Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: OLYMPUS SP-590 co znim jest....?

Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

OLYMPUS SP-590 co znim jest....?

Witam
    Od wczoraj jestem posiadaczem w/w aparatu. Do tej pory uzytkowalem C-760UZ i bylem z niego bardzo zadowolony. Niestety juz czas na zmiane Zrobilem nim ok 100 tys fotek. Niestety ten nowy fatalnie lapie ostrosc i strasznie szumi. Na dworze jest ok, ale w pomieszczeniu (pokoju ) robi straszne zdjecia Na podgladzie na lcd obraz jest jak kasza, lub jak w tv z uszkodzonym przewodem lub wtyczka. ISO sciagam na min 64 i nie ma rewelacji. Czy to jakas wada czy cos innego? Starszy C-760 bije go na jakosc zdjec, a powinno byc odwrotnie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ja też mam ten aparat i nie ma problemu z łapaniem ostrości chyba że na maksymalnym zoomie i jednocześnie z bliskiej odległości - ale tak się nie fotografuje . Za to mi coś cyka rytmicznie - u ciebie też?

Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Rowniez cyka jak kwarcowy zegarek, chyba tak ma byc Jak patrzysz przez lcd masz czysty, krystaliczny obraz jak chcesz zrobic fotke u siebie w pokoju np sprzetu audio itp? U mnie jest strasznie ziarnisty i tez takie foty wychodza.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    jeśli chodzi o zdjęcia w pomieszczeniu to jak celuję w stronę okna czyli mocne światło a obok ciemna ściana to wtedy na wyświetlaczu są pionowe smugi, refleksy coś takiego na dół od okna i na gorę ale po zrobieniu zdjęcia na -zdjęciu ich nie ma czyli jest OK. Za pierwszym razem aż apojżałem na szkło czy nie pociągnięte palcem. A jeśli chodzi o twój problem to może masz ISO ustawione ręcznie i za duże czy coś w tym stylu. Ustawień jest sporo także łatwo o czymś zapomnieć. Popróbuj na AUTO i innych tematycznych. Przetestuj go dokładnie, a jak problem nie zniknie to reklamuj.

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Szanowni użytkownicy SP590UZ
    wszystkie uwagi dotyczące SP570UZ odnoszą się również do tego aparatu.
    Proszę więc pamiętać:
    1. nie ustawiaj ISO na auto
    2. to co tak cyka to prawdopodobnie stabilizator.
    Po ustawieniu aparatu na Auto Łączy ona wysokie czułości ISO z mechanicznym stabilizatorem obrazu zastosowanym do matrycy CCD. Stabilizator wykorzystuje wbudowany czujnik żyroskopowy wykrywający ruchy aparatu i stosownie do jego wskazań koryguje położenie matrycy CCD.
    3. pionowe smugi, refleksy to normalna rzecz nie kierujemy aparatu w słońce i ostre światło
    powstaje zjawisko blooming poczytać można np.:
    http://www.fotografuj.pl/Article/Blo...aje_rady/id/80
    http://www.fotoporadnik.pl/blooming-el.html
    Matryca CCD w aparacie kompaktowym musi stale rejestrować sygnał i przekazywać go na ekran LCD, nawet wtedy, gdy nie wykonujemy właśnie zdjęcia.
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...t=17053&page=4
    Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W tym problem, ze ISO mam zawsze ustawione na reczne i w tym przypadku na min czyli 64. Jest gorzej jak w starym aparacie 200 (c-760). Jest straszna kasza na zdjeciach i na monitorku LCD. Nie powinno tak byc. Wie ktos jak wejsc w ustawianie aparatu, a dokladniej REDUKCJE SZUMOW? Nie moge wejsc w ta funkcje.

Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez manyzg Zobacz posta
    W tym problem, ze ISO mam zawsze ustawione na reczne i w tym przypadku na min czyli 64. Jest gorzej jak w starym aparacie 200 (c-760). Jest straszna kasza na zdjeciach i na monitorku LCD. Nie powinno tak byc. Wie ktos jak wejsc w ustawianie aparatu, a dokladniej REDUKCJE SZUMOW? Nie moge wejsc w ta funkcje.
    Przez przycisk MENU > CAMERA MENU > NOISE REDUCT, ale to działa tylko przy długich ekspozycjach.
    Proponuję najpierw zastosować RESET, a potem ponownie swoje ustawienia szczególnie ISO.
    Jeśli nie pomoże i będą nadal duże szumy, to do serwisu!
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    manyzk wrzuć jakieś foty z exifem to ocenimy jak to jest z tym szumem. Kuzyn kupił kiedyś kiedyś uszkodzonego sprzęta (niestety też Olympusa) i miał okrutnie skopaną matrycę. Całe zdjęcia pokryte były coś jak hot pixelami. W sklepie jak zobaczyli to wymienili na nowy.
    mente et malleo

Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Ponieważ brak reakcji na sugestię kol marecki - ego podejrzewam że:
    Jesteś ofiarą automatyki, jeśli bowiem pracujesz w trybie programowym, wówczas w opcjach ISO pojawia się opcja "AUTO", którą jeśli uaktywnisz, aparat przy małej ilości światła, będzie, przede wszystkim, automatycznie podnosił czułość, pogarszając tym samym, bez Twojej wiedzy, jakość obrazu.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Niestety ostatnio nie mialem czasu zasiasc na forum. ISO mam zawsze na manual i przewaznie min czyli 64. Zrobilem u reset, zdjecia sie poprawily, ale nie sa takie jakich oczekiwalem. Na monitorze ciagle sa straszne szumy / snieg . Lapiac ostrosc ciagle sa, ale przy przegladaniu zdjec juz nie widac ich tak. Szumy jak w telewizorze z uszkodzonym przewodem lub wtyczka antenowa.
    Ponizej sa linki do zdjec przy ISO od 64 do 800 robionych w pokoju w dzien z dodatkowym oswietlenie gornym.
    ISO64
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...f2645d728.html
    ISO100
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...91d26b3b5.html
    ISO200
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9fc7cc29e.html
    ISO400
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9fc7cc29e.html
    ISO800
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e8352eedd.html

Na monitorze i przy lapaniu ostrosci jest jak przy ISO400, a w rzeczywistosci jest ustawione ISO64, a zdjecia jakos do przyjecia wychodza.
    Na wizjerze i monitorku jest taki sam snieg.
    Ostatnio edytowane przez manyzg ; 9.05.09 o 21:35