Mam 3 zdjecia które musze wywołać w labie , 2 na papier 1 na płótnie ...
format zdjęć ma być 120 x 80 .
E 510 ma 10 Mp jak bedzie z jakością takich zdjęć , wywoływał ktoś podobne formaty z olka ? Bardzo zalezy mi na uzyskaniu dobrej jakosci ...
![]()
Mam 3 zdjecia które musze wywołać w labie , 2 na papier 1 na płótnie ...
format zdjęć ma być 120 x 80 .
E 510 ma 10 Mp jak bedzie z jakością takich zdjęć , wywoływał ktoś podobne formaty z olka ? Bardzo zalezy mi na uzyskaniu dobrej jakosci ...
![]()
Wszystko zależy od tego do czego...
Rozdzielczość nie będzie imponująca (w granicach 80dpi), ale to niekoniecznie musi być przeszkodą. W końcu zdjęcia w formacie ponad B1 nie ogląda się z odległości 30cm.
Radzę zrobić 2 próby w formacie np. 18x24cm: z całego kadru (da Ci to pojęcie o kolorach i orientacyjnie o kontraście), oraz wycinek zawierający newralgiczny fragment w skali 1:1 (sprawdzisz ostrość i rozdzielczość).
Zauważ, że mała odbitka sprawia na ogół wrażenie bardziej kontrastowej niż wielka płachta.
U mnie wisi fotka 100x30cm, z porządnej drukarki - nie mam zastrzeżeń.
I jeszcze jedno: faktura płótna w pewnym stopniu maskuje braki rozdzielczości...
K.
Ktoś na forum pisał o odbitce ok. 1m x 1m z E-1 :]
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
dzięki za podpowiedz18x24cm: z całego kadru (da Ci to pojęcie o kolorach i orientacyjnie o kontraście), oraz wycinek zawierający newralgiczny fragment w skali 1:1 (sprawdzisz ostrość i rozdzielczość)
wydruk na płotnie powinien być ok gorsza sprawa z wydrukiem na papier ,
efekt akwareli itp raczej niewskazany
80 x 60 powinna być już żyletka , bo możliwe że uda mi sie gostka przekonać na mniejszy format ale pewności nie mam
![]()
Daj znać jak wyszło!
A czy jak wywołujecie zdjęcia to najpierw je obrabiacie czy dajecie zdjęcia prosto z aparatu?
wszystko zależy od tego na czym do będzie drukowane, czy też naswietlane. Ja robię takie rzeczy w drukarni i musze przygotować wszystko w CMYK bez profili barwnych maszyny i zapisane w formacie PDF.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
kumpel w labie powiedział - co z tego że masz z RAWa i wage 5 mb , poradził pozostawić 120 x 80 a w srodku dać zdjecie 80 x 60 lub mniejsze , wyjdzie w lepszej jakości ... w puste miejsca dać kolor i wpisać tekstDaj znać jak wyszło!teraz mam dylemat co z tym zrobić
daje gotowe (obrobione , wykadrowane ) zawsze wywołuje w 2 punktach ,A czy jak wywołujecie zdjęcia to najpierw je obrabiacie czy dajecie zdjęcia prosto z aparatu?
u michała zawsze mat 21 x 29,7 300 dpi papier fuji idealnie nie miałem z nim problemu ... super na fotoksiążki
u adama zawsze połysk 21,3 x 400 dpi papier agfa kodak
nie wiem czemu w innych punktach jak dam w te same foty do mi przytnie lub zostawi białe ramki , a jokośćna papierze matte - perfect lub inne wynalazki
![]()
nie chce zakładać nowego wątku ... zapytam tutaj ...
jak obrabiacie zdjęcia portretowe , paszportowe aparat wypluwa 3648 X 2736 , a ja chce gotowe do wydruku , w każdym punkcie ...
24x30mm portret ...
35 x 45mm paszportowe
jak kompresujecie taki pliki![]()
Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4