Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: E 510 jpg do labu

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

E 510 jpg do labu

Mam 3 zdjecia które musze wywołać w labie , 2 na papier 1 na płótnie ...

format zdjęć ma być 120 x 80 .

E 510 ma 10 Mp jak bedzie z jakością takich zdjęć , wywoływał ktoś podobne formaty z olka ? Bardzo zalezy mi na uzyskaniu dobrej jakosci ...

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Wszystko zależy od tego do czego...
    Rozdzielczość nie będzie imponująca (w granicach 80dpi), ale to niekoniecznie musi być przeszkodą. W końcu zdjęcia w formacie ponad B1 nie ogląda się z odległości 30cm.
    Radzę zrobić 2 próby w formacie np. 18x24cm: z całego kadru (da Ci to pojęcie o kolorach i orientacyjnie o kontraście), oraz wycinek zawierający newralgiczny fragment w skali 1:1 (sprawdzisz ostrość i rozdzielczość).
    Zauważ, że mała odbitka sprawia na ogół wrażenie bardziej kontrastowej niż wielka płachta.
    U mnie wisi fotka 100x30cm, z porządnej drukarki - nie mam zastrzeżeń.
    I jeszcze jedno: faktura płótna w pewnym stopniu maskuje braki rozdzielczości...
    K.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ktoś na forum pisał o odbitce ok. 1m x 1m z E-1 :]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    18x24cm: z całego kadru (da Ci to pojęcie o kolorach i orientacyjnie o kontraście), oraz wycinek zawierający newralgiczny fragment w skali 1:1 (sprawdzisz ostrość i rozdzielczość)
    dzięki za podpowiedz

wydruk na płotnie powinien być ok gorsza sprawa z wydrukiem na papier ,
    efekt akwareli itp raczej niewskazany

80 x 60 powinna być już żyletka , bo możliwe że uda mi sie gostka przekonać na mniejszy format ale pewności nie mam

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Daj znać jak wyszło!

darkelf
    Gość
    A czy jak wywołujecie zdjęcia to najpierw je obrabiacie czy dajecie zdjęcia prosto z aparatu?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    wszystko zależy od tego na czym do będzie drukowane, czy też naswietlane. Ja robię takie rzeczy w drukarni i musze przygotować wszystko w CMYK bez profili barwnych maszyny i zapisane w formacie PDF.

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Daj znać jak wyszło!
    kumpel w labie powiedział - co z tego że masz z RAWa i wage 5 mb , poradził pozostawić 120 x 80 a w srodku dać zdjecie 80 x 60 lub mniejsze , wyjdzie w lepszej jakości ... w puste miejsca dać kolor i wpisać tekst teraz mam dylemat co z tym zrobić

A czy jak wywołujecie zdjęcia to najpierw je obrabiacie czy dajecie zdjęcia prosto z aparatu?
    daje gotowe (obrobione , wykadrowane ) zawsze wywołuje w 2 punktach ,

u michała zawsze mat 21 x 29,7 300 dpi papier fuji idealnie nie miałem z nim problemu ... super na fotoksiążki

u adama zawsze połysk 21,3 x 400 dpi papier agfa kodak

nie wiem czemu w innych punktach jak dam w te same foty do mi przytnie lub zostawi białe ramki , a jokość na papierze matte - perfect lub inne wynalazki

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    nie chce zakładać nowego wątku ... zapytam tutaj ...

jak obrabiacie zdjęcia portretowe , paszportowe aparat wypluwa 3648 X 2736 , a ja chce gotowe do wydruku , w każdym punkcie ...

24x30mm portret ...

35 x 45mm paszportowe

jak kompresujecie taki pliki

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez psemo Zobacz posta
    nie chce zakładać nowego wątku ... zapytam tutaj ...

jak obrabiacie zdjęcia portretowe , paszportowe aparat wypluwa 3648 X 2736 , a ja chce gotowe do wydruku , w każdym punkcie ...

24x30mm portret ...

35 x 45mm paszportowe

jak kompresujecie taki pliki
    Przygotuj np w PS zdjęcie o rozmiarze 532 x 413 pikseli co będzie odpowiadało fotce 35 x 45 dla maszyny pracującej z rozdzielczością 300 dpi. (praktycznie wszystkie). Wklej to w format 4 x 6 cali (10x15 cm). Zmieści się 8 szt. I już można dać do naświetlenia.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4