Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: Pomiar światła i przepalenia

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A czy w tym przypadku nie dało by się np.: zmierzyć ekspozycji na tle a pierwszy plan doświetlić lampą posiadają synchronizację z krótkimi czasami naświetlania? Może by się udało w ten sposób "wyrównać kontrasty"? Ja tak robiłem czasem z wbudowaną lampą synchr. max do 1/180 a więc za mało dla jasno oświetlnonych scen. Czy to się nie nazywa przypadkiem błysk wypełniający?
    sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera

darkelf
    Gość
    Kaleb zrobię tak jak dorobię się zewnętrznej lampy. A jak to co dodałem do galerii ze światłem wygląda?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kaleb_82 Zobacz posta
    A czy w tym przypadku nie dało by się np.: zmierzyć ekspozycji na tle a pierwszy plan doświetlić lampą posiadają synchronizację z krótkimi czasami naświetlania? Może by się udało w ten sposób "wyrównać kontrasty"? Ja tak robiłem czasem z wbudowaną lampą synchr. max do 1/180 a więc za mało dla jasno oświetlnonych scen. Czy to się nie nazywa przypadkiem błysk wypełniający?
    Pewnie, że jest to metoda, wczoraj robiłem tak zdjęcia, efekt w sensie technicznym fajny - wszystko ostre, kolorowe, ładnie naświetlone, bez przepałów, z tym, że w aparacie pomiar światła ustawiam na -1, -1,5 EV korekcji, a na lampie też czasem jakaś korekcja, zależnie od wyników eksperymentów. Tryb FP wymaga jednak mocnej lampy, znacznie lepsza będzie Fl-50 niż 36. Wielu fotografów ślubnych naświetla tak np. moment życzeń - wczesne popołudnie, pełne słońce, przed kościołem, ludziom takie foty bardzo się podobają, z tym, że w fotografii bardziej art jak dla mnie efekt nazbyt słodki, płaski...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    mocne światło sztuczne ale naprawdę mocne (+1200WS) albo dwa... i przymknięcie przysłony i "zgasisz" słońce w tle -tylko... nie lepiej focić po prostu w innych warunkach?

darkelf
    Gość
    No właśnie czy błysk od lampy, nawet odbity od parasolki albo blendy nie doda sztuczności modelce?

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    nie o to chodzi- ty tworzysz główne źródło światła -jak w studiu ale jego moc jest tak duża że światło zastane -nawet takie jak w przykładzie jest tylko "bladym blaskiem".
    Warunek -musisz mocno przymknąć przysłonę by zmieścić się*w czasie synchroniacji z lampą.Na pewno jest tu kilku jedi posiad∆jących MOC którzy potrafią takie rzeczy z zakniętymi oczyma...
    Tu nie ma DxO czy matrycowe VooDoo nic do szukania -musisz wyrównać kontrast którego nie da się bez sztuczek przekazać na żadnym rejestratorze.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 8.05.09 o 16:50

Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Galerii ze światłem?

Widzę, że leśne odstępy i modelki to stały element twoich zdjęć. Ale takie połącznie jest chyba niezbyt fortunne. Za duże kontrasty stanowiące wyzwanie nie tylko dla matrycy, ale też chyba szkła (widać gdzieniegdzie lekką CA).

A jeśli już las to może w pochmurniejsze dni, albo obszary z zacienionym tłem?
    W tym wątku (https://forum.olympusclub.pl/showthr...t=17114&page=3) Dzemski zrobil fote (z tym facetem) w lesie bez przepalów. Ja w moim E-5oo włączam takie cóś co się nazywa chyba "gradation - lights" (nie mam aparatu teraz przy sobie) i aparat naświetla bardziej na światła. No ale pojawiają się czarne placki co nie zawsze wygląda atrakcyjnie.

Aparatu nie zmienisz (przynajmniej nie sygnalizowaleś, że masz zamiar) więc szedłbym w dobór warunków oświetlenia. Kiedyś myślałem, że mój E-500 ma zauważalnie mniejszy DR niż 350D kumpla, różnice są pomijalne...

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    mynameisnobody, można focić w innych warunkach ale umówmy się, takie zdjęcia maja swój urok, oczywiście o ile są dobrze wykonane. Nie potrzeba aż 1200Ws moje ostatnie zdjęcia z "pustyni" były świecone 1Bowensem 500Ws i to nawet nie na pełnej mocy, inna sprawa ze miałem założony średni gar na lampę który daje ostre kontrastowe światło, poza tym słońca nie trzeba gasić całkowicie wystarczy tak:

i już jest nieźle

generalnie zasada jest taka, ustawiamy ekspozycję na tło, a kiedy mamy gotowe, kombinujemy jak oświetlić modelkę, żeby zmieściła się w tej ekspozycji Proste prawda?
    darkelf, czy na tym zdjęciu błysk lampy wygląda sztucznie?
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ej a czym wy zasilacie te lampy? Reszta modelek na rowerach z dynamo? ;D

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kaleb_82 Zobacz posta
    Ej a czym wy zasilacie te lampy? Reszta modelek na rowerach z dynamo? ;D
    Ej, no przecież są do tego celu stworzone zasilacze akumulatorowe, ja używam oryginalnego bowensowskiego TravelPacka, kosztował mnie 2,5kafla ale to były dobrze wydane pieniądze
    prądu starcza mi na 100błysków na pełnej mocy przy podpiętych 2 lampach 500Ws, przy jednej i nie pełnej mocy to kilkaset błysków bez problemu
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5