zgadza siędzięki za wsparcie
![]()
zgadza siędzięki za wsparcie
![]()
"Bo jak zrobisz akt to Ci go zawsze k**a mać przez pryzmat cycków i d**y oceniają. A potem się dziwić kobietom, że pozowanie do aktów jest traktowane jako pochodna dziwkarstwa."
Pozdrawiam, Nataszach
"Bo jak zrobisz akt to Ci go zawsze k**a mać przez pryzmat cycków i d**y oceniają. A potem się dziwić kobietom, że pozowanie do aktów jest traktowane jako pochodna dziwkarstwa."
Pozdrawiam, Nataszach
[QUOTE=nataszach;572954]Dzięki Wielkie za komentarze
Postanowiłam na chwilę odbiec od poważnych tematów i załączyć poniżej kolejne zdjęcia Dziabki, która mieliście już przyjemność poznać - tak dla rozluźnienie
Smutna jakas? Fajne fotki...
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Cześć Karolino - Nataszach,
...No i kulki znowu - dla przypomnienia tym, którym się teraz spodobały - zerknijcie do pierwszego posta z wątku... Teraz kulki odrobinę inaczej skadrowane... ale to te same kulki.
To tylko powinno wszystkim uzmysłowić, że:
- nie warto wrzucać zdjęć od razu, lepiej z nimi zjeść kolację i parę śniadań, porozmawiać i jak już się z nimi dogadamy, zaprzyjaźnimy, dopiero wrzucać do podglądu innym
- zdjęcia które kiedyś nie zwodziły uwagi nikogo, w czasie późniejszym mogą* stać się działami sztuki
A ja tak od początku - przejrzałem sobie caaaały wątek - było bardzo trudno - duża różnorodność zdjęć - poprzez wnętrza, nieokreśloności, czasem jakaś postać, machiny jezdne, muzyczne, 'kfatki' i plenery, widoczki....
Generalnie dużo wszystkiego, bez skupiania się na czymś konkretnie.
I gdyby nie fakt, ze na koniec dodałaś zdjęcia nawiązujące do samego początku - to w prosty sposób można by mówić o dużym progresie... a tak - w prosty sposób się nie da
Powiem zatem, co mi się podobało, a co nie - to może trochę powiem.
Lustro w kwadracie, motory, 3. parka nad brzegiem Wełtawy, 12. most detal Budapesztu, 27. konewka, 28. ręka, 33, 38, 40,47- liść - bardzo mi się spodobał; 43 to cos, 44 i 45 - fajny dyptyk - 45 to twój malunek? Bardzo przyjemny. gratuluję. 53 - hełm , 54 - drzewo smoczkowe fajnie wypatrzone, ale realizacja bardzo cienka, 55 - fajnie uchwyciłaś twarz zaklętą w kuli, 57 - ładny widoczek, zaś 58 - dobre60, 61(klamka), 62, 65 - te mi się spodobały bardzo, seria cmentarna też wpada w oko.
Co do 7-8-9 - pani na schodach 'Sakrekur' - bardzo ładna, ale lepiej byś zrobiła łapiąc cała scenerię tej sesji, niż na siłę próbować uwiecznić ją samą - to ci nie wyszło niestety.
Kwiatki to nie moja domena, niektóre ładne, np 26, ja lubię detale roślin oglądać, wówczas wyglądają takie ujęcia inaczej, bardziej ciekawej, niż cały kwiat. Cały kwiat musi być doskonały, żeby zatrzymać na nim wzrok, zaś detal - właśnie niedoskonałością może przyciągać.
Progres jest widoczny - i mimo, że jest to powolna ewolucja, różnice między kadrami z początku a z końca można dostrzec dzięki serii praskiej - drzwi, klamka, oraz ciekawszym ujęciom kwiatków, liści i okienek okrągłych - to wybijające się na pierwszy plan Twoje zdjęcia - zdecydowanie najlepsze wg mojej oceny.
Wydaje mi się także, że intuicyjnie wyczuwasz czekający na ciebie przed obiektywem 'rytm' w kadrze - możesz pociągnąć ten temat, ale pamiętaj, że musisz 'zgrać się muzycznie', dostrzec i zfocić tak, aby później obserwator odebrał zdjęcie jako właśnie "grające, rytmiczne". Pamiętaj o regułach kadrowania, a zdjęcie będzie lepiej grało.
A nawet masz kilka już takichnp. pastelowe kredki, kanał z łodzią, wiszące lampiony szklane, kulki...
Dodatkowo zaproponuję ci zadanie tematyczne - abyś sfotografowała i podała nam na tacy "detal praski" - to, czego sezonowy turysta nie jest w stanie dostrzec, obcykując tylko most Karola i Hradczany.
Może powstanie z tego jakiś fajny ciąg zdjęciowy, fotoreportaż, a potem album? Kto wie?
Powodzenia!
* mogą, ale nie muszą.
widzę że fotografujesz ładne chomiczkii wpadłem na pomysł
Mianowicie kupić kolorowy blok techniczny na jego tle pstryknąć chomiczka
![]()
Pozdrawiam
WOW Sawa - toś mnie zastrzelił teraz!
Musze na spokojnie w domu przeczytać i się ustosunkować jakoś chyba...
Jak powiedziałam, tak też zrobiłam:
"...No i kulki znowu - dla przypomnienia tym, którym się teraz spodobały - zerknijcie do pierwszego posta z wątku... Teraz kulki odrobinę inaczej skadrowane... ale to te same kulki.
To tylko powinno wszystkim uzmysłowić, że:
- nie warto wrzucać zdjęć od razu, lepiej z nimi zjeść kolację i parę śniadań, porozmawiać i jak już się z nimi dogadamy, zaprzyjaźnimy, dopiero wrzucać do podglądu innym
- zdjęcia które kiedyś nie zwodziły uwagi nikogo, w czasie późniejszym mogą* stać się działami sztuki"
TO BYŁ MÓJ PIERWSZY POST, I WIERZ MI SPĘDZIŁAM KILKA DNI BIJĄC SIĘ Z MYŚLAMI CZY POWINNAM ZAKŁADAĆ SWÓJ WĄTEK NA FORUM. SPORO KOLACJI WSPÓLNIE ZJEDLIŚMY, NIM GO ZAŁOŻYŁAM I NIM WYBRAŁAM ZDJĘCIA NA POCZĄTEK. OWSZEM PIERWSZA SERIA SPOTKAŁA SIĘ Z OSTRĄ KRYTYKĄ, I DOBRZE. ZMOTYWOWAŁO MNIE TO. NAUCZYŁAM SIĘ ZWRACAĆ UWAGĘ NA DETALE.
A ŻE KULKI RAZ PRZYJĘTO ŹLE RAZ DOBRZE - MSZ KWESTIA KADROWANIA I OBRÓBKI MA TUTAJ SPORE ZNACZENIE, MIMO ŻE FOTOGRAFOWAŁAM TEN SAM PRZEDMIOT. BO PRZECIEŻ NA TYM WŁAŚNIE POLEGA EKSPERYMENTOWANIE - BIERZESZ APARAT, TO CO CHCESZ ZFOCIĆ I STRZELASZ: RAZ Z PRZODU, RAZ Z BOKU, RAZ PO KĄTEM ITD ITD. PRZEDMIOT ZOSTAJE TEN SAM ALE JEDNE ZDJĘCIA CI WYJDĄ INNE NIE.
"A ja tak od początku - przejrzałem sobie caaaały wątek - było bardzo trudno - duża różnorodność zdjęć - poprzez wnętrza, nieokreśloności, czasem jakaś postać, machiny jezdne, muzyczne, 'kfatki' i plenery, widoczki.... Generalnie dużo wszystkiego, bez skupiania się na czymś" konkretnie.
CIESZY MNIE ŻE ZNALAZŁEŚ NA TO CZAS I CHĘCI. SCHLEBIA MI TO.
RÓŻNORODNOŚĆ POWIADASZ - MOŻE I RACJA, ALE TO DLATEGO ŻE WCIĄŻ SIĘ UCZĘ I NADAL PRÓBUJĘ RÓŻNYCH RZECZY. NA FORUM JESTEM OD MAJA, WIĘC SAM ROZUMIESZ ŻE CIĘŻKO BYŁO WYBRAĆ NA DZIEŃ DOBRY JAKĄŚ KONKRETNA TEMATYKĘ I SIĘ JEJ TRZYMAĆ. CHCIAŁAM WSZYSTKIEGO SPRÓBOWAĆ I NADAL CHCĘ, ŻEBY NA KONIEC MÓC WYBRAĆ TO W CZYM CZUJĘ SIĘ NAJLEPIEJMOŻE PEWNEGO DNIA UZNAM ŻE MOJĄ SPECJALNOŚCIĄ SĄ KRAJOBRAZY, A MOŻE MARTWA NATURA ALBO COŚ JESZCZE INNEGO I DOPIERO WTEDY ZACZNĘ SZLIFOWAĆ SWÓJ WARSZTAT W TEJ JEDNEJ, KONKRETNEJ KATEGORII - DŁUGA DROGA JESZCZE PRZEDE MNĄ. NA RAZIE JESTEM JAK DZIECKO W SKLEPIE Z CUKIERKAMI ZAMIERZAM SPRÓBOWAĆ WSZYSTKIEGO CZEGO TYLKO SIĘ DA
CZY TO ŹLE?
"I gdyby nie fakt, ze na koniec dodałaś zdjęcia nawiązujące do samego początku - to w prosty sposób można by mówić o dużym progresie... a tak - w prosty sposób się nie da"
MYŚLĘ ŻE JEDNAK SIĘ DA. MOŻE NA FORUM TAK TEGO NIE WIDAĆ, ALE GDY PRZEGLĄDAM STARE ZDJĘCIA ZROBIONE JESZCZE PRZED MAJEM, CZY ZDJĘCIA ZNAJOMYCH - PODCHODZĘ DO NICH O WIELE BARDZIEJ KRYTYCZNIE NIŻ KIEDYŚ I WYŁAPUJĘ BŁĘDY. TERAZ WIEM ŻE WIELE Z NICH POWINNAM BYŁA ZROBIĆ ZUPEŁNIE INACZEJ (KADR, ŚWIATŁO, CZY NAWET ZWYKŁE PROSTOWANIE - DO CZEGO NIGDY WCZEŚNIEJ NIE PRZYWIĄZYWAŁAM WAGI). OT PSTRYKAŁAM FOTKI U CIOCI NA IMIENINACH DO RODZINNEGO ALBUMU I TYLE. JA TO WIDZĘ PO SAMEJ SOBIE I CIESZY MNIE TO
"Powiem zatem, co mi się podobało, a co nie - to może trochę powiem.
Lustro w kwadracie" WERSJA HELMUTHA, NIE MOJA![]()
"motory, parka nad brzegiem Wełtawy, most detal Budapesztu, 27. konewka, 28. ręka, 33, 38, 40, 47- liść - bardzo mi się spodobał" DZIĘKUJĘ BARDZO, CIESZĘ SIĘ ŻE SIĘ PODOBAJĄ.
"43 to coś" FRAGMENT OGRODZENIA
"44 i 45 - fajny dyptyk - 45 to twój malunek? Bardzo przyjemny. gratuluję." NIESTETY NIE MÓJ. WYPATRZONY W JEDEN Z RESTAURACJI W WIELICZCE, ODKUPIONY PO DŁUUUGICH NEGOCJACJACH W WŁAŚCICIELEM LOKALUALE KREDKI MOJE
"53 - hełm, 54 - drzewo smoczkowe fajnie wypatrzone, ale realizacja bardzo cienka" MÓJ APARAT SOBIE NIE PORADZIŁ, NIESTETY. WSTAWIONE BARDZIEJ JAKO CIEKAWOSTKA
"55 - fajnie uchwyciłaś twarz zaklętą w kuli, 57 - ładny widoczek,
zaś 58 - dobre" MÓJ APARAT SOBIE NIE PORADZIŁ, NIESTETY. WSTAWIONE BARDZIEJ JAKO CIEKAWOSTKA
"60, 61(klamka), 62, 65 - te mi się spodobały bardzo, seria cmentarna też wpada w oko." RÓWNIEŻ DZIĘKUJĘ.
"Co do 7-8-9 - pani na schodach 'Sakrekur' - bardzo ładna, ale lepiej byś zrobiła łapiąc cała scenerię tej sesji, niż na siłę próbować uwiecznić ją samą - to ci nie wyszło niestety." Z TYM BYŁ PROBLEM. ONA SIEDZIAŁA NA SCHODKACH A PRZED NIĄ KŁĘBIŁ SIĘ TŁUM GAPIÓW. I TAK OSTATECZNIE ZDJĘCIA MUSIAŁAM PRZYCIĄĆ U DOŁU BO W KADRZE MIAŁAM GŁOWY INNYCH LUDZI. GDYBYM SPRÓBOWAŁA ZDOBIĆ ZDJĘCIE TŁUMU I JEJ, ONA SAMA ZGINĘŁABY W TEJ GROMADZIE TOWARZYSZĄCYCH JEJ LUDZI.
"Kwiatki to nie moja domena, niektóre ładne, np 26, ja lubię detale roślin oglądać, wówczas wyglądają takie ujęcia inaczej, bardziej ciekawej, niż cały kwiat. Cały kwiat musi być doskonały, żeby zatrzymać na nim wzrok, zaś detal - właśnie niedoskonałością może przyciągać.
Progres jest widoczny - i mimo, że jest to powolna ewolucja, różnice między kadrami z początku a z końca można dostrzec dzięki serii praskiej - drzwi, klamka, oraz ciekawszym ujęciom kwiatków, liści i okienek okrągłych - to wybijające się na pierwszy plan Twoje zdjęcia - zdecydowanie najlepsze wg mojej oceny.Wydaje mi się także, że intuicyjnie wyczuwasz czekający na ciebie przed obiektywem 'rytm' w kadrze - możesz pociągnąć ten temat, ale pamiętaj, że musisz 'zgrać się muzycznie', dostrzec i zfocić tak, aby później obserwator odebrał zdjęcie jako właśnie "grające, rytmiczne". Pamiętaj o regułach kadrowania, a zdjęcie będzie lepiej grało.
A nawet masz kilka już takich np. pastelowe kredki, kanał z łodzią, wiszące lampiony szklane, kulki... Dodatkowo zaproponuję ci zadanie tematyczne - abyś sfotografowała i podała nam na tacy "detal praski" - to, czego sezonowy turysta nie jest w stanie dostrzec, obcykując tylko most Karola i Hradczany. Może powstanie z tego jakiś fajny ciąg zdjęciowy, fotoreportaż, a potem album? Kto wie?"
JUŻ PRÓBOWAŁAM. MAM DWA "REPORTAŻE" Z PRAGI NA KTÓRYCH CHCIAŁAM POKAZAĆ MIEJSCA NIEODWIEDZANE PRZEZ TURYSTÓW: 16-21 ORAZ 60-66
DZIĘKUJĘ BARDZO ZA TWÓJ WPIS I WNIKLIWĄ ANALIZĘ. ZASTOSUJĘ SIĘ DO WSKAZÓWEK PRZY NAJBLIŻSZEJ, MOŻLIWEJ OKAZJI
POZDRAWIAM SERDECZNIE
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Masz rację, tło jakieś takie nieciekawe jest. Na kartce papieru byłoby ładniejDzięki za radę!
Ostatnio edytowane przez nataszach ; 25.11.09 o 19:42 Powód: Automatyczne scalenie postów
Pozdrawiam, Nataszach
Co do zwierzaczka faktycznie nad tłem trza by popracowac. Przede wszystkim MSZ powinnaś popróbować z małym otworem przysłony zrobić rozmyte tło i nastawić ostrość na oczy/oko.. Co do tła to papier może być nudny, spróbuj na bardziej "naturalnym" - jak nie w jakiejś np trawie to np takie trociny dla zwierzaczków na jakiejś dużej tacy bym rozsypał - co o tym sądzisz?
Oczywiscie fotki z punktu widzenia zwierzaczka - czyli "na leżąco.."
PS Jeszcze dodam, że ta focia z orzeszkiem superaśna - tylko uwagi powyżej i extra fotka będzie![]()
Ostatnio edytowane przez buzka ; 27.11.09 o 00:46 Powód: Automatyczne scalenie postów
Oj, oj... kto z Was takie żywe sreberko focił? To chomicza miniaturka, dżungarek, waży jakieś 4 dekagramy.A w łapkach ma taką parę, że hej (rekordziści przebiegają na kołowrotku ponad 15 km na dobę). Blok techniczny zdecydowanie za mały na takiego futrzaka, chyba że maluch śpi, a tego poza klatką raczej nie robi.
Prędzej puchaty koc na kanapę i dwoje ludzi do pilnowania z każdej strony.
I liczenia na fuksa, że zwolni na moment na wysokości obiektywu.
![]()
E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
http://www.bociany.org.pl :
kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...
Ten Twój zwierzaczek chyba ma wrodzony talent do pozowania.
Porady buzka i będą jeszcze lepsze fotki.
Ps. Trzymam kciuki za konkurs "Dłonie"![]()
Pozdrawiam Jacek
E620+ZD14-42+ZD40-150
@ buzka, nevrah, JacekO - dzieki wielkie za porady![]()
Potrenuje za tydzien okazji z innym chomikiem - ale juz teraz wiem ze bedzie ciezko, bo strasznie dzika jest
@ JacekO - wiedzialam, ze zauwazysz - a glosik oddany?
Milego weekendu zycze!
Pozdrawiam, Nataszach