Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Przygotowanie zdjęć do wydruku

dinx6
    Gość
    Najprościej zrobić to w następujący sposób. Poproś LAB o:

- dokładne wymiary zdjęcia w pikselach do interesującego Cię formatu wydruku
    - informację z jakim dokładnie DPI drukuje ich maszyna
    - udostępnienie pliku z profilem kolorów, który wczytasz sobie do swojego software

Po wczytaniu profilu koloru warto zrobić próbny wydruk i skalibrować monitor na tyle, na ile to możliwe. Choćby na tzw. oko (jasność, kontrast, kolory).

Przygotuj plik w rozmiarach piksel/dpi dokładnie taki, jak wskazania LAB'u. Najlepiej w jpg z jak najmniejszą kompresją. Rób to wszystko w sRGB. Pamiętaj również o tym, że ostatnia rzecz przed zapisem pliku wyjściowego do druku to wyostrzanie. Nie wiem na jakim softłerze operujesz, ale te programowe wtyczki do wyostrzania IMO są przeciętne.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Poczytałem o tym DPI i spróbowałem inaczej :P

Aktualnie używam triala PS CS4:

-Skadrowałem tak jak chciałem
    -Wyostrzyłem
    -Odpaliłem zakładkę Image Size:
    -zaznaczyłem, że chcę otrzymać wydruk 21x30
    -zaznaczyłem, że chcę 300DPI
    -PS wykazał, że fotka musi być powiększona do bodajże 300% co jak się domyślam oznacza spadek jakości a tego nie chcę :P
    -zmniejszałem DPI, aż do chwili gdy pokazało, że fotka nie zostanie w żaden sposób rozciągnięta. W ten sposób powstał plik o 159DPI

Jeśli dobrze zrozumiałem to co pisaliście, to właśnie stworzyłem optymalny plik do mojego wydruku? Zdjęcie nie będzie rozciągane i choć nie będzie w pełni wykorzystywało możliwości Labu z powodu niższego DPI, to tak "musi być".

Idąc tym tokiem rozumowania sytuacja idealna byłaby gdyby po wklepaniu 21x30cm i ustawieniu 300DPI PS pokazywał, że fotka jest wciąż w 100% a nie powyżej tej liczby?

Niby prosta sprawa... :P

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    no teraz już wiem o co chodzi problem leży w tym że zdjęcie pszczółki zrobiłeś obiektywem który średnio sie do tego nadaje. Do zdjęć macro potrzebny obiektyw macro, pszczółka na oryginalnym obrazku musi zajmować jak najwięcej miejsca, na oryginalnym a nie po wykadrowaniu. Inna sprawa ze Ty zamiast kadrowania używasz zmiany rozmiaru Generalnie jest tak, ze jeśli kartę wyjętą z aparatu zaniesiesz do labu i wydrukujesz z tego odbitki nawet 21x30 to będziesz miał extra jakość. Jeśli chcesz wykadrować jakąś cześć zdjęcia to najpierw powiększ oryginalny plik (najlepiej powiększając o 10% aż do satysfakcjonującej wielkości) a następnie wykadruj za pomocą opcji (crop a nie resize) przy DPI nic nie majstruj, musi być 300, interesuje Cię tylko wielkość fizyczna pliku. Tak przygotowany plik zanieś do labu.
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No prawie w 100% mnie zrozumiałeś ;P Ja normalnie cropuję by przekadrować. Resize->wyostrzanie robię tylko gdy fotka ma być pokazana w Internecie, aby można ją wygodnie oglądać.

Ładniej wygląda fotka z resize do 50% i wyostrzona niż oryginalny plik "oddalony' przeglądarką by zajmowały tyle samo miejsca na ekranie. Jeśli się rozumiemy ;D

ps. Fotkę robiłem 50 + EC-14 a to chyba jednak szkło wystarczające do makro i wydruków ;p Inna sprawa, że gdyby oryginalnie kadr tak wyglądał i nei wymagał kadrowania to nie było by problemu...

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    No prawie w 100% mnie zrozumiałeś ;P Ja normalnie cropuję by przekadrować. Resize->wyostrzanie robię tylko gdy fotka ma być pokazana w Internecie, aby można ją wygodnie oglądać.

Ładniej wygląda fotka z resize do 50% i wyostrzona niż oryginalny plik "oddalony' przeglądarką by zajmowały tyle samo miejsca na ekranie. Jeśli się rozumiemy ;D

ps. Fotkę robiłem 50 + EC-14 a to chyba jednak szkło wystarczające do makro i wydruków ;p Inna sprawa, że gdyby oryginalnie kadr tak wyglądał i nei wymagał kadrowania to nie było by problemu...
    kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi z tym %, resize, oddalanie, dla mnie to kompletnie niezrozumiałe. I chyba się poddaję

co do zestawu którym robiłes to zdjęcie, nie za daleko od tej pszczółki byłeś?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Lailonn wstaw gdziesz orginal tej pszczoly-chlopaki kumate wykadruja, powieksza, pomniejsza, wyostrza odpowiednio(bo te Twoje wyostrzenie to jakiesz takie,ze sumy podnosi)i wstawia Ci plik do labu gotowy.Zaniesiesz ,kazesz zrobic odbitke 50x80 i sie bedziesz cieszyc ,ze sprzet profi jest w odpowiednich recach.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Eheh

willow32 jak mam fotkę 10MP to na moim 19" LCD gdy odpalam ją w PSie pokazuje mi, że przy ustawieniu 'fit on screen' pokazuje ją przy np 32%(mogę powiększyć bez spadku jakości). Czyli 'oddala' :P Ale jak chcę plik pokazać w necie to taka wielkość mi zbędna. Dlatego np daję resize(tu ustawiam 32%) i wtedy fizycznie na LCD widzę tak samo dużą fotkę ale PS wskazuje mi, że to już 100%(czyli powiększanie będzie działać na zasadzie zoomu cyfrowego(?)). Tak uzyskany plik wyostrzam i publikuję do sieci. Chyba zaraz nagram filmik

Mirek54 rzecz w tym, że to ja chcę wiedzieć co i jak ustawiać a nie się kimś wyręczać

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Eheh

willow32 jak mam fotkę 10MP to na moim 19" LCD gdy odpalam ją w PSie pokazuje mi, że przy ustawieniu 'fit on screen' pokazuje ją przy np 32%(mogę powiększyć bez spadku jakości). Czyli 'oddala' :P Ale jak chcę plik pokazać w necie to taka wielkość mi zbędna. Dlatego np daję resize(tu ustawiam 32%) i wtedy fizycznie na LCD widzę tak samo dużą fotkę ale PS wskazuje mi, że to już 100%(czyli powiększanie będzie działać na zasadzie zoomu cyfrowego(?)). Tak uzyskany plik wyostrzam i publikuję do sieci. Chyba zaraz nagram filmik

Mirek54 rzecz w tym, że to ja chcę wiedzieć co i jak ustawiać a nie się kimś wyręczać
    no to rozumiem, ale w końcu o czym my rozmawiamy o odbitkach czy o zdjęciach pod www?
    bo to 2 róźne sprawy. Nadal nie wiem gdzie leży Twój problem. Masz fotę 10MP obrabiasz wyostrzasz i zanosisz do labu, koniec! Z rozmiarami nic nie trzeba kombinowac...

| OlyJedi Awatar Eliot
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Napisz ile zostało z oryginalnej rozdzielczości po wykadrowaniu,
    pewnie trochę za mało do wydruków takiej wielkości.
    Resize pozostałego pliku niewiele pomoże w tym wypadku.
    E510+ZD14-54+ZD50.2+m42

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    willow32 w tym rzecz, że ja pisałem i o tym i o tym ^^ Po prostu tak jak obrabiałem fotki na kompa, tak chciałem przygotować do wydruku. Teraz już wiem, że to wymaga jednak zupełnie innego podejścia. Mam już trochę gotowych plików i jutro zobaczę co z tego wyjdzie :] Taka zagmatwana burza mózgów wbrew pozorom sporo mi wyjaśniła :P