Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Co mogło paść: ładowarka czy body?

| OlyJedi Awatar misiek1928
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Co mogło paść: ładowarka czy body?

Witajcie. Wszystkie siły sprzysięgają się przeciwko mnie... dopiero co kupiłem aku na naszym olyklubie bo ktoś mi ... podwędził oryginalny aku, a tutaj kolejne problemy.
    Dwa akumulatory wysłałem na gwarancję, bo po jednej nocy w aparacie schowanym w plecaku komunikat "Bateria rozładowana". A tutaj okazuje się, że to nie wina baterii! Oryginalny aku i ta sama sytuacja.
    Aparat dopiero co wrócił z serwisu, był czyszczony. ładowarka nigdy nie sprawiała problemów i generalnie dobrze ładuje, bo zdjęcia po ładowaniu można robić i robić...
    Czyżby coś skaszanili w serwisie? Grzebali w FirmWare, coś się stało z aparatem? Ehhh

Ktoś się orientuje jak zresetować FirmWare i czy można np. wgrać na nowo ten sam?

Pozdrawiam.
    Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | M42 Helios 44-4 1:2.0-16 58mm | SanDisk CF Extreme IV 4GB

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez misiek1928 Zobacz posta
    Witajcie. Wszystkie siły sprzysięgają się przeciwko mnie... dopiero co kupiłem aku na naszym olyklubie bo ktoś mi ... podwędził oryginalny aku, a tutaj kolejne problemy.
    Dwa akumulatory wysłałem na gwarancję, bo po jednej nocy w aparacie schowanym w plecaku komunikat "Bateria rozładowana". A tutaj okazuje się, że to nie wina baterii! Oryginalny aku i ta sama sytuacja.
    Aparat dopiero co wrócił z serwisu, był czyszczony. ładowarka nigdy nie sprawiała problemów i generalnie dobrze ładuje, bo zdjęcia po ładowaniu można robić i robić...
    Czyżby coś skaszanili w serwisie? Grzebali w FirmWare, coś się stało z aparatem? Ehhh

Ktoś się orientuje jak zresetować FirmWare i czy można np. wgrać na nowo ten sam?

Pozdrawiam.
    Po naprawie lampy w E-510 aparat rozładowywał baterię w ciągu doby. Pojechał znowu do serwisu i teraz jest OK.

| OlyJedi Awatar misiek1928
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Kur..ak :/ Na szczęście serwis Olka to najlepszy i najszybszy serwis jaki w życiu widziałem. Dobre przynajmniej to, że nie będę musiał czekać nie wiadomo ile...
    Pytanie, czy wysyłać z baterią i ładowarką? Zresetowałem właśnie FirmWare przez menu serwisowe, może jakimś cudem to pomoże. Tak czy inaczej wysyłka dopiero w poniedziałek.

Dzięki za info droplet, szkoda że nie pomyslałem o tym żeby zapytać, zanim wysłałem Hahnela na gwarancję
    Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | M42 Helios 44-4 1:2.0-16 58mm | SanDisk CF Extreme IV 4GB

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    hehehe

jakaś stała przypadłość ?

mój E-510 wrócił z serwisu bo ciężko chodził przełącznik.
    powrócił z komunikatem że wymieniono płyte główną ( brzmi groźnie)

tylko teraz dokładnie po dobie rozładowywuje baterię
    wcześniej bateria mogła leżeć i tydzień albo i dłużej w aparacie wyjmowałem i działało. a Tu naładuję wieczorem żeby mieć na rano i w południe już nie ma prądu...

Oczywiście nei muszę wspominac że aparat jest wyłączony i rozładowywuje beterie

sprawdzam już trzecią z rzędu oryginalną baterię Olympusa i jest dokładnie to samo.

Co było w Waszym przypadku przyczyną usterki ?

Rozumiem że znów pozostaje Mi tylko serwis ??
    szkoda bo przed Zlotem i wyjazdem w góry nie zdąży do mnie wrócić :/

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tylko serwis, coś widocznie zpaprali.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Po naprawie lampy w E-510 aparat rozładowywał baterię w ciągu doby.
    Dokładnie miałem to samo. Po powrocie z serwisu (czyszczenie, doklejenie gumy, naprawa lampy wbudowanej) E-510 w ciągu nocy rozładowywał akumulatorek do zera (pozycja na OFF oczywisćie) . Działo się tak zarówno z oryginalnym jak i zamiennikiem"Hahnel". Co zauważyłem to, że w momencie wkładania aku do komory apatatu to na jakieś 0,5 sek. zamigała czerwona dioda od odczytu/zapisu na karcie. Czy u Ciebie też tak się działo?

Pozdrawiam.
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    czy dioda mrugała to nei zwróciłem uwagi
    zapakowałem i własnie zamawiam kuriera.

Jakiś punkt zahaczenia dla serwisantów powinien byc ze sytuacja odsyłania z serwisu aparatów które rozładowywuja baterie zdarza się częściej niz raz :/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    czy dioda mrugała to nei zwróciłem uwagi
    zapakowałem i własnie zamawiam kuriera.

Jakiś punkt zahaczenia dla serwisantów powinien byc ze sytuacja odsyłania z serwisu aparatów które rozładowywuja baterie zdarza się częściej niz raz :/
    Jesteś pewien,że to ta sama bateria z którą wysłałeś aparat do serwisu?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Adamss68 Zobacz posta
    chodzi o to że nie pierwszemu dobasowi się tak stało. Już kilku klubowiczów pisało, że po powrocie z serwisu bateria pada.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Adamss68 Zobacz posta
    W instrukcji opisującej co powinna zawierać przesyłka do serwisu jest napisane, żeby nie wysyłać baterii chyba, że usterka jest z nimi związana. Więc poprzednio dobas nie musiał jej wysyłać. Teraz natomiast bym ją wysłał.