Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: portret a Photoshop... (& mini tutorial)

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

portret a Photoshop... (& mini tutorial)

No wiec ostanio bawie sie w foto portretowe i troche "niszcze" fotki w PS. Wedlug opisow w necie wygladzam lekko twarz modelki przez dodanie na jednej warstwie Blura, a na wyzszej wymazuje oczy, usta oraz kolczyki i naszyjniki. Po odpowiednim nalozeniu warst (Opacity np. 50%) wychodzi calkiem ciekawy efekt.

Zrobilem ostanio podobna fotke do tej
    z tym ze modelka ma kolczyki i naszyjnik na szyji. oraz zegarek.
    Problem polega na tym ze na dloni modelki (wyrazniej ponizej glowy, nizej niz na tym zdjeciu) jest ladny zegarek srebny czy jakis tam.
    Zastanawiam sie czy ma on byc tez ostry... czy moze jak go wyostrze tak samo jak pozostale wisiorki to bedzie za bardzo odwracal uwage od twarzy modelki. Co o tym sadzicie?

MINI TUTORIAL
    Male wyjasnienie dla tych ktorzy wogle nie rozumieja o co mi chodzi lub nie znaja tej metody.

Krok1
    Otwieramy plik z fotografia portretowa, ktora wymaga retuszu.
    Powielamy ja Duplicate Layer. Wchodzimy na gorna warstwe.

Krok2
    Wybieramy polecenie filter/Blur/Gaussian Blur (Filtr/Rozmycie/Rozmycie gaussowskie). W oknie dialogowym z ustawieniami filtru przeciagamy suwak promienie (Radius) do konca w lewo, a nastepnie zacznymamy przeciagac go w prawo, az do momentu gdy wszelkie niedoskolanosci skory zostana rozmyte.

Krok3
    Wybieramy z narzedzi Gumke (Eraser Tool) a nastepnie wymazujemy oczy, usta i inne ozdoby (kolczyki itp). Po wszystkim ustawiamy pokrywanie warstwy (Opacity) na dogodna dla nas wartosc np. 50% (no tak zeby modelka nie wygladala jak barbie )

P.S.
    Wiem ze tez mozna robic to na jednej warstwie bawiac sie HISTORIA ale ja tak nigdy nie robilem. Zreszta jestem cienki jak barszcz w PSa...

Pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    musze sie skontaktowac z modelka i zapytac ja czy wyrazi zgode na publikacje zdjec w necie...
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja używam w PS zestawu DCE tools dla PSa, jest tam znakomite narzędzie gładzenia skóry, które działa niezykle skutecznie i lepsze są efekty niż za pomocą Photoshopa....
    co do samej owej fotografii, to musiałbyś pokazać, bo wiadomo zdjęcie zdjęciu nierówne. Ale jestem przeciwnikiem zegarków
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A ja uzywam polaczenia DCE + PhotoShop bo DCE samo w sobie rozmazuje wszystko a nie tylko to co chce. Dlatego zaznaczam w PS to co chce wygladzic i nastepnie dopiero na zaznaczenia nanosze ClearSkin FX, ale w bardzo malych ilosciach. Dodam, ze czasem po NeatImage nie trzeba juz uzywac ClearSkin.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888