Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 91

Wątek: nowe obiektywy Olympusa

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli 100mm f/2 macro rzeczywiście się pojawi, i jeśli cena bedzie rozsądna (rozmiarami i ceną mógłby być zbliżony do Canona 100mm f/2., jeśli będzie miał SWD i możliwość ograniczenia zakresu ostrzenia, to może być hit.

Ekwiwalent 200mm f/2, tele dające krótkie czasy, całkiem płytką GO (200mm f/4 na FF to już jest całkiem ładnie), w dodatku możliwości makrofotografii...

Choć nie mam nic przeciwko jak największej ilości sprzętu do micro4/3, bo to mnie właśnie pociąga (gdy mam już FF), a nie "zwykłe" 4/3.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Historia lubi się powtarzać - gdy miało wejść 9-18 każdy chciał to szkiełki mieć, a jak przyszło co do czego tylko nieliczni zdecydowali się na zakóp. Tak pewnie będzie i tym razem. To że Olek chce wprowadzić nowe obiektywy - to jest jego obowiązek - musi w końcu zaspokoić potrzebę konsumenta.

dobas: zakup wrrrrrrrrrrrrr
    Ostatnio edytowane przez dobas ; 6.05.09 o 12:20
    MK

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    No nie wiem jak Inni ale ja już ustawiam się w kolejce za tym obiektywem, jeśli będzie miał tylko 1:1 i będzie w moim zasięgu finansowym to biorę. Chociaż zawsze w obwodzie pozostaje sprzedaż nerki na czrnym rynku, co prawda w przeciętnej kondycji, ale myśle że powinno wystarczyć

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Jeśli 100mm f/2 macro rzeczywiście się pojawi, i jeśli cena bedzie rozsądna (rozmiarami i ceną mógłby być zbliżony do Canona 100mm f/2., jeśli będzie miał SWD i możliwość ograniczenia zakresu ostrzenia, to może być hit.
    Prawdopodobieństwo wystąpienia wszystkich cech (na raz) które wymieniłeś wynosi: 1/16, czyli kupisz go na 6,25%.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Mam 5D i często tęsknię za czymś mniejszym (kompakty się nie sprawdzają) [...]
    Ja również. Niestety, ale wizjer L1 mnie załamuje i wolę taszczyć D700 niż zaglądać w przeraźliwie ciemny tunelik. Mimo wszytko liczę, że Panasonic nie przesadzi z ceną GH1 i 7-14. Wiary jednak nie mam.

Pozdrawiam
    k@mil

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Ja również. Niestety, ale wizjer L1 mnie załamuje i wolę taszczyć D700 niż zaglądać w przeraźliwie ciemny tunelik. Mimo wszytko liczę, że Panasonic nie przesadzi z ceną GH1 i 7-14. Wiary jednak nie mam.

Pozdrawiam
    k@mil
    Fakt, przyzwyczaiłem się do wizjera 5D, choć E3 ma bardzo porównywalny (i porónywalne, niestety rozmiary i wagę). Jednak wizjer w G1 jest rozmiarami porównywalny z wizjerem 5D, tyle że jeden to EVF a drugi OVF, ze wszystkimi wadami i zaletami tego.

"Normalne" 4/3 już raczej mnie nie interesuje, chyba że Olek rzeczywiście pokaże coś naprawdę rewolucyjnego (np. 3xCCD) czego nie mają inni. Zakładam że obraz który daje 4/3 jest porównywalny z APS, ale z FF już nie bardzo. Mpix mnie nie interesują (12Mpix jest aż nadto), ale DR czy ISO jak najbardziej.

Za to micro4/3 interesuje mnie bardzo, bardzo. Choć czasem kusi zakup jakiegoś E-4xx czy zainteresował E-620, to czekam na coś jeszcze mniejszego.
    Chyba że jakoś sprytnie to połączą jedno z drugim (4/3 i micro4/3), że jedno da coś czego nie da drugie, może wtedy będzie można pomyśleć o sprzedaży FF. Na tyle musiałoby się uzupełniać, i na tyle zwykłe 4/3 konkurować z FF, by posiadać szkła do tego i do tego, i dodatkowo kupić adapter.

A może Samsung zaproponuje w tym roku więcej w microAPS niż Olek z Panasem w micro4/3... W każdym razie, kompaktów (mam teraz Fuji) nie lubię, przyzwyczajony do jakości obrazu z luster, a chcę coś małego.

Panas zawsze przesadza z cenami, ale Olek potem to prostuje.
    Wystarczy porównać dawne ceny Panasa L1 i Olka E330, albo Leicę 14-50 f/2.8-3.5 i Zuiko 14-54 f/2.8-3.5.

Zestaw GH1 + 14-140 -> cena która się teraz pojawiła (źródło dpreview.com) to 1500$, choć wróżą że rynkowa będzie 1300$

Drogo...
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Co do 3CCD, to znalazłem coś takiego:

http://fotografuj.pl/Article/Typy_ma...page/5#content

Twierdzą, że patent na to ma Nikon.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Tak, ale z moich informacji wynika, że setka może być jedynym nowym obiektywem dla dużego 4/3 w tym roku.

W tym roku będzie królowało Micro.
    To cieszyć się czy płakać, że nie wytrzymałem i zamówiłem Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM
    a tu wieści o nadchodzącym ZD 25mm f2. "Cieszyć" się jeśli będzie dedykowany dla micro a tylko ta setka dla dużego 4/3 ?
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Co do 3CCD, to znalazłem coś takiego:

http://fotografuj.pl/Article/Typy_ma...page/5#content

Twierdzą, że patent na to ma Nikon.
    Może, ale zarówno Panasonic, sony jak i canon maja kamery w tym systemie już od daaawna.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Ja bym bardzo sobie życzył ZD 35mm SWD i przynajmniej f/2 (lub coś bardzo zbliżonego, 40mm f/1.4 też może być ;]). W tej chwili do portretu jest tylko ZD 50mm - AF bez rewelacji i jak dla mnie trochę wąskie albo ZD 35-100 f/2 - szkło ciekawe, ale 3 razy za duże, za ciężkie i za drogie. A do Sigm jakoś nie mam przekonania, za bardzo odstają jakościowo od ZD przy pełnym otwarciu.

Póki co prawie cały czas mam w użyciu 14-54 w zakresie 30-40, ale niestety często nie pozwala na czasy odpowiednie do robienia zdjęć małym rozbójnikom .
    OM-1, mZD 12-40 F/2.8, mZD 60 F/2.8, Nocticron 42.5 F/1.2
    flickr: lcf80