Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Przygotowanie zdjęć do wydruku

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Eheh

willow32 jak mam fotkę 10MP to na moim 19" LCD gdy odpalam ją w PSie pokazuje mi, że przy ustawieniu 'fit on screen' pokazuje ją przy np 32%(mogę powiększyć bez spadku jakości). Czyli 'oddala' :P Ale jak chcę plik pokazać w necie to taka wielkość mi zbędna. Dlatego np daję resize(tu ustawiam 32%) i wtedy fizycznie na LCD widzę tak samo dużą fotkę ale PS wskazuje mi, że to już 100%(czyli powiększanie będzie działać na zasadzie zoomu cyfrowego(?)). Tak uzyskany plik wyostrzam i publikuję do sieci. Chyba zaraz nagram filmik

Mirek54 rzecz w tym, że to ja chcę wiedzieć co i jak ustawiać a nie się kimś wyręczać
    Chcesz powiedzieć, że zmieniasz wielkość pliku tam na dole, w prawym dolnym rogu?

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    zdjęcie obrabiaj na oryginalnym pliku zawsze, o ile to możliwe to w 12bitowej głębi koloru, gotowe zapisuj w dużym rozmiarze pod wydruk, następnie zmniejszaj pod potrzeby www i jeszcze raz zapisuj (w innym miejscu lub pod inną nazwą) I to wszystko
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    I dokładnie tak teraz robię. Posiedziałem trochę i mam teraz każde zdjęcie w 3 wersjach. RAW, JPG, skadrowany JPG pod wydruk no i w razie potrzeby tworzę dodatkową wersję do netu ;]

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Lekko odswiezm
    Zaniedlugo wystawa, zdjecia zrobione, przeselkcjonwane, itp itd, jednak jedno zostalo zrobionyce dawno (14-42 do zuzla to nie najlepsze rozwiaanie), bylo ono cropowane do takiego zblizenia jakie mnie zadowalalo. Jest na tyle dobre ze nie chce z niego rezygnowac, chyba ze bedzie trzeba. Interesue mnie wydruk A3 a zdjecie ma 2157x1548. Co musze zrobic zeby ostrosc byla w orzadku i pikselikow nie bylo widac, robilem probny druki nie byl zadowalajacy pod zadnym wzgledem.
    Jest jeszcze jedno ale, to jest JPG ;/

Drugi problemto reszta zdjec, wyostrzac/nie wyostrzac? DPI podbijac czy nie?
    Moglibyscie napisac np. w punktach co i jak mam robic?

Ostatni problem to kolory, jak dopasowac jedno do drugiego- to co mam na kompie a to na wydruku?

PS: Sory za zjadanie liter ale ja klepie na klawiaturze ekranowej

Pozdrowka
    Czarek
    Ostatnio edytowane przez Czaroz ; 24.08.10 o 20:06
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Wszystko było gruntownie omawiane na forum. Poszukaj - szybciej będzie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    Lekko odswiezm
    Co musze zrobic zeby ostrosc byla w orzadku i pikselikow nie bylo widac, robilem probny druki nie byl zadowalajacy pod zadnym wzgledem.
    Jest jeszcze jedno ale, to jest JPG ;/

Drugi problemto reszta zdjec, wyostrzac/nie wyostrzac? DPI podbijac czy nie?
    Moglibyscie napisac np. w punktach co i jak mam robic?

Ostatni problem to kolory, jak dopasowac jedno do drugiego- to co mam na kompie a to na wydruku?

PS: Sory za zjadanie liter ale ja klepie na klawiaturze ekranowej

Pozdrowka
    Czarek
    Na elaboraty na forum miejsca nie ma.Jest w necie juz wszystko opisane
    To ze jpg to nie ma zadnego znaczenia.Fotki do wydruku musisz wyostrzyc-ogladaj w skali 1:1,pamietaj,ze lepiej miec umiar niz poprzeginac.
    Metod ostrzenia jest co najmniej tyle ile postow w tym watku.Wszstko zalezy co jest na focie,inaczej ostrzysz same drzewa a inaczej jedno na tle dachu z dachowek.
    Kolory jakie Ty masz na monitorze musza sie pokrywac z tymi na wydruku-to chyba normalne.DPI-jakos nigdy mnie nie interesowalo.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

DPI to jednak bardzo ważna rzecz..

Z aparatu o matrycy 10ml pikseli można wydrukować fotę A0, wiem bo pracuję przy tym.. Procenty jakie wyświetla PS są nie istotne w ogólnej "wielkości" zdjęcia to PS sobie tak ustala jak wyswietlić.. Zasada jest 300 DPI przy wielkości A4 - A3 (zakładając "fizyczną " wielkość przygotowanego zdjęcia). Jak drukuję np. 300cm x 150cm daję 180 DPI - to sprawa umowna. Nie kombinujcie z procentami w Ps. Pomyślcie niektórzy jak GO lepiej poznać... warto.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Nie chcąc zakładać kolejnego wątku podpinam się, bo pytanie z goła w podobnym temacie. Przeszukałem forum ale odpowiedzi nie znalazłem. Potrzebuję zrobić wydruk/odbitkę panoramy - wynikowy obraz pokrywa się z trzema 40x30cm złączonymi krótszymi bokami, tyle że lab zwykle przycina jeszcze z tego co zdążyłem zauważyć parę mm z każdej strony więc z połączenia nici. I stąd moje pytanie:

1) Czy da się to wydrukować w jednym kawałku w rozsądnej cenie? (tak do 50,- w ładnej jakości)

2) Jeżeli nie, to jak to najprościej zrobić? Pociąć i dodać ramkę (wtedy trochę zmniejszy mi się rozmiar, choć nie ma to większego znaczenia), czy jakoś inaczej?
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    [...]1) Czy da się to wydrukować w jednym kawałku w rozsądnej cenie? (tak do 50,- w ładnej jakości)
    da się, laserówka klasy Xerox 7750 i podobne mają maksymalny format 120x30.5cm (minus 5mm marginesu), wielkoformatowe plujki oczywiście dużo więcej. Cena poniżej 50zł jest do osiągnięcia bez problemu.
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    2) Jeżeli nie, to jak to najprościej zrobić? Pociąć i dodać ramkę (wtedy trochę zmniejszy mi się rozmiar, choć nie ma to większego znaczenia), czy jakoś inaczej?
    Jeśli wolisz sklejać odbitki z labu to po prostu potnij panoramę tak by zostawić zakładki (np. 1cm) - wtedy zostanie zapas na sklejkę nawet jeśli w labie trochę przytną.

Jeśli interesuje Cię 720dpi z plujki w Wawie to zgłoś się na PW.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Takie wydruki to na ploter fotograficzny (mało firm je posiada). jeśli 40x30 x3 to lepiej zlecić druk w jednym fragmencie. W profesjonalnych drukarniach foto plotery mają najczęściej zadruk do 1m szerokości (u nas 1,6m). Więc takie rzeczy wydrukujesz i dotną Ci do formatu.

Na zakładki nie ma co, bo jeśli chcesz użyć dobrego papieru, to on ma swoją grubość i będzie widać zakładki.
    Tylko profesjonalne wydruki fotografii - wielki format (wydruki Giclée, plakaty, reprodukcje, druk na płótnie)