Witam,
jestem już coraz bliżej zdecydowania sie na coś..ograniczyłem się do wyboru pomiedzy pentaxem K-m (nowym) i Olym 510(używanym). Jeśli ktoś moglby doradzić cos w kwesti wyboru ..będe wdzięczny, pozdrawiam
![]()
Witam,
jestem już coraz bliżej zdecydowania sie na coś..ograniczyłem się do wyboru pomiedzy pentaxem K-m (nowym) i Olym 510(używanym). Jeśli ktoś moglby doradzić cos w kwesti wyboru ..będe wdzięczny, pozdrawiam
![]()
za cenę nowego K-m z niewielką dopłatą masz nowego E-520, a co przemawia za używanym e-510? pewnie to że w cenie nowego K-m z kitem masz e510 w dualkicie
jeszcze jedno K-m to tak jakby odpowiednik e-410 i e-420
Ostatnio edytowane przez andre77 ; 1.05.09 o 13:09
Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?
dzieki za objaśnienia
zadałem podobne pytanie na formum pentaxa
dostałem taką odpowiedź
narazie wstrzymam sie w ogóle z kupnem, poczekam na napływ kilku stówek i wtedy podlicze dokładnie na co mnie staćWitam
Miałem e-510, bawiłem się pentaxem k-10 d (czyli ta sama matryca co w k-m). Miałem też Nikona D40x. Na plus dla e-510, lepszy af, w olym nie ma problemów z BF i FF, dobre obiektywy kitowe, zwłaszcza 40-150 jest bardzo ostry, 14-42 też jest dobry. Co do szumów to wolę matrycę z e-510, szum jest drobny, co prawda pojawia się już w niskich czułościach, ale jest o wiele ładniejszy niż w Pentaxie. Użyteczna czułość w Olym kończy się jak dla mnie na 800, czyli tak samo jak w Pentaxie. Duży plus Olego to fajne czyszczenie matrycy, aparat jest lekki, wykonany z dobrych materiałów, jak dla mnie proporcje kadru 4:3 są lepsze, mniej kadrowania przy wydruku. Minusy to chyba mniejszy wizjer, ale jak dla mnie to nie był problem. Druga wada, Oly produkuje dość kontrastowe jpgi, problemem są przepalenia, problem w 90% znika jak robisz w Raw, dodatkowo, można sporo wyciągnąć z cieni. Generalnie jeżeli miałbym kupować ponownie jakąś amatorską lustrzankę cyfrową to wybrałbym teraz Olympusa. Prawdopodobnie e-620.
Pozdrawiam
Piotr
jedno co mnie troche przekonywało do pentaxa to szersza gama obiektywów, i to tańszych. Do Olego obiektywy troche droższe. Jedyne co to zainteresować sie przejsciowkami.
Systemu są diametralnie różne. Przedewszystkim wszystko sie rozbija o szkła (to są dwa skrajne systemy). Pomysł czego tak naprawdę oczekujesz.
było sobie życie
jeśli chcesz pentaxa to raczej pomyśl o k200d a najlepiej używanym k10d, miałem podobny dylemat tylko że ja wybrałem olka i nie żałuję
kupuj i rób zdjęcia bo tak to zawsze Ci będzie czegoś brakować to w jedny to w drugim![]()
Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?
Powiedziałbym raczej - dwa niszowe systemy z tradycjami .
Pentax jak i Olek jest mi bliski. Wsród cyfrowych korpusów na razie lepsze według mnie ma Olek. Jednak zapowiadany K7 może wyrównać lub przechylić szalę.
Obie firmy maja jednak świetne analogowe, manualne korpusy :
Om1 ,2, 3, 4 vs. Me Super , Super A, MX , LX.
Ze względu tylko na ergonomię wybrałbym Olympusa. W Pentaxie K-m lewą ręką nie ma zupełnie za co chwycić.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ja powiem tak,
Makro, Tele, (lubisz Zoomy) = Olympus, wszystko inne Pentax.
dzięki za rady, zdaje sie ze bede sie skłaniał w strone pentaxa jednak, można dostać tansze obiekty. Jesli ktoś miałby jeszcze jakieś porady to bede wdzieczny, pozdrawiam