Witam. Niestety nie mogę sobie poradzić z instrukcją i nie mogę włączyć podglądu głębi ostrości na wyświetlaczu a " podobno " można przyblizyć nawet 10krotnie i bezbłędnie ustawić ostrość. Mam E-510
Witam. Niestety nie mogę sobie poradzić z instrukcją i nie mogę włączyć podglądu głębi ostrości na wyświetlaczu a " podobno " można przyblizyć nawet 10krotnie i bezbłędnie ustawić ostrość. Mam E-510
O L Y M P U S E-510 + 14-42mm + 40-150mm + ZD 50mm F/2 Makro + FL 50R + Sandisk CF 4gb + statyw HAMA + filtr polaryzacyjny HAMA + Helios 58mm F/2 + pierścienie pośrednie + kilka kolorywych szkiełek do fotografii czarno-białej. POZDRAWIAM
1.Włączamy podgląd na żywo ( LV )
2.Następnie przyciskamy przycisk INFO do momentu pojawienia się zielonej ramki.
3.Wciskamy OK i kołem nastaw regulujemy powiększenie x10 lub x 7 jeśli dobrze pamietam.
![]()
ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr
Powiększenie to powiększenie, a podgląd głębi ostrości to coś jeszcze innego. Powiększenie ustawiasz, wciskając przycisk INFO, aż na wyświetlaczu pojawi się kwadracik, który strzałkami możesz przesuwać po kadrze, a przyciskiem OK powiększasz obraz. Natomiast podgląd głębi ostrości musisz zaprogramować w menu pod przyciskiem funkcyjnym i tak go możesz uruchomić.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
dokładnie jak pisze epicure powiekszenie to powiększenie a podgląd głębii ostrości to ukazanie które obszary zdjęcia będą ostre a które nie ostre. W 510 podgląd ustawia się "pod przyciskiem funkcyjnym" chociaz uzyteczniej pod Fn mieć "one touch WB"![]()
kurcze, od roku mam e-510 i nie doczytałem o możliwym powiększeniu 10x - całe życie człowiek się uczy...
Dobas, a co masz na myśli z tym "one touch WB"? bo ja pod FN mam właśnie podgląd głębi, a ostatnie właśnie ręczne ustawianie WB najbardziej wykorzystuję
Można zmienić "użyteczność" klawisza Fn. Robisz to w menu - nie mam jak teraz spr dokładnie w którym miejscu bo jestem w pracy. Podpinasz sobie np. pomiar WB pod Fn, poprzez pomiar z białej kartki papieru.