Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Wątek: Pomiar światła i przepalenia

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Niezależnie od metody pomiaru -cyfrówką COŚ zawsze przepalisz gdy masz scenę o zbyt dużym kontraście.
    Albo szukaj miejsc gdzie nie będziesz miał blików światła o sile 10000x większej niż światła odbitego na skórze modelki albo zmień porę albo zainteresuj się lampami błyskowymi.
    520 bardzo dobrze radzi sobie z pomiarem światła -ocz generatora cudów jeszcze w tym modelu nie wbudowano.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    To skoro już mówisz o składowych - czy robiąc RAWy używacie WB auto czy ustawiacie balans bieli od razu poprawnie?
    Ja prawie nie korzystam z WB auto. To jest dobre w standarowych warunkach. Zazwyczaj ustawiam balans na szarą kartę, a jak nie mogę to na którys z predefiniowanych lub podaję w Keliwinach. Resztę wywołuję z RAW-a w OS-e. Tu niestety nie jestem najbardziej doświadczony. Na razie udaje mi się " jak ślepej kurze"
    Najlepiej przy moim małym doświadczeniu z kolorem sprawdza mi sie szara karta.
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Czyli ma sens kupno światłomierza...?
    Nie, bo to nic Ci nie da. Lepiej skorzystać ze swojej inteligencji i po prostu nauczyć się, jak działa światłomierz wbudowany w aparat.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W praktyce używam AutoWB. Podczas obróbki Rawów łatwo to skorygować.
    Dobra lampa błyskowa ( tak jak zreszta i blenda) również może Ci pomóc w zmniejszeniu rozpiętośc tonalnej sceny a tym samym łatwiej unikniesz przepałów.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    To skoro już mówisz o składowych - czy robiąc RAWy używacie WB auto czy ustawiacie balans bieli od razu poprawnie?
    Robiąc rawy nie ma znaczenia, jaki WB ustawisz, bo i tak żaden nie zostanie zastosowany.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

darkelf
    Gość
    Ale czy do lampy błyskowej w plenerze muszę mieć parasolkę czy da się jej użyć prosto z aparatu? Gdzie ją wtedy kierować? Mam w planach Metz 58 ale stwierdziłem, że jak jest taka ładna pogoda to odłożę to na jesień, pomoże mi w ładnej pogodzie?

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ale czy do lampy błyskowej w plenerze muszę mieć parasolkę czy da się jej użyć prosto z aparatu? Gdzie ją wtedy kierować? Mam w planach Metz 58 ale stwierdziłem, że jak jest taka ładna pogoda to odłożę to na jesień, pomoże mi w ładnej pogodzie?
    Moim zdaniiem warto. W najprostszym przypadku użyjesz "sztuczny sufit" czyli białą płykę wysuwaną nad palnikiem. Parasolka i kawałek statywu jak najbardziej. To nie jest drogie. A bezprzewodowe sterowanie w E-520 masz.
    Gdzie kierować? Tego to już nikt Ci z góry nie powie. Wszystko zależy wszak od fotografowanej sceny.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    błysk możesz odbijać od blendy którą ustawiasz np. za swoimi plecami, masz wtedy fajnie rozproszone światełko. Pamiętaj ze jeśli fotografujesz modelkę jako główny obiekt to pilnuj tylko żeby ona była prawidłowo naświetlona resztą się nie przejmuj, przepał czy nie doświetlenie w tle to pikuś. Chociaż jak dobrze pomyślisz i popatrzysz to zawsze mozna tak ustawić modelkę żeby problemów tego typu uniknąć
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

darkelf
    Gość
    Tak właśnie robię, unikam przepałów tylko na modelce, natomiast tło jest tłem, np. tutaj tło jest przepalone:

http://farm4.static.flickr.com/3632/...103b1a_b_d.jpg

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    To jest bardzo kontrastowa scena. Gdybyś naświetlił tak by nie mieć przepałów pogrążyłbyś modelkę w głębokim cieniu, którego próby "ciągnięcia" dają niefajny efekt na skórze. To nie są warunki do fotografowania modelek, chyba, że użyłbyś jakiegoś zewnętrznego światła. Lampa błyskowa na sankach aparatu byłaby jakimś rozwiązaniem, technicznie pewnie by to mogło wyglądać ładnie chociaż pewnie sama modelka dość płasko...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook