Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: pentax K-m a Olympus E-510

Awatar polon
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

pentax K-m a Olympus E-510

Witam,

jestem już coraz bliżej zdecydowania sie na coś ..ograniczyłem się do wyboru pomiedzy pentaxem K-m (nowym) i Olym 510(używanym). Jeśli ktoś moglby doradzić cos w kwesti wyboru ..będe wdzięczny, pozdrawiam

| OlyJedi Awatar andre77
    Mieszka w
    Samoklęski Kolonia Druga
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    za cenę nowego K-m z niewielką dopłatą masz nowego E-520, a co przemawia za używanym e-510? pewnie to że w cenie nowego K-m z kitem masz e510 w dualkicie
    jeszcze jedno K-m to tak jakby odpowiednik e-410 i e-420
    Ostatnio edytowane przez andre77 ; 1.05.09 o 13:09
    Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?

Awatar polon
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    dzieki za objaśnienia

zadałem podobne pytanie na formum pentaxa

dostałem taką odpowiedź

Witam
    Miałem e-510, bawiłem się pentaxem k-10 d (czyli ta sama matryca co w k-m). Miałem też Nikona D40x. Na plus dla e-510, lepszy af, w olym nie ma problemów z BF i FF, dobre obiektywy kitowe, zwłaszcza 40-150 jest bardzo ostry, 14-42 też jest dobry. Co do szumów to wolę matrycę z e-510, szum jest drobny, co prawda pojawia się już w niskich czułościach, ale jest o wiele ładniejszy niż w Pentaxie. Użyteczna czułość w Olym kończy się jak dla mnie na 800, czyli tak samo jak w Pentaxie. Duży plus Olego to fajne czyszczenie matrycy, aparat jest lekki, wykonany z dobrych materiałów, jak dla mnie proporcje kadru 4:3 są lepsze, mniej kadrowania przy wydruku. Minusy to chyba mniejszy wizjer, ale jak dla mnie to nie był problem. Druga wada, Oly produkuje dość kontrastowe jpgi, problemem są przepalenia, problem w 90% znika jak robisz w Raw, dodatkowo, można sporo wyciągnąć z cieni. Generalnie jeżeli miałbym kupować ponownie jakąś amatorską lustrzankę cyfrową to wybrałbym teraz Olympusa. Prawdopodobnie e-620.
    Pozdrawiam
    Piotr
    narazie wstrzymam sie w ogóle z kupnem, poczekam na napływ kilku stówek i wtedy podlicze dokładnie na co mnie stać

jedno co mnie troche przekonywało do pentaxa to szersza gama obiektywów, i to tańszych. Do Olego obiektywy troche droższe. Jedyne co to zainteresować sie przejsciowkami.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Systemu są diametralnie różne. Przedewszystkim wszystko sie rozbija o szkła (to są dwa skrajne systemy). Pomysł czego tak naprawdę oczekujesz.
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar andre77
    Mieszka w
    Samoklęski Kolonia Druga
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    jeśli chcesz pentaxa to raczej pomyśl o k200d a najlepiej używanym k10d, miałem podobny dylemat tylko że ja wybrałem olka i nie żałuję
    kupuj i rób zdjęcia bo tak to zawsze Ci będzie czegoś brakować to w jedny to w drugim
    Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    Systemu są diametralnie różne. Przedewszystkim wszystko sie rozbija o szkła (to są dwa skrajne systemy). Pomysł czego tak naprawdę oczekujesz.
    Powiedziałbym raczej - dwa niszowe systemy z tradycjami .
    Pentax jak i Olek jest mi bliski. Wsród cyfrowych korpusów na razie lepsze według mnie ma Olek. Jednak zapowiadany K7 może wyrównać lub przechylić szalę .
    Obie firmy maja jednak świetne analogowe, manualne korpusy :
    Om1 ,2, 3, 4 vs. Me Super , Super A, MX , LX.

Mieszka w
    Ząbki (Mazowsze)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ze względu tylko na ergonomię wybrałbym Olympusa. W Pentaxie K-m lewą ręką nie ma zupełnie za co chwycić.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez miromat Zobacz posta
    W Pentaxie K-m lewą ręką nie ma zupełnie za co chwycić.
    To ten pentax nie ma obiektywu?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

qbic
    Gość
    Ja powiem tak,

Makro, Tele, (lubisz Zoomy) = Olympus, wszystko inne Pentax.

Awatar polon
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    dzięki za rady, zdaje sie ze bede sie skłaniał w strone pentaxa jednak, można dostać tansze obiekty. Jesli ktoś miałby jeszcze jakieś porady to bede wdzieczny, pozdrawiam