Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Przygotowanie zdjęć do wydruku

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Przygotowanie zdjęć do wydruku

Przeglądnąłem wątki an forum ale nie znalazłem w pełni tego co potrzebuję. Interesuje mnie od a do z jak powinno wyglądać przygotowanie zdjęć do wydruku aby uzyskać maksymalną jego jakość. W moim przypadku:

-E-3 z 10MP wypluwa fotkę
    -Na PC przekadrowuję (zabieram więc trochę MP)
    -Używam funkcji resize tak by pożądany wycinek był wyświetlany w 100% zamiast np 27%(czyli zabieram trochę MP)
    -Wyostrzam po zmniejszeniu
    -Zapisuję JPG i idę do labu (21x30)
    -Ostrość poszła się ekhem ^^

Lab pracuje na 300DPI. Tak uzyskana fotka ma np 20DPI co tłumaczy zapewne spadek jakości. DPI spada za każdy rmazem gdy przekadrowuje/zmniejszam. Ciekawi mnie dlaczego mogę nawet tak przygotowując fotki wstukać by zapisało JPG z 300DPi zamiast tych 20. Znaczy czy faktycznie się tak dzieje? (EXIF pokazuje, że niby tak). Prosiłbym, więc o łopatologiczne (jestem kiepski w liczeniu) wyjaśnienie krok po kroku co muszę zrobić aby zdjecie, które na kompie cieszy świetną ostrością i detalami tak samo wyglądało na papierze (21x30 dla przykładu). Z góry dzięki

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Proponuję podejście bezstresowe.
    Zmienić rozmiar tak, by pasował dla labu, wyostrzyć, oddać do reprodukcji.
    Podziwiać odbitki.
    Nie przejmować się słowami, których nie rozumiesz, na przykład DPI.

http://www.fotosite.pl/artykuly/cyfr...emnia/dpi.html

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Awatar Jester23
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    -Używam funkcji resize tak by pożądany wycinek był wyświetlany w 100% zamiast np 27%(czyli zabieram trochę MP)
    To jest niezły punkt...

-Ostrość poszła się ekhem ^^
    Skadruj i przytnij te zdjęcia tak, żeby krótszy bok miał 2480 pixeli, dłuższy - 3543. Nie patrz na rozdzielczość bo jeszcze się dowiesz, że niektóre laby chcą 400 dpi i się pogubisz do końca.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Czyli:
    -Przekadrować
    -Wyostrzyć
    -Do labu

Pozostaje kwestia zauważalnej ostrości w danym rozmiarze. To co zdziwiło Jestera Jak mam fotkę, która mi się mieści na LCD w 30% tylko i dam jej resize 30%, by to co widzę stało się 100% zdjęcia i wyostrzę, to wygląda to lepiej. Oczywiście mowa o danym formacie, bo w ten sposób obrobiony plik "nie pozwala" już ani trochę przybliżyć.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Czyli:
    -Przekadrować
    -Wyostrzyć
    -Do labu

Pozostaje kwestia zauważalnej ostrości w danym rozmiarze. To co zdziwiło Jestera Jak mam fotkę, która mi się mieści na LCD w 30% tylko i dam jej resize 30%, by to co widzę stało się 100% zdjęcia i wyostrzę, to wygląda to lepiej. Oczywiście mowa o danym formacie, bo w ten sposób obrobiony plik "nie pozwala" już ani trochę przybliżyć.
    przeczytałem chyba 5 razy to co napisałeś i nadal nie jestem pewien czy wiem o co Ci chodzi, ale...plik prosto z aparatu nadaje się do labu, j/w wykadrować (jeśli trzeba) wyostrzyć (jeśli trzeba) i do labu (rozmiarem nie musisz się przejmować o ile podczas kadrowania nie wywaliłeś połowy zdjęcia) Do oglądania zdjęcia na monitorze musisz plik zmniejszyć do rozmiaru powiedzmy 800pixl na dłuższym boku i lekko po zmniejszeniu podostrzyć, a następnie zapisać jako nowy plik. Nie można wygodnie oglądać na monitorze dużego pliku, ani z małego nie zrobisz odbitki.
    pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Heh no to może obrazkowo wyjaśnię o co mi chodzi :P

Zrobiłem sobie zdjęcie pszczółki podczas testowania EC-14. Oryginalnie CAŁA fotka w panelu PSa mieści mi się w 25%. Zadowalające mnie zbliżenie owada uzyskałem po przybliżeniu do 50% i TAKI kadr opublikowałem:

https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=2164&pos=0

Jednak dopiero gdy zrobiłem w PS resize 50%(czyli pożądany kadr wyświetla mi się już w 100%) i wyostrzyłem, to uzyskałem taką ostrość jak z linka.

Tak przygotowana fotografia prezentuje się najlepiej w sieci i na kompie. Niestety gdy dokładnie TEN plik co w linku jest, dałem do zaprzyjaźnionego labu na test wydruk był rozmazany i nijaki. Stąd cały ten temat. Chciałbym by wydruk 21x30 tej pszczoły miał taką ilość detali i ostrość(na ile to możliwe) jak oglądane z tego linka.

Nie wiem czy potrafię prościej wyjaśnić :P

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Tak przygotowana fotografia prezentuje się najlepiej w sieci i na kompie. Niestety gdy dokładnie TEN plik co w linku jest, dałem do zaprzyjaźnionego labu na test wydruk był rozmazany i nijaki. Stąd cały ten temat. Chciałbym by wydruk 21x30 tej pszczoły miał taką ilość detali i ostrość(na ile to możliwe) jak oglądane z tego linka.
    Nie wiem czy zrozumiałem ale chcesz z pliku wielkości:
    # Image Width = 602 pixels
    # Image Height = 860 pixels
    uzyskać satysfakcjonującą odbitkę 21x30 cm
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    O ile dobrze odtworzyłem sobie w wyobraźni to co robisz w tym punkcie, to właśnie tu tracisz najwięcej. Z tego co napisałeś zrozumiałem, że dokonujesz pomniejszenia zdjęcia tak by mieściło się na ekranie, zmniejszając jego rozdzielczość. Popraw mnie jeśli się mylę, ale zmniejszasz zdjęcie z rozdzielczości powiedzmy 3648x2736 do rozdzielczości 800x600. Nie dziwi więc, że oddając do labu zdjęcie 800x600 pikseli jest rozmazane na formacie 21x30.

W programach graficznych do pokazania "iluś tam" procent powiększenia zdjęcia na ekranie nie służy funkcja resize. Zwykle w pasku narzędzi lub bezpośrednio pod rolkę myszki przypisana jest funkcja zmiany rozmiaru WIDOKU edytowanego obrazu. Nie ma to nic wspólnego ze zmianą rozdzielczości zdjęcia, ale jedyna zmiana zachodzi w wyświetlanym na ekranie obrazie.
    Jeśli chciałbyś obejrzeć czy zdjęcie jest ostre wystarczy zmienić WIDOK na 100% i prześledzić powierzchnie zdjęcia na takim WIDOKU, a nie dokonywać zmiany rozdzielczości.
    Zmiana rozdzielczości zdjęcia spowoduje zwykle jego wyostrzenie i zgubienie bardziej widocznych szumów. Jednak nie poprawi to w żaden sposób jakości przy jego wywołaniu w labie, zwłaszcza w formacie 21x30. Chyba, że zamówisz odbitki wielkości znaczka pocztowego.

Dziwie się, że w labie nie zwrócili na to uwagi, że dajesz do wywołania tak mikre rozdzielczości na tak dużym formacie. A może źle zrozumiałem Twój opis procedury.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wiem, że z 800x600 nie uzyskam ładnego 21x30 ani pewnie nawet 10x15 ;D Tak jak mówiłem to zaprzyjaźniony LAB i wydrukowali na próbę to co sobie zażyczyłem.

Na potrzeby Internetu zmniejszam(my) fotki, bo raczej nikt nie będzie oglądał czegoś co w skali 1:1 zajmuje "4 ekrany" i tu "resize" w połączeniu z wyostrzaniem pozwala uzyskać normalnej wielkości fotkę czyli tu akurat 800x600 z dobrą ostrością.

Pytanie teraz JAK przygotować plik do wydruku, by finalnie była jak najbardziej zbliżona do tego co widać w linku??

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Normalnie... wystarczy przeczytać ten http://www.fotosite.pl/artykuly/cyfr...emnia/dpi.html artykuł, szczególnie część "Lab cyfrowy i fotografie".