Co do E-30 - nie widzę po prostu w czym miałby być lepszy od mojego E-520, testy pokazują, że zarówno szumy jak i rozpiętość tonalna będą takie same, za dwukrotnie wyższą cenę.
Co do E-30 - nie widzę po prostu w czym miałby być lepszy od mojego E-520, testy pokazują, że zarówno szumy jak i rozpiętość tonalna będą takie same, za dwukrotnie wyższą cenę.
Teraz wywiąże się rozmowa nie na temat, do obiektywów wrócimy po reklamach![]()
Dobrze, więc koniec o E-30. Ja bym chciał się dowiedzieć dlaczego Sigma może zrobić 1.4 a Zuiko robi tylko 2.0.
Byłoby miło, gdyby te szkiełka się pojawiły.
W końcu małe rozmiary serii E-4xx i nowego E-620 zyskałyby na znaczeniu, gdyby było kilka małych stałek pokrywających podstawowy zakres.
Gdyby było to prawdą, Olek zatkałby stałkową dziurę.
Wybór małych obiektywów byłby już jako taki:
14mm f/2
25mm f/2.8 naleśnik
35 f/3.5 macro
50 f/2 macro
100 f/2 macro (pytanie jakie będa rozmiary tego cuda?)
Gdyby jeszcze Olek dorobił firmware które dałoby opcję ograniczenia zakresu ostrzenia w obiektywach makro (to co inne firmy mają w przełączniku na obiektywach makro), to przyśpieszyłoby ich AF.
Zestaw E-420 + 14mm f/2 + 25mm f/2.8 + 50mm f/2 zmieściłby się w kieszeniach jesiennej kurtki, i pokryłby podstawowy zakres ogniskowych (szeroki kąt, standard, krótkie tele - portret).
100 f/2, jeśli cenowo, rozmiarowo i szybkością AF będzie zbliżony do Canonowego 100mm f/2.8 makro, to może to być coś. Mamy ekwiwalent 200mm f/2 (GO jak f/4), a z TC14 ekwiwalent 280mm f/2.8 (GO jak f/5.6).
A jeśli miałyby być 4 szkiełka, to czego brakuje?
Jasnego ( <f/2 a nie naleśnikowego f/2.standardu w okolicach 25mm, jasnego portretu (coś w stylu 50mm f/1.4 lub jaśniej) dającego wystarczająco płytkie GO, może jeszcze ultraszerokiej stałki (7mm lub 10mm).
A może 2 pozostałe szkiełka sa do micro4/3?
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
A ja bym chciał się dowiedzieć dlaczego wszyscy potrafią zrobić dobry AF a sigma nie potrafiAle to chyba też off, zignorujcie
![]()
Ale mi działa bardzo ładnie AF w mojej sigmie, modelkom oczka ładnie się ostrzą.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.