Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Obiektyw stałoogniskowy

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Obiektyw stałoogniskowy

Mam prośbę o pomoc w podjęciu decyzji o zakupie obiektywu stałoogniskowego.
    Jestem początkującym amatorem i zacząłem używać E-520, wcześniej trochę bawiłem się E 330. Przede wszystkim robię zdjęcia krajobrazowe podczas chodzenia po górach i wypadów na narty, klasyka wakacyjno-wyjazdowa grupa znajomych, a w tle landszafcik,do tego czasem przy okazji jakiś kwiatuszek albo robaczek. Pytanie czy do tego typu jest sens kupować stałoogniskowy obiektyw? Jeśli tak to o jakiej ogniskowej?

Znajomy mnie przekonuje, że tylko jasna "stałka" i najlepiej o ogniskowej 50...Czy np. ZD 35 mm f/3,5 macro się nada (ale on ma takie świało jak zoom, więć jeśli makro nie jest prirytetem to chybe nie za bardzo), a może naleśnik (za nim przemawia wielkość i poręczność) czy ZD 50, a może coś sigmy?

Ostanio jak próbowalem zrobić zdjęcia to trochę mnie drażniło, że krokus jest za mały i widać nieciekawą zeschniętą trawę, a trzmiele uciekają.

PS. Wiem że te obiektywy które wynieniłem są bardzo rózne i mają różną cenę. Ale prosze o tolerację dla dyletanta, a jeśłi chodzi o cenę to wolę poszczędzac rok i kupić coś porządnego na lata

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez orm Zobacz posta
    ... a jeśłi chodzi o cenę to wolę poszczędzac rok i kupić coś porządnego na lata
    Borąc poważnie Twoje ostatnie słowa to:
    do landszaftu - Zd 7-14
    do robaczków - Sigma 150
    do reszty - ZD 14-54
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Znajomy mnie przekonuje, że tylko jasna "stałka" i najlepiej o ogniskowej 50...Czy np. ZD 35 mm f/3,5 macro się nada (...) czy ZD 50, a może coś sigmy?
    Nada się do kwiatuszków i robaczków (aczkolwiek kwiatka, to i kitem da rade sfotografować - gorzej z robakami). Ale do landszaftów to już nie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Z tego co zamierzasz fotografować, to nie wiem, czemu niby upierać się przy jasnych stałkach. Pamiętaj, że dla systemu 4/3, kąt widzenia obiektywu 50mm równy jest (zbliżony?) 100mm dla małego obrazka (dla uproszczenia wszyscy nazywają to cropem; Zuiko 35mm 4/3 to tak jak 70mm w ekwiwalencie). To trochę za wąsko jak dla architektury, czy krajobrazu. Najbardziej uniwersalne wydaje się Zuiko 14-54mm/f2.8-3.5 (ekwiwalent 28-108mm dla małego obrazka) - najlepszy stosunek jakość/cena.
    Zamiast wydawać kasę na 7-14mm/f4.0 możesz pomyśleć o Zuiko 9-18mm/f4.0-5.6 - na forum znajdziesz osobny wątek o tym szkiełku.
    Zuiko 50mm/f2 to świetna portretówka, a zarazem obiektyw sprawdzający się w makrofotografii. Piekielnie ostre szkiełko, "jazda obowiązkowa" dla siedzących w systemie 4/3.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez heyahero ; 5.05.09 o 22:50
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Czy np. ZD 35 mm f/3,5 macro się nada (ale on ma takie świało jak zoom, więć jeśli makro nie jest prirytetem to chybe nie za bardzo)
    Jeśli pisząc zoom miałeś na myśli kita, to nie do końca prawda, przy ogniskowej 35mm kit nie ma już f3.5. Drugą istotna różnicą jest MZ lepsza ostrość ZD 35mm. Jeśli chodzi o macro w ZD 35 i ZD 50 to pamiętaj że z nimi musisz wsiąść robalowi na plecy żeby mu zrobić fotkę . Sigma 105 lub 150 jest tu lepszym rozwiązaniem - przynajmniej tak wyczytałem na forum, sam nie posiadam. Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem wydaje się 14-54, powszechnie chwalone szkiełko. A macro dorobisz do niego Raynoxem
    Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 5.05.09 o 22:56
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Myślę, że "stałka" nigdy nie będzie tak uniwersalna jak ZD 14-54. Jeśli ma być to jeden obiektyw na dłużej, to tylko ten polecam. Miałem i używałem go ponad rok. Zamieniłem go na 11-22, gdyż chciałem szerzej, lecz często mi go brakuje. Myślę, że do niego wrócę. To jest "klasyk" w E-Systemie.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    do opisów pasują kity 14-42(widoczki) i 40-150(robaczki, kwiatki, portrety)
    dokup szarą połówkę i dobrego polara
    jeżeli chcesz wydać na coś kapuche to 9-18.
    Jeżeli chcesz przetestować kope obiektywów i sam sobie wyrobić zdanie to zapraszam na zlot do Zamościa.
    Ostatnio edytowane przez kowal73 ; 5.05.09 o 23:30

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za porady -- naprawdę pomogły! Przede wszystkim uspokoiły nie że dobrze zrobiłem kupujące ZD 14 - 54. Na razie spokojnie poczekam za zakupem obiektywu do makro zobaczmy jak często będę robił takie zdjęcia...

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Obiektywem ZD 14-54 również zrobisz fajne makro. Na manualnym ostrzeniu można focić z kilku centymetrów. Można zbliżać się do robala / kwiatka dopóki aparat potwierdza ostrość po naciśnięciu lekkim spustu. Jest to metoda zwana "kiwaczkiem" od balansowania ciałem przód-tył.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959