Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: E-620 - wrażenia po przejściu z E-510

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Powiedz mi (nam) jak jest z rozpiętością tonalną w stosunku do Twojego poprzedniego modelu? Czy jest podobnie z przepałami? Czy może widać znaczącą poprawę? Jest to najbardziej dokuczliwa dla mnie wada e-510.
    Rozumiem zatem, że nie ma wspomagania AF... czy nadal irytuje stroboskopem/spawarką?
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Awatar PiterS
    Mieszka w
    Głogów
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Kto powiedział, że E-620 wchodzi w miejsce serii 5xx?
    Ja również tego nie powiedziałem Poprostu mojąc mało czasu będąc w MM nie chciałem czekać aż ktoś poszuka mi akumulatorka. Dobry chwyt to poprostu większy komfort, nie boję się mojej 510 trzymać za grip z opuszczoną reką. W moich dłoniach, choć też nie największych rozmiarów, poprostu czułem jakieś "wypustki". Grip poprostu jest czymś między serią 4xx a 5xx. I tyle. Softu się nie czepiam bo pewnie nie ma czego
    ------------------------------------------------
    E-510

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Co Wy z tymi gripami? Najlepszy jest taki:

www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Nie rozumiem zarzutów, że nie ma za co trzymać E-620 - wg. mnie bardzo dobrze, że nie naśladuje on gripa z E-5xx czy E-3x, bo to jest aparacik przeznaczony dla wolących większy uchwyt z większych braci. Poza tym, do E-620 mamy dodatkowo oddzielny grip i to chyba nie można poczytywać za wadę. Olek też o tym wie i stąd kilka serii - dla każdego podług gustu.

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Co do wspomagania AF jest niestety spawarka. Akurat ja prawie cały czas mam założoną lampę FL-36R, która ma w sobie odpowiednie do wspomagania źródło światła i wówczas "spawanie" nie następuje. Diody wyświetlają czerwony wzorek, który analizuje układ AF.

A skoro jesteśmy przy lampie w E-620. W E-510 stwierdziłem jeszcze jedną niefajną cechę. Kiedy miałem założoną i jeszcze nie włączoną lampę zewn. i przypadkowo naciskałem przycisk z błyskawicą, to aparat próbował podnieść wbudowaną lampę. Niestety, sanki był zajęte przez FL-36R. Lampa wbudowana nie mogła się zatem całkowicie otworzyć, unosiła się tylko trochę. "Tylko trochę" to za mało, aby można ją było z powrotem zatrzasnąć. Musiałem wówczas odkręcać zewnętrzną lamę, by pozwolić tej wbudowanej w pełni się otworzyć, bo tylko to umożliwiało jej zamknięcie. Następnie musiałem ponownie zakładać zewnętrzną. Tymczasem w E-620 troszkę lepiej to jest zaprojektowane. Omyłkowe podniesienie wbudowanej lampy przy zajętych sankach powoduje, że wprawdzie także w pełni się ona nie otwiera, ale można ją spotkojnie zamknąć bez odkręcania lampy zewnętrznej. Mała rzecz, a cieszy (przynajmniej mnie, bo z FL-36R się nie rozstaję).
    E620+ZD12-60+ZD14-42+ZD40-150+ZD35+HLD-5+Helios44M-MF2+Pentacon135F2.8+FL36R+Lowepro Nova200AW+FastPack 250

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    jedna poprawka w 5*0 można było ustawić skok ev na 1/3 , 1/2, tudzież 1.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    ponawiam pytanie
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Powiedz mi (nam) jak jest z rozpiętością tonalną w stosunku do Twojego poprzedniego modelu? Czy jest podobnie z przepałami? Czy może widać znaczącą poprawę? Jest to najbardziej dokuczliwa dla mnie wada e-510.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ja może powiem, jak jest w przypadku E-410 i E-30 (w E-620 powinno być podobnie). Jestem pewien, że pod względem DR jest wyraźnie lepiej, ale nie potrafię ocenić, na ile. Nie wiem, jak to zmierzyć ani porównać, bo E-410 już się pozbyłem. Wydaje mi się, że szum przy wyciąganiu cieni z rawów jest mniejszy, a przepalenia występują rzadziej (ale nie wiem, na ile to DR, a na ile lepszy pomiar światła).
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o DR to zauważyłem niewielką poprawę w stosunku do E-510, ale muszę powiedzieć, że także nie umiem jej wyrazić w liczbach. Z pewnością o wiele niższe szumy - to na pewno. W E-510 w zasadzie starałem się używać tylko ISO 100-200, z jękiem podnosiłem do 400 jak musiałem, bo powyżej to mi szumy mocno przeszkadzały. Tymczasem w E-620 mogę się pogodzić z szumami do ISO 800, 1600 oceniam jako zaszumione, ale wciąż użyteczne, natomiast 3200 jest bo jest... może w jakąś ciemną noc użyję nie mając wyboru.

Wracając do DR - też mi się wydaje, że jest jakby mniej przepaleń. Podoba mi się też tryb tonacji PORTRAIT - czasem pozwala zaoszczędzić czas przy obróbce, a portrety wychodzą fajne i delikatne. To akurat nie jest bezpośrednio związanie z DR, ale fajny gadżet, jak ktoś nie ma czasu za dużo bawić się potem Gimpem czy PS'em, a chciałby mieć od razu trochę ciekawsze fotki.

W innym wątku (o E-620) narzekam natomiast na nieco niski zakres możliwego bracketingu ekspozycji (tylko 3 klatki co 1 EV) - troszkę mało do wygodnego HDR.

Kończę, bo idę focić na Górkę Pafawag, fajne chmury są, może HDR wyjdzie ciekawy.
    E620+ZD12-60+ZD14-42+ZD40-150+ZD35+HLD-5+Helios44M-MF2+Pentacon135F2.8+FL36R+Lowepro Nova200AW+FastPack 250

| OlyJedi
    Mieszka w
    Miedzyrzecz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PiterS Zobacz posta
    Ja miałem tylko krótki macany kontakt z E-620 i jak dla mnie to już sam uchwyt jest wielkim krokiem milowym wstecz w stosunku do E-510/520. Reszty nie badałem.
    100 % zgoda,w porównaniu do E520 to dla mnie raczej posiep tylko w marketingu,a uchwyt to krok do tyłu,bateria także