Witam serdecznie! Mam na imię Robert i jest to mój pierwszy post na tym forum. Nie zdążyłem jeszcze całego forum przejrzeć , ale jestem przekonany , że znajdę tu wiele ciekawych informacji. No ale do rzeczy. Niedawno stałem się właścicielem starego Olympusa OM10 wraz z całą gamą obiektywów. Tu należy powiedzieć jasno, że na temat sprzętu fotograficznego jestem zupełnym laikiem i fotografii tak naprawdę to się dopiero uczę. Ale jak ktoś mądry powiedział , ze na naukę nigdy za późno
. Chciałbym te obiektywy również wykorzystywać w aparacie z gwintem M42 jak i w aparacie Sony a200 ale nie wiem jakiego rodzaju pierścieni redukcyjnych użyć i czy coś takiego można dopasować pomiędzy tymi aparatami. Gdybyście byli na tyle dobrzy i podali mi jakieś namiary ( linki) gdzie to można kupić byłbym niezmiernie wdzięczny. Chciałbym dowiedzieć się coś na temat samego aparatu, co to za sprzęt i czy warto na nim pracować czy może już go lepiej postawić na kominku
jako relikt minionych lat ?. Ponadto w komplecie był jeden obiektyw który nie pasuje do tego aparaciku, choć mocowanie wydaje się podobne, ale jednak nie można go podpiąć. Jeśli uda mi się wstawić zdjęcie to proszę o opinię i radę jakich pierścieni redukcyjnych użyć aby pasowało to szkiełko do olka ,jak i M42 i a200
Za wszelkie sugestie i rady z góry dziękuję - Pozdrawiam
Robert