Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Stabilizator obrazu

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Stabilizator obrazu

Witam.

W obecnej chwili używam C-750UZ i jestem z niego w zasadzie zadowolony poza jednym, brakuje mi stabilizacji obrazu (przy robieniu makr na maksymalnym zoomie).
    Pytanie brzmi: jaki aparat jest najbardziej zbliżony parametrami do C-750 i posiada stabilizację obrazu? A może któryś Olympus, nie trzeba byłoby wymieniać wyposażenia?

Krzych

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jedyny aparat jaki znam ze stabilizacją obrazu to Canon S1 IS.
    Olympus Camedia 745 UZ
    Nikon D50 + osprzęt

| OlyJedi Awatar Setka
    Mieszka w
    Kutno
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jest jeszcze Minolta ,bodajże A1( wypas, bawiłem się nią kiedyś chwilę ).Ludzie do czego to doszło żyroskopy kładą do aparatów fotograficznych!!!!!
    Nie ważne czym, ważne jak!!!
    E-3, E-1 (14-54,B+W UV MRR)+ FL 50

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Minolta A2, A1, Z3, Canon S1 i jakieś kieszonkowce...Lustrzanki za to mają w obiektywach stabilizację.
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Jest jeszcze Panasonic Lumix FZ10, tez ciekawy aparat
    ...all'll drive...
    Olympus C-765, xD 256Mb

Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Stabilizator obrazu

Cytat Zamieszczone przez Krzych2
    ...używam C-750UZ i jestem z niego w zasadzie zadowolony poza jednym, brakuje mi stabilizacji obrazu (przy robieniu makr na maksymalnym zoomie).
    tia... proponuje uzywac w trudnych warunkach statyw lub odpowiednio dostosowywac parametry przyslony i czasu naswietlania aby kadr byl nieporoszony... poza tym makro przy maksymalnej ogniskowej 63mm to nie najlepszy pomysl... po to jest osobna funkcja makro (super)... z uwagi na to iz przy maksymalnej ogniskowej przyslona automatycznie jest przy wartosci f3.7 i jest nieco ciemno... rozwiazaniem jest konwerter makro, przy ktorym mozna wykorzystac przyslone juz od f2.8

co do innych modeli Olympusa z IS, to jest taki model C2100UZ, choc ma malo Mpixeli, to ma bardzo dobra optyke ze stabilizacja
    http://explora.koszalin.art.pl
    C-740UZ(+) + [128+64+16MB]xD + [UV SHMC + POLAR CIR. + NDx4] 52mm

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ExploRa, ale przy większej przysłonie będziesz mieć większą głębię ostrości, co często jest bardzo potrzebne przy opcji super makro i to też zależy co fotografujesz, jeśli focisz obiekty nieruchome to jak znalazł. Stabilizacja staje się potrzebna w innych sytuacjach też, zdjęcia w kościele na przykład. Jest wiele sytuacji gdzie nie zdołamy rozstawić statywu. Ja też poluję na obiektyw ze stabilizacją obrazu, bo już nie raz by się przydał
    www.michalmilde.pl

Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichelCat
    Stabilizacja staje się potrzebna w innych sytuacjach też, zdjęcia w kościele na przykład. Jest wiele sytuacji gdzie nie zdołamy rozstawić statywu. Ja też poluję na obiektyw ze stabilizacją obrazu, bo już nie raz by się przydał
    Tak, tylko nie koniecznie stabilizacja da Ci porzadany efekt...
    Testowalem na C2100UZ i niestety nie jest to tak jakby sie wydawalo... Wiec IMHO nie warto inwestowac w aparaty z IS... Jak dorwiesz aparat to sam sie przekonasz... Pomaga likwidowac drgania z reki, ale nie np. w kosciele itp. warunkach gdzie czas bedzie ponizej 1/30...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    I w kościele właśnie są drgania z ręki, długie czasy, trzymasz aparat, ale jednak są drgania które przechodzą na aparat. C2100UZ nie miał doskonałej stabilizacji, taką posiada dopiero Minolta A2, może też Canon.
    www.michalmilde.pl

Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichelCat
    I w kościele właśnie są drgania z ręki, długie czasy, trzymasz aparat, ale jednak są drgania które przechodzą na aparat. C2100UZ nie miał doskonałej stabilizacji, taką posiada dopiero Minolta A2, może też Canon.
    drgania drganiami a dloogie czasy niestety IS nie zredukuje ze wzgledu na to iz w tychze aparatach nie masz wiecej niz ISO 400 i to z duuzymi szumami... to ze niby nie ma dobrego IS C2100, to w pomieszczeniu Canon S1 IS IMHO wcale sie bardziej nie wyroznia pod tym wzgledem w porownaniu z aparatem sprzed kilku lat... polecam wybrobowac...