zdjęcie i zerknąć na histogram(piękny dzwon mamy )
    Ostatnio edytowane przez mr_zoom ; 23.05.09 o 13:57