Ja zawsze biorę wszystkie jakie mam. A że mam tylko 3, to nie mam problemu z ich noszeniem
Zielsko rób kitowym. Starcza w zupełności![]()
A jeśli koniecznie chcesz wydać kasę, to kup albo uniwersalny 14-54 (i opchnij kita), albo ZD50W obu przypadkach będziesz miał fajne szkło i to nie tylko do roślinek
![]()
"Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson
ok dzieki za dobre odpowiedzi.Teraz przemysle decyzje nad kupnem 14-54 mm.
lumix lx3+metz 48 af-1,olympus e410
Ewentualnie jeśli chciałbyś jednak robić sporo krajobrazów ZD 9-18 też byłby dobrym wyborem uzupełniającym szkła kitowe. Co się tyczy ZD 14-54: mam, używam, chwalę.
MK
Na wyjazdach wakacyjnych używam w 99 % przypadków tylko 14-54-rewelacja !! Co nie znaczy,że kitem 14-42 nie da się uwiecznić wspomnieńzabraknie 12 mm na długim końcu wystarczy podejść bliżej obiektu !!!!
Pozdrawiam !!
Peter
Zapewniam że na wakacjach oprócz wspomnianych roślinek i potraw zechcesz sobie uwiecznić obiekt oddalony a wtedy jakieś tele. Dokup do 14-42 40-140 i będziesz miał fajnie. Skoro masz 2000 zł do wydania to do tego np. 50 tkę makro i jest git. I zmieścisz się w kwocie i masz pełny zakresik wakacyjny. Co do 9-18 to problem taki że praktycznie cała kwota pójdzie na szerokokątny obiektyw.
mente et malleo
Myślę, że komplet ZD 14-54 i 9-18 to idealny zestaw na wakacje, wyjazdy i inne takie wycieczki. Od biedy 14-42 zamiast tego pierwszego też będzie dobry.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ja polecam ZD 50 - do roślinek coś wspaniałego, zd 14-54 planuję kupić, ale na pewno do innych zastosowań (widoczki, budowle, wnętrza)
a ja dla odmiany polecam Zuiko 8mm (Fisheye) frajdy co nie miara - we wnętrzach ustępuję wg. mnie tylko 7-14, krajobrazy rewelka, większe roślinki idzie ładnie wyeksponować w centrum kadru - dla nie lubiących beczek polecam Fisheye Hemi Plugin![]()
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8