A jaki masz wizjer?
A jaki masz wizjer?
Nie chce mi sie wierzyc (nie mam Oly), ze nie mozesz TY wybrac SWIADOMIE, ktory z tych trzech ma byc uzyty. W Canonie to sie robi jednym ruchem 'joysticka' (5D II).
Ogolnie zdjecia wygladaja ciekawiej, gdy motyw nie znajduje sie w srodku kadru, ale w tzw. silnych punktach.
Zeby uzyskac focus (a idealnie jeszcze pomiar punktowy ekspozycji) "poza srodkiem" - masz do wyboru:
1) ostrzenie i pomiar na srodkowym, , blokada AF\AE i przekadrowanie
2) ostrzenie i pomiar na wybranym bocznym
Wazne jest rowniez z jaka jakoscia boczne ostrza w gorszych warunkach (np. czy sa krzyzowe) oraz ich rozmieszczenie w obrebie kadru.
To wziął i porównał.. E520 z 5D markII.
Odkrywca.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Jeśli nie masz Olympusa to co tu robisz?
Mam 3 pola AF, mogę wybrać dowolny z trzech lub wszystkie na raz.
Nie wiem co mi to daje. Ja zawsze ustawiam środkowy, ustwiam focus i dopiero ustawiam kadr. Po co mi boczny punkt? Co dają trzy na raz?
Pytam bo musi to mieć jakiś sens gdy tych punktów jest 11 czy więcej.
Porownalem do tego co mialem i uzywalem
Wiele osob czesto pisze o tym, o czym tylko czytalo, ja staram sie tego nie robic.
A na temat - nie za bardzo czuje o co chodzi, moim celem nie bylo pisac o produkcie firmy C, ale o punktach AF i ich wykorzystaniu. Sorki, jesli zle cos odebraliscie.
1) Napisalem w watku powitalnym.
2) Temat jest o szklach Oly, ktore moga sluzyc nie tylko puszkom Oly.
Tak jak napisalem - mozesz od razu ustawic kadr i ostrzyc ktoryms z bocznych. O ile ich rozstawienie Ci odpowiada.
Bez pozniejszego przekadrowywania. Po to zostaly dodane.
Co daja trzy na raz - jak dla mnie nic, ale moze ktos uzywa, niech sie podzieli wiedza.
Pozdrawiam,
Jerry![]()
Ale po co ustawiać boczny punkt AF skoro szybciej jest ustawić ostrość w centrum i skomponować kadr?
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
Hm, to by tłumaczyło moje problemy z ostrością na oczach w F/1.4![]()