No śluby chyba nie pozwalają na kreatywność![]()
No śluby chyba nie pozwalają na kreatywność![]()
Jedno powiem - bez asystenta (dobrego asystenta - a więc takiego, który wie jak świecić) jest masakrycznie trudno... chyba że do statycznych zdjęć, które można przez 10 minut ustawiać (ja takie rzadko robię więc sie ne wypowiadam). Prede wszytkim, blenda jest jak skrzydło szybowca - lekki wiaterek i leeeeeci...Po drugie - model lekko się przesunie - blednę trzeba przesuwać. Po trzecie - ktos to musi nosić. W studio pewnie jest ławtiej bez pomocnje dłoni, ale w plenerze, jeśli jestem sam, nie stosuję blendy (nie da się).
Odnoście złotch mam podobna opinie do rafroga (ale być może nie potrafię ich wykorzystywać po prostu).
Dobrze jest kupić coś solidnego, im większa tym lepsza.
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
ze składaniem blendy różnie bywa, ten filmik powinien pomóc
a tu sposób marusha
Ostatnio edytowane przez west73 ; 6.05.09 o 20:24
asystent z reguły kosztuje ;D ja wpadłem na nieco inny pomysł jak używać blendy w plenerze (zakupiłem ostatnio 5w1, fantastyczna sprawa). Otóż planuję sobie skręcić zdalnie sterowany statyw. Cena za taki układ zdalnego sterowania z 2 silniczkami i pilocikiem pewnie nie przekroczy 20zł, do tego trochę rurek, kółek zębatych i śrubek ;p albo jakiś samochodzik zdalnie sterowany z allegro za 20pln do lekkiego przerobienia.. 1 silniczek - obrót lewa-prawa, drugi silniczek - ruch góra-dół. do tego podstawka na 3 nóżkach z drutu z jakimś śledziem od namiotu na sznureczku żeby wbić w ziemię (bo wiadomo wiatr robi swoje), zębatki żeby zwolnić ruch blendy. a na tej maszynce która się obraca ze 4 otwory na rurki, które się podepnie do blendy. W sklepach pewnie czegoś takeigo nawet nie znajdę, a wydaje mi się to bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem. Jak będę miał czas to wybiorę się do sklepu metalowegi i coś skręcę. Jeżeli mi się uda to zapodam obrazki ze schematami.
Zadam pytanie żeby było zrozumiale posłużę się tarczą zegara ... słońce świeci na 10h ustawiamy modelkę przodem do obiektywu jak lepiej doświetlić twarz ?Ustawić blende na 8h i doświetlić lewą od dołu, czy lepszy efekt da mi 4h czyli 2 stronaMożecie polecić jakiś artykuł o pracy z blendami w plenerze?![]()