zdjęcie obrabiaj na oryginalnym pliku zawsze, o ile to możliwe to w 12bitowej głębi koloru, gotowe zapisuj w dużym rozmiarze pod wydruk, następnie zmniejszaj pod potrzeby www i jeszcze raz zapisuj (w innym miejscu lub pod inną nazwą) I to wszystko![]()
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
I dokładnie tak teraz robię. Posiedziałem trochę i mam teraz każde zdjęcie w 3 wersjach. RAW, JPG, skadrowany JPG pod wydruk no i w razie potrzeby tworzę dodatkową wersję do netu ;]
Lekko odswiezm
Zaniedlugo wystawa, zdjecia zrobione, przeselkcjonwane, itp itd, jednak jedno zostalo zrobionyce dawno (14-42 do zuzla to nie najlepsze rozwiaanie), bylo ono cropowane do takiego zblizenia jakie mnie zadowalalo. Jest na tyle dobre ze nie chce z niego rezygnowac, chyba ze bedzie trzeba. Interesue mnie wydruk A3 a zdjecie ma 2157x1548. Co musze zrobic zeby ostrosc byla w orzadku i pikselikow nie bylo widac, robilem probny druki nie byl zadowalajacy pod zadnym wzgledem.
Jest jeszcze jedno ale, to jest JPG ;/
Drugi problemto reszta zdjec, wyostrzac/nie wyostrzac? DPI podbijac czy nie?
Moglibyscie napisac np. w punktach co i jak mam robic?
Ostatni problem to kolory, jak dopasowac jedno do drugiego- to co mam na kompie a to na wydruku?
PS: Sory za zjadanie liter ale ja klepie na klawiaturze ekranowej
Pozdrowka
Czarek
Ostatnio edytowane przez Czaroz ; 24.08.10 o 20:06
Wszystko było gruntownie omawiane na forum. Poszukaj - szybciej będzie.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Na elaboraty na forum miejsca nie ma.Jest w necie juz wszystko opisane
To ze jpg to nie ma zadnego znaczenia.Fotki do wydruku musisz wyostrzyc-ogladaj w skali 1:1,pamietaj,ze lepiej miec umiar niz poprzeginac.
Metod ostrzenia jest co najmniej tyle ile postow w tym watku.Wszstko zalezy co jest na focie,inaczej ostrzysz same drzewa a inaczej jedno na tle dachu z dachowek.
Kolory jakie Ty masz na monitorze musza sie pokrywac z tymi na wydruku-to chyba normalne.DPI-jakos nigdy mnie nie interesowalo.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Z aparatu o matrycy 10ml pikseli można wydrukować fotę A0, wiem bo pracuję przy tym.. Procenty jakie wyświetla PS są nie istotne w ogólnej "wielkości" zdjęcia to PS sobie tak ustala jak wyswietlić.. Zasada jest 300 DPI przy wielkości A4 - A3 (zakładając "fizyczną " wielkość przygotowanego zdjęcia). Jak drukuję np. 300cm x 150cm daję 180 DPI - to sprawa umowna. Nie kombinujcie z procentami w Ps. Pomyślcie niektórzy jak GO lepiej poznać... warto.
Nie chcąc zakładać kolejnego wątku podpinam się, bo pytanie z goła w podobnym temacie. Przeszukałem forum ale odpowiedzi nie znalazłem. Potrzebuję zrobić wydruk/odbitkę panoramy - wynikowy obraz pokrywa się z trzema 40x30cm złączonymi krótszymi bokami, tyle że lab zwykle przycina jeszcze z tego co zdążyłem zauważyć parę mm z każdej strony więc z połączenia nici. I stąd moje pytanie:
1) Czy da się to wydrukować w jednym kawałku w rozsądnej cenie? (tak do 50,- w ładnej jakości)
2) Jeżeli nie, to jak to najprościej zrobić? Pociąć i dodać ramkę (wtedy trochę zmniejszy mi się rozmiar, choć nie ma to większego znaczenia), czy jakoś inaczej?
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
da się, laserówka klasy Xerox 7750 i podobne mają maksymalny format 120x30.5cm (minus 5mm marginesu), wielkoformatowe plujki oczywiście dużo więcej. Cena poniżej 50zł jest do osiągnięcia bez problemu.
Jeśli wolisz sklejać odbitki z labu to po prostu potnij panoramę tak by zostawić zakładki (np. 1cm) - wtedy zostanie zapas na sklejkę nawet jeśli w labie trochę przytną.
Jeśli interesuje Cię 720dpi z plujki w Wawie to zgłoś się na PW.
Takie wydruki to na ploter fotograficzny (mało firm je posiada). jeśli 40x30 x3 to lepiej zlecić druk w jednym fragmencie. W profesjonalnych drukarniach foto plotery mają najczęściej zadruk do 1m szerokości (u nas 1,6m). Więc takie rzeczy wydrukujesz i dotną Ci do formatu.
Na zakładki nie ma co, bo jeśli chcesz użyć dobrego papieru, to on ma swoją grubość i będzie widać zakładki.
Tylko profesjonalne wydruki fotografii - wielki format (wydruki Giclée, plakaty, reprodukcje, druk na płótnie)