Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Wątek: Pomiar światła i przepalenia

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jeżeli rozpiętość tonalna sceny przekracza możliwości matrycy to nie uda się zarejestrować poprawnie jasnych i ciemnych tonów. Pozotaje naświetlanie " na swiatła" a później mniej lub bardziej udana próba "wyciągania szczegółów z cieni".
    Można inaczej i z lepszym skutkiem czyli tak przygotować scenerię aby nie było kłopotów z przepałami. Wspomniał o tym Willow32. Śnieżnobiała bluzka modelki w pełnym słońcu wsród liści to nieszczęście gotowe.
    Tak przy okazji - mój E-510 sygnalizuje przepały z pewnym wyprzedzeniem. Na zdjęciu ich tak naprawdę nie ma. Piszę o niewielkich prześwietleniach.
    Na początku okropnie mnie denerwowały tendencje do przepałów ale powoli nauczyłem się z tym żyć. W końcu kiedyś slajdy z DDR miały rozpiętość 5-6 EV.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

darkelf
    Gość
    O białej bluzce już wiem, bo wtedy po prostu akceptuję przepały na zdjęciu. Dużo blenda daje bo w normalnym słońcu w ciągu dnia w ogóle nie potrafię zrobić dobrego ujęcia, zawsze rozpiętość jest zbyt duża.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A po co ? Dobry swiatłomierz to nie taka mala kasa. Wystarczy dobrze opanowac pomiar w olku. No, trzeba jeszce nad tym popracowac i przemyśleć. Kaske lepiej na szkiełko zbierać. Fotograf ze mnie ja z koziej d... traba , a nie mam problemów z ekspozycją. Tylko troszkę doswiadczenia i nie narzekam na przepały. Jest książka bodajże Patersena ( nie pamietam dokładnie) o ekspozycji, warto przeczytac i pobawić się i zobaczysz, że połowa problemów zniknie.
    Pozdrawiam
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

darkelf
    Gość
    Mam 3 książki Petersona, dzięki za wszystkie rady, nie muszę na nic zbierać tylko się uczyć, bo umiejętności nie kupię

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Mam 3 książki Petersona, dzięki za wszystkie rady, nie muszę na nic zbierać tylko się uczyć, bo umiejętności nie kupię
    Qrcze powtórzę się. Masz w aparacie doskonałe narzędzie do ustawienia odpowiedniej ekspozycji - histogram na żywo. Skoro priorytetem ma być brak przepałów to nie ma nic prostszego jak odpowiednio się nim posłużyć. Włączasz LV z histogramem, ustalasz ekspozycję - na manualu bądź korekcją ekspozycji, wyłączasz LV i fotografujesz powtarzając procedurę po zmianie scenerii, co przy pracy z modelką nie jest chyba problemem...
    Poczytaj czym jest histogram, co przedstawia a potem poeksperymentuj z oglądaniem go na żywo z różnymi ustawieniami ekspozycji...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

darkelf
    Gość
    Zapamiętałem Twoją radę, ale nie mam teraz ani aparatu ani modelki pod ręką więc powiem czy się udało dopiero za jakiś czas

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Zapamiętałem Twoją radę, ale nie mam teraz ani aparatu ani modelki pod ręką więc powiem czy się udało dopiero za jakiś czas
    Weź zdjęcia pooglądaj w jakiejś przeglądarce lub programie graficznym w takim trybie żeby był wyświetlany histogram. Zobacz jak wygląda histogram zdjęć z przepałami a jak bez nich... - zaczniesz czaić bazę
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

darkelf
    Gość
    Wywołuję RAWy za pomocą rawtherapee a potem obrabiam zdjęcia Gimpem, wiem co to jest histogram.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Weź zdjęcia pooglądaj w jakiejś przeglądarce lub programie graficznym w takim trybie żeby był wyświetlany histogram. Zobacz jak wygląda histogram zdjęć z przepałami a jak bez nich... - zaczniesz czaić bazę
    O siebie dodam do powyższego byś pamiętał, przeglądając histogram, robił to dla każdej składowej koloru osobno, bo możesz na zbiorczym mieć ładnie, a czerwony pójdzie w pole i szczegóły, w tym kolorze rozejdą się i fotka zacznie robic wrażenie nieostrej.
    Pozdr
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

darkelf
    Gość
    To skoro już mówisz o składowych - czy robiąc RAWy używacie WB auto czy ustawiacie balans bieli od razu poprawnie?